A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Idén a nyár majdnem elfelejtett őszbe váltani… (2. rész)

2018. október 02. - logiman

A tegnapi 1. részben bemutattam, hogy a vizsgált „időjósdák” mennyire teljesítettek jól a budapesti napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataikkal” szeptemberben, valamint a megelőző hónapokban.

Ebben a részben nézzük meg még részletesebben a III. negyedév „jóslatait”!

Ahogy az előző posztban jeleztem, a III. negyedévben is az OMSZ nyújtotta a legjobb teljesítményt. Ugyanakkor mint írtam, az Időkép „jóslatainak” jelentős javulása miatt a II. negyedévinél sokkal izgalmasabban alakult a „meccs”.

És akkor „ássunk” egy kicsit mélyebbre!

Először nézzük, hogy a III. negyedév során miként alakultak a „jóslatok” átlagos eltérései1,2, azaz hogy véleményem szerint mennyire voltak megbízhatóak azok.

A grafikon mindenekelőtt jól mutatja a nyári hónapok tartós, viszonylag egyenletes, kánikuláját, melyet az augusztus végi, szeptember elejei kemény lehűlések kezdtek megtörni. A nyár aztán köszönte, de elég jól elvolt egészen szeptember végéig…

A II. negyedévhez képest némileg romlott a jóslatok minősége, mert míg a II. negyedévben az átlagos eltérések döntő többsége az 1 C° alatti szűk sávba esett, addig a III. negyedévben a többségük (51 db) 1 és 1,5 C° közé esett. 26 napra vonatkozó „jóslat” esik 0 és 1 C° közé, míg 11 db 1,5 és 2 C° közé. Két olyan nap volt (augusztus 26. és szeptember 4.), melyekre vonatkozó „jóslatok” átlagos eltérése meghaladta a 2 C°-t is. Mondjuk nem véletlenül, mert e két napon voltak a negyedév legkeményebb, így legnehezebben „jósolható” lehűlései...

Ezzel együtt is szeptember 4. a III. negyedév leggyengébben „jósolt” napja a maga 2,3 C° átlagos eltérésével is jobb volt az I. és II. negyedév leggyengébbjénél, a június 22-ei 2,99 C° átlagos eltéréstől.

A III. negyedévben az időjárás az alábbi esetekben „szívatta meg” különösen az „időjósdákat”:

·       Szeptember 4.: az aznapi legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatok”, melyek esetében az öt „időjósda” „jóslatainak” átlagos eltérése 3,74 C° volt.

·       Szeptember 25.: az aznapi legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatok”, melyek esetében az öt „időjósda” „jóslatainak” átlagos eltérése 2,3 C° volt.

·       Szeptember 24.: az „időjósdák” az aznapra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi és aznapi „jóslataik” kapcsán hajtották végre a legnagyobb korrekcióikat. Az öt „időjósda” 7 nap alatti legnagyobb átlagos korrekciója 13 C° volt (ezen belül a legnagyobb a Köpönyeg 18 C°-os korrekciója volt (miközben az OMSZ és az Időkép csak 9-9 C°-os korrekciókat hajtott végre.

·       Szeptember 1.: a III. negyedévben a 7 nap alatti legnagyobb korrekció 22 (!) C° volt, melyet a Köpönyeg hajtott végre az aznapi budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” során.

·       Szeptember 22.: az „időjósdák” „jóslatai” közötti legnagyobb eltérés (10 C°) az aznapra vonatkozó 6 nappal korábbi „jóslatok” között alakult ki (Időjárás.hu: 18 Cº, Köpönyeg 28 Cº, míg az aznapra megadott legmagasabb hőmérséklet: 19 Cº volt).

·       Szeptember 2.: a III. negyedév legkeményebb (12 Cº-os) – általam „flúgos futamnak nevezett” – „jóslási” korrekciója ehhez a naphoz kapcsolódott. Az Időkép 6 és 5 nappal korábban erre a napra még 20 Cº-ot, míg 2 nappal korábban 32 Cº-ot jósolt.

Az öt „időjósda” összességében a III. negyedév kiemelkedően legjobb – azaz az aznapi átlaghőmérséklettől legkisebb eltérést mutató – 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatait” véleményem szerint augusztus 29-re készítette. Az öt „időjósda” e napra vonatkozó „jóslatainak” átlageltérése mindössze 0,67 Cº volt. Ez hajszálra megegyezik a II. negyedév legjobb értékével, a június 17-ei 0,67 Cº-kal és így alig rosszabb az I. negyedév legkisebb átlageltérésű napjáétól, a január 10-étől, amikor az aznapra vonatkozó „jóslatok” átlageltérése mindössze 0,64 Cº volt.

A napi legmagasabb hőmérsékletek esetében a III. negyedévben az öt „időjósda” július 10-re vonatkozó „jóslatai” voltak a legjobbak, azaz ezek mutatták a legkisebb átlagos eltérést (mindössze 0,29 Cº-t), ami alig rosszabb az I. és II. negyedéves legjobb értéktől (0,40 Cº).

A napi legalacsonyabb hőmérsékletek esetében a III. negyedévben az öt „időjósda” július 15-re vonatkozó „jóslatai” voltak a legjobbak. Ezek átlagos eltérése 0,6 Cº volt, ami csak némileg gyengébb a II. negyedéves 0,57 Cº-os legjobb értéktől.

De nézzünk a napi átlagok mögé és lássuk, hogy mikor és konkrétan mely „időjósdák” készítették a legjobb, ill. a legkevésbé sikerült „jóslataikat"!

A negyedév kiemelkedően legjobb – azaz az aznapi legmagasabb és legalacsonyabb budapesti átlaghőmérsékletektől a legkisebb eltérést mutató, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi, az adott napra vonatkozó – „jóslatait” 0,31-0,31 Cº átlagos eltérésekkel az OMSZ készítette (az augusztus 29-ei és szeptember 19-ei hőmérsékletekre).

Bravó OMSZ!

A negyedév legkevésbé sikerült 6, 5, 4, 3, 2, és 1 nappal korábbi „jóslatait” 3,14 Cº átlagos eltéréssel véleményem szerint a Köpönyeg és az Időjárás.hu készítette (a Köpönyeg a szeptember 4-ei, az Időjárás.hu pedig a szeptember 24-ei hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataival”). Ez némi javulás az I. negyedévi 3,71 Cº-os és a II. negyedévi 3,24 Cº-os legnagyobb átlagos eltérésekhez képest.

A III. negyedév „jóslatainak” további érdekességei a holnapi következő posztban lesznek olvashatók.

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9714272705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása