A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Idén a tavasz „érdeklődés hiányában” lényegében elmaradt… (2. rész)

2018. július 02. - logiman

A tegnapi 1. részben bemutattam, hogy a vizsgált „időjósdák” mennyire teljesítettek jól a napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataikkal” júniusban, valamint a megelőző hónapokban.

Ebben a részben nézzük meg még részletesebben a II. negyedév „jóslatait” (lásd az alábbi grafikont)!

Ahogy az előző posztban jeleztem, a II. negyedévben is az MMSZ nyújtotta a legjobb teljesítményt (zöld vonal). Ugyanakkor az I. negyedévinél sokkal izgalmasabban alakult a „meccs”.

Történt ugyanis, hogy míg januárban, februárban és márciusban véleményem szerint az MMSZ „jóslatai” tértek el a legkisebb mértékben az egyes napok aznapi átlaghőmérsékleteitől1,2, addig áprilisban valami történt, mert az MMSZ jelentősen, a 3. helyre visszaesett, miközben a mindeddig 2. helyezett Poorcast (sárga vonal) feljött az 1. helyre.

De az igazi „rally” csak ezután következett: az MMSZ visszaerősített, míg a Poorcast egészen a 3. helyre esett vissza úgy, hogy a Jövőkép (kék vonal) és az Széljárás.hu (lila vonal) is megelőzte.

És júniusban még tovább lehetett fokozni az izgalmakat: miközben a Széljárás.hu az év előző négy hónapjához képest májusban jobb teljesítményt nyújtott, addig júniusban sokat rontott, önmaga korábbi havi (február-májusi) teljesítményeinél lényegesen gyengébbet mutatott… Mit történhetett? Rejtély…

 II. negyedév során a 4. és 5. helyért a Lebernyeg (barna vonal) és a Széljárás.hu „küzdött”, a grafikonból láthatóan váltakozó sikerrel.

És akkor „ássunk” még mélyebbre!

Először nézzük, hogy a II. negyedév során miként alakultak a „jóslatok” átlagos eltérései, azaz hogy véleményem szerint mennyire voltak megbízhatóak azok.

A grafikon mindenekelőtt jól mutatja a II. negyedév nem éppen „szokványos” hőmérsékleteit: a korai melegeket, a mind kánikuláival, mind kemény lehűléseivel szélsőségessé vált júniust.

Jó hír, hogy a grafikonból láthatóan a szélsőségek ellenére az átlagos eltérések döntő többsége az 1 C° körüli szűk sávba esik. Ugyanakkor az átlagos eltérések az I. negyedévinél nagyobb számban lépik túl a 1,5 C°-ot. Öt olyan nap volt, amikor a „jóslatok” átlagos eltérése a 2 C°-ot is meghaladta. Sőt, a II. negyedév – és egyben az I. félév – legnagyobb átlagos eltérése gyakorlatilag 3 C° volt (június 22-én)! Alaposabban megnézve látszik, hogy a nagyobb eltérések – nem meglepő módon – a mértéküket, ill. dinamikájukat tekintve kevésbé pontosan „megjósolható” jelentősebb, ill. meredekebb időjárási, hőmérsékleti változásokhoz kötődnek.

A II. negyedévben az „időjósdák” által átlagosnál nehezebben „megugrott” akadályok az alábbiak voltak:

·       Áprilisban az öt „időjósda” „jóslatainak” legnagyobb átlagos eltérése a napi legmagasabb hőmérsékletek esetében 23-án volt (2,72 C°), a legalacsonyabbak esetében 8-án (2,05 C°), míg mindkét hőmérséklet átlagát tekintve április 19-én (2,15 C°).

·       Májusban a legnagyobb átlagos eltérések rendre így alakultak: 2,34 C° (május 25.) / 1,39 C° (május 8.) / 1,60 C° (május 4.).

·       A júniusi legnagyobb átlagos eltérések: 3,50 C° (június 14.) / 2,72 C° (június 22.) / 2,99 C° (ugyancsak június 22.).

·       Nem meglepő módon az „időjósdák” a június 22-re vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi és aznapi „jóslataik” kapcsán hajtották végre a legnagyobb korrekcióikat. A 7 nap alatti legnagyobb korrekció 13 (!!!) C° volt. Jelzem, hogy az áprilisi max. korrekció 9 C°, a májusi pedig 8 C° volt.

·       Az „időjósdák” „jóslatai” közötti legnagyobb eltérés (11 C°) is a június 22-re vonatkozó „jóslatok” között alakult ki. Áprilisban a max. eltérés 7 C°, májusban pedig 9 C° volt.

·       Ahogy jeleztem, a II. negyedév legkeményebb (13 Cº-os) – általam „flúgos futamnak nevezett” – „jóslási” korrekciója is június 22-höz kapcsolódott. A Jövőkép június 16-án erre a napra még 31 Cº-ot jósolt, míg 21-én csak 18 Cº-ot!

A június 22-ei lehűlés egyébként is jól „megszívatta” az „időjósdákat”, melyről még később is lesz szó.

Az öt „időjósda” összességében a II. negyedév kiemelkedően legjobb – azaz az aznapi átlaghőmérséklettől legkisebb eltérést mutató – 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatait” véleményem szerint június 17-re készítette. Az öt „időjósda” e napra vonatkozó „jóslatainak” átlageltérése mindössze 0,67 Cº volt. Ez alig magasabb az I. negyedévi legjobb átlageltérésű napétól, január 10-étől, amikor az átlageltérés mindössze 0,64 Cº volt.

Ezzel szemben az öt „időjósda” összességében a június 22-re vonatkozó hőmérsékleti „jóslataival” nyújtotta a leggyengébb teljesítményt: az e napra vonatkozó „jóslataik” átlageltérése 2,99 Cº volt.

A napi legmagasabb hőmérsékletek esetében a II. negyedévben az öt „időjósda” április 10-re és május 7-re vonatkozó „jóslatai” voltak a legjobbak, azaz ezek mutatták a legkisebb átlagos eltérést (mindössze 0,57 Cº-t), ami alig rosszabb az I. negyedéves legjobb értéktől (0,40 Cº).

Ugyanakkor a napi legmagasabb hőmérsékletekre a II. negyedév „leggyenguskább” – azaz az aznapi átlaghőmérséklettől legnagyobb eltérést mutató – 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatai” véleményem szerint a június 14-ei hideg és nagy eső kapcsán születtek. Az öt „időjósda” e napra vonatkozó „jóslatainak” átlageltérése 3,50 Cº volt, bizony gyengébb az I. negyedéves legrosszabb értéknél (2,63 Cº).

A napi legalacsonyabb hőmérsékletek esetében a II. negyedévben az öt „időjósda” június 15-re vonatkozó „jóslatai” voltak a legjobbak. Ezek átlagos eltérése mindössze 0,57 Cº volt, ami alig rosszabb az I. negyedéves legjobb értéktől (0,40 Cº).

Ugyanakkor a napi legalacsonyabb hőmérsékletek esetében a június 22-re vonatkozó „jóslataik” sikerültek gyengébben, 2,72 Cº-t átlagos eltérést mutatva.

De nézzünk a napi átlagok mögé és lássuk, hogy mikor és konkrétan mely „időjósdák” készítették a legjobb, ill. a legkevésbé sikerült „jóslataikat"!

A negyedév kiemelkedően legjobb – azaz az aznapi legmagasabb és legalacsonyabb átlaghőmérsékletektől a legkisebb eltérést mutató, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi, az adott napra vonatkozó – „jóslatait” 0,38 Cº átlagos eltéréssel a Lebernyeg készítette (a június 17-ei hőmérsékletekre). Ez jobb, mint az I. negyedév 0,45 Cº átlagos eltérése (a Poorcast február 27-re vonatkozó „jóslatai”). A június 17-ei jó eredményhez az kellett, hogy a Lebernyeg aznapi legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslata” a 7 nap összességében 0,48 Cº-kal, a legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslata” pedig mindössze 0,29 (!) Cº-kal tért el az aznapi legmagasabb, ill. legalacsonyabb hőmérsékletek átlagától.

Bravó Lebernyeg!

A negyedév legkevésbé sikerült 6, 5, 4, 3, 2, és 1 nappal korábbi „jóslatát” 3,24 Cº átlagos eltéréssel véleményem szerint a Poorcast készítette (a június 22-ei hőmérsékletekre). Az aznapi legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslata” 4,38 Cº-kal, a legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslata” pedig 2,10 Cº-kal tért el az aznapi legmagasabb, ill. legalacsonyabb hőmérsékletek átlagától. Emlékeztetőül az I. negyedévben a legkevésbé sikerült „jóslatok” átlagos eltérése 3,71 Cº volt (Jövőkép, március 18-ra vonatkozó „jóslatai”).

A II. negyedév „jóslatainak” további érdekességei a holnapi következő posztban lesznek olvashatók.

Megjegyzések:

1 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 A viszonyítási alapul szolgáló átlaghőmérséklet alatt az ún. szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet értendő. Ez az öt „időjósda” szerinti (azonos időpontban rögzített) hőmérsékletek közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérséklet átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9814085665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása