A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Október: egy immár átlagosan szélsőséges hónap… (2. rész)

2018. november 02. - logiman

Ahogy a tegnapi 1. részben írtam, október 11-én csekély 24 Cº volt a budapesti legmagasabb hőmérséklet és további 6 olyan nap volt is volt a hónapban, amikor 23 Cº, vagy annál magasabb volt… Megkockáztattam levonni a következtetést, hogy mintha a szélsőség kezdene az átlaggá válni… L

Ez persze az „időjósdák” dolgát sem tette könnyebbé, nem dolgozhattak rutinból. Voltak is gondjaik, amit legjobban talán az mutat, hogy októberi „jóslataik” átlagos eltérései1,2 bizony az ezévi második legnagyobbak lettek. Ennél nagyobb átlagos eltérések csak márciusban voltak…

Elemezgessük tovább az októberi hőmérsékleteket!

Érdemes pl. megnézni azt, hogy az „időjósdák” mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslatai” kapcsán voltak a legbiztosabbak, vagy legbizonytalanabbak a dolgukban. Azaz mely napok 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” során korrigáltak a legkisebb, vagy legnagyobb mértékben?

Októberben négy olyan nap is adódott, amikor az egy-egy adott napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi hőmérsékleti „jóslataiban” valamely „időjósda” egyetlen Cº-nyi korrekciót sem végzett. Az október 2-ai budapesti legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatai” kapcsán az OMSZ, a 14-ei kapcsán a Köpönyeg és az Időjárás.hu, míg a 20-ai kapcsán is az Időjárás.hu tartotta minden nap változatlanul a „tétet”.

Persze egy a 7 nap során rezzenéstelen „jóslat” önmagában semmit sem mond egy „időjósda” teljesítményére, ha a „jóslatnak” végül nem sok köze van a „jóslatokkal” érintett nap tényleges hőmérsékletéhez.

Az október 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó változatlan „jóslataival” az OMSZ nemcsak stabil, de az öt „időjósda” közül egyben a legkisebb átlagos eltérésű „jóslatokat” adta! Az október 14-re vonatkozó stabil „jóslataival” a Köpönyeg is nagyon betalált, az aznapra vonatkozó „jóslatok” közül az övék átlagos eltérése lett a legkisebb. Nem volt ennyire sikeres az Időjárás.hu, mivel bár „jóslataik” stabilak, ám az öt „időjósda” közül véleményem szerint a legnagyobb átlagos eltérésűek voltak. Az Időjárás.hu sikeresebb volt az október 20-aira vonatkozó stabil „jóslataival”, melyek átlagos eltérése a 2. legpontosabb lett.

Érdekes lehet az is, hogy októberben az egy-egy napra vonatkozó 7-7 napos „jóslatok” sorában melyik „időjósda” és mekkora mértékben korrigálta a véleményét a legnagyobb szélsőségek között.

Októberben az önkorrekció maximuma kétszer is 10 Cº-ra adódott. Először az Időjárás.hu október 8-ai budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” sorában került sor ekkora korrekcióra: az október 2-ai 12 Cº-os „jóslat” október 5-re 22 Cº-ra módosult.

Másodjára a Köpönyeg módosította 10 Cº-kal a „jóslatát”, amikor az október 27-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre 21-én „jósolt” 11 Cº-ot 23-án 21 Cº-ra korrigálta.

A „hónap kapufája” véleményem szerint az Időjárás.hu-é lett azzal, hogy októberben az ő egyik „jóslatuk” tért el a legjobban (10,33 Cº-kal) egy adott nap tényleges – pontosabban tisztított átlag – hőmérsékletétől.

Történt ugyanis, hogy az október 8-ai budapesti legmagasabb hőmérsékletre az Időjárás.hu október 2-án 12 Cº-ot jósolt, miközben az október 8-ai legmagasabb hőmérséklet 22,33 Cº lett…

Érdemes azt is megnézni, hogy októberben mikor volt és mekkora volt az összhang, ill. véleményeltérés az egyes „időjósdák” „jóslatai” között!

Nos, a szeptemberi három esethez képest októberben két „jóslat” hozta el azt a csodát, hogy mind az öt „időjósda” jelzett „jóslatai” tökéletesen egyeztek egymással! Ez az „együttállás” az október 16-ai legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó 4 nappal, valamint a 19-ei legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó 3 nappal korábbi „jóslatok” esetében történt meg.

Novemberben is folytatom a vizsgálódást. Érdekes lehet majd látni, hogy végre rászánja-e magát az időjárás a „nagykönyv szerinti” őszies viselkedésre? Mert ha így haladunk, akkor idén még decemberben is füvet fogunk nyírni… Ehh, bolond világ… L

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr5014337297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása