A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Idén a tavasz „érdeklődés hiányában” lényegében elmaradt… (3. rész)

2018. július 03. - logiman

A tegnapi 2. részben részletesebben is bemutattam, hogy a II. negyedévben a vizsgált „időjósdák” a napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataikkal” mikor és mennyire teljesítettek jól.

Lássuk még részletesebben a „jóslatok” minőségét!

Ha az 1-6 nappal korábbi „jóslatok” átlagán túl az egyes napokon adott konkrét „jóslatoknak” a tárgynap legmagasabb, vagy legalacsonyabb átlaghőmérsékletéhez1,2 képesti eltéréseit is nézzük, akkor azt látjuk, hogy miközben az egyes „időjósdák” a 3 hónap alatt szép számmal adtak az átlaghőmérséklettől akár csak 0 Cº-kal eltérő parádés „jóslatokat”, eközben be-becsúsztak komolyabb eltérések is. Nem meglepő módon a durvábbak az emlékezetes június 22-ei lehűlésre vonatkozó, több nappal korábbi „jóslatokkal” kapcsolatosak.

A II. negyedévben a gyengébb napi „jóslatok” véleményem szerint az alábbiak:

·       A számok tükrében a június 22-ei lehűlés esetében az annak mértékére vonatkozó 6 és 5 nappal korábbi „jóslatok” tértek el a legnagyobb mértékben a 22-ei „tényhőmérséklettől”. Az MMSZ-nek a budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó 6 nappal korábbi „jóslata” 8,67 Cº-os eltérést mutatott. De még az 5 nappal korábbi „jóslat” eltérése 7,67 Cº volt. Ugyanez a két „jóslat” a Jövőkép esetében 11,67 (!) Cº, ill. 6,67 Cº, de a Poorcast esetében is 11,67 (!) Cº, valamint 5,67 Cº volt.          Ezekhez képest „csekélységek” a Lebernyeg és a Széljárás.hu június 14-hez kötődő eltérései. A Lebernyeg 5 nappal korábbi „jóslata” 7,33 Cº, míg a Széljárás.hu 6 nappal korábbi „jóslata” 8,33 Cº eltérést mutatott.

 

·       Megjegyzendő, hogy a II. negyedév legnagyobb eltérései kivétel nélkül júniushoz, valamint a napi legnagyobb hőmérsékletekhez kötődtek. Érdekes módon a napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” kevesebb gondot okoztak az „időjósdáknak”…

Csak emlékeztetőül: az I. negyedévben a Jövőkép és a Lebernyeg március 18-i legmagasabb hőmérsékletre adott 6 nappal korábbi „jóslatai” mutatták a legnagyobb – egyaránt 10-10 Cº-os – eltérést a 18-ai átlagtól, azaz a június 22-re vonatkozó „jóslatok” eltérései egyben az I. félév maximum eltérései is.

Persze ilyen nagy eltérések voltak, vannak és – az időjárási szélsőségek lassú, de folyamatos erősödésével – sajnos egyre inkább lesznek is…

A napi átlaghőmérséklettől való eltérés mértékétől nem függetlenül a negyedév „flúgos futama” – azaz a 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi, az adott napra vonatkozó saját hőmérsékleti „jóslatok” közötti legnagyobb eltérés – is június 22-höz fűződik. Ahogy korábban írtam, a Jövőkép 22-ei legmagasabb budapesti hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” a 7 nap során egy 13 (!) Cº-os sávban – 18 és 31 Cº között – ingadoztak. De még az MMSZ is 11 Cº-os, ill. a Poorcast is 10 Cº-os sávban mozgott.

Az áprilisi és májusi legnagyobb „jóslási sávok” ennél kisebbek voltak: áprilisban 9 Cº, májusban 8 Cº volt.

Ezzel szemben az „időjósdák” nagyon magabiztosak voltak az április 10-ei és május 11-ei „jóslataikkal”, melyek kapcsán a 7-7 nap során mindössze 1-1 Cº-os „hőmérsékleti folyosókban” mozogtak a „jóslatok”.

Érdemes azt is megnézni, hogy a II. negyedévben mikor volt és mekkora volt az összhang, ill. véleményeltérés az „időjósdák” „jóslatai” között!

Nos, az a „csoda”, hogy mind az öt „időjósda” „jóslatai” tökéletesen egyeztek egymással, az I. negyedévhez képest a II. negyedévben gyakrabban történt meg. Ráadásul ezek két eset (április 16-ai és 24-ei napi legalacsonyabb hőmérséklet) kivételével a számok tükrében nehezebben „jósolható” napi legmagasabb hőmérsékletek esetében (április 7. és 20.; május 4. és 23.; június 6., 13., 16., 17. és 24.) voltak.

Ugyanakkor az „időjósdák” közötti legnagyobb „jóslási” nézeteltérés (11 Cº) június 9-én volt.

Ugyanakkor a várható hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” tekintetében a II. negyedévben az „időjósdák” között a június 9-re vonatkozó „jóslatok” között volt a legnagyobb véleményeltérés. Az aznapi legmagasabb hőmérsékletre aznap (!) a Lebernyeg 31 Cº-t, míg Széljárás.hu 20 Cº-t „jósolt”. Azaz a „jóslatok” között 11 Cº eltérés volt! Csak érdekességként: a június 9-ei legalacsonyabb átlagos hőmérséklet végül 27 Cº lett…

Az eset különös furcsasága, hogy ez a 11 Cº-os eltérés aznapi (!) hőmérsékletek megadásánál jelentkezett! Tehát nem 6, vagy 3 nappal előre! Aznapra! Hm, ez nem válik az érintettek dicsőségére…

Végül azt is érdemes azt is megnézni, hogy a II. negyedévben a 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatok” folyamatában mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslat” alakult ki napról napra összességében a legkevesebb, ill. legtöbb hőmérsékleti korrekció nyomán.

Nos, áprilisban és májusban a legalacsonyabb hőmérsékletek meghatározásakor a II. negyedévben többen is „nyugalom szobrainak” bizonyultak. Folytatva az előző hómapok gyakorlatát, leginkább a Széljárás.hu tartotta stabilan a „tétjeit” 7 napon keresztül (az április 4-re, 8-ra, 10-re, május 2-re és 27-re vonatkozó „jóslataiban”), azaz a Széljárás.hu a 7 nap alatt 0 Cº hőmérsékleti korrekciót hajtott végre! Úgy tűnik, hogy a Széljárás.hu-nak valami különösen jó „lengéscsillapítója” van… :)

A Jövőkép az április 13-ra, az MMSZ pedig a május 20-ra vonatkozó „jóslatait” tartotta 7-7 napig stabilan, azonos értéken.

Persze egy a 7 nap során rezzenéstelen „jóslat” önmagában semmit sem mond egy „időjósda” teljesítményére, ha végül netán nem sok köze van annak a napnak a tényleges hőmérsékletéhez. A fenti esetekben a tárgynapi átlaghőmérsékletekhez képesti eltérések többségében a „középmezőnyhöz” tartoztak. Az egyetlen kivétel a Széljárás.hu április 8-ra vonatkozó stabil „jóslata”, amely az átlagosnál nagyobb, 3,67 Cº-os eltérést mutatott.

És akkor nézzük azt is, hogy a II. negyedévben melyik „időjósda” „dolgozott a legtöbbet” egy „jóslattal”. Nos, véleményem szerint a Poorcast. A számok tükrében a Poorcast az április 26-ai és május 15-ei legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatai” folyamatában összesen 17-17 Cº-nyi hőmérsékleti korrekciót hajtott végre. Emlékeztetőül: ez valamivel kisebb az I. negyedév maximum korrekciójától (Lebernyeg, március 18., ill. Poorcast, március 19., 18-18 Cº).A már többször is emlegetett június 22-ei legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatok” kapcsán a legnagyobb (15 Cº-nyi) hőmérsékleti korrekciót a Jövőkép hajtotta végre.

Ahogy az 1. rész és 2. rész, valamint a jelen poszt mutatja, az időjárás a II. negyedévben sem könnyítette meg az „időjósdák” dolgát. Áprilisban korai ízelítő volt a nyárból, májusban koranyár (a hó végén az első kánikulával), júniusban kánikula, majd jelentős lehűlés és nagy esők, aztán megint kánikula, majd kemény lehűlés jött, mely után a hónap utolsó hetében sem úgy néztek ki a hőmérsékletek, mint az ember gondolná a július előtti utolsó napokban…

Az I. negyedévi értékelés végén azt írtam, hogy „itt Budapesten nem őrzünk meg jó emlékeket erről a télről… Elvégre télen legyen tél és ne csak annak valamiféle paródiája… Meglátjuk, hogy a tavasszal több szerencsénk lesz-e…” Hát, ahogy mondani szokták: „határeset”… Hiszen, ahogy a címben írtam: „Idén a tavasz „érdeklődés hiányában” lényegében elmaradt…”

Na, majd a nyár! Mindenesetre a tavasz tükrében az „időjósdák” jól teszik, ha felkötik a gatyájukat…

Megjegyzések:

1 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 A viszonyítási alapul szolgáló átlaghőmérséklet alatt az ún. szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet értendő. Ez az öt „időjósda” szerinti (azonos időpontban rögzített) hőmérsékletek közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérséklet átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9214089913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása