A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Idén a nyár majdnem elfelejtett őszbe váltani… (1. rész)

2018. október 01. - logiman

Újabb negyedév telt el azóta, hogy a „Milyen idő volt holnap?!...” blogot indítottam. A bloggal az a célom, hogy amolyan „időjósdakritika” keretében véleményt mondhassak öt „időjósda” (OMSZ, Időkép, Köpönyeg, Időjárás.hu, Morecast) Budapestre vonatkozó napi hőmérsékleti „jóslatainak” a megbízhatóságáról. Az I. negyedév „jóslataira” vonatkozó véleményemet ITT, a másodikra vonatkozót pedig ITT foglaltam össze.

Először is magyarázatra szorulhat a cím. Az „időjósdák” a II. negyedévben némileg könnyebb helyzetben voltak, mivel az időjárás végre megtette azt a szívességet, hogy nagyjából a naptár alapján elvárható módon „viselkedett”. Az idei nyár úgy volt nyár, hogy nem ismétlődtek meg a tavalyi nyár akár 38 Cº-os „agylövései”... Izgalmak azért így is adódtak, amikor pl. az augusztus 26-ai, de különösen szeptember 3-4-ei durva lehűlések adták fel a leckét az „időjósdáknak”. 

Szeptemberben a nyár elfelejtett őszbe váltani, aztán a végén hirtelen mégis… Szeptember 3. és 4. kivételével egészen 21-ig gyakorlatilag strandidő volt, aztán az időjárás észbe kaphatott és a 22-ei kemény lehűléssel hideg napok kezdődtek.

Az elhúzódó nyár képében jelentkező „unortodox” időjárás persze az „időjósdákat” is megtornáztatta. Véleményem szerint többségük budapesti hőmérsékleti „jóslatai” az augusztusinál gyengébbek voltak, miközben az OMSZ és az Időkép nagyon is jó teljesítményt nyújtva külön versenyt folytatott.

Az OMSZ és az Időkép budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” a versengése általában is a III. negyedév legizgalmasabb története volt. Míg júliusban az Időkép budapesti hőmérsékleti „jóslatai” még csak a 3. legjobbak voltak az OMSZ és a Morecast után, addig augusztusra gyökeresen megváltozott a helyzet. Augusztus lett az év első olyan hónapja, amikor az Időkép az egyetlen hónap kivételével legjobb teljesítményt nyújtó OMSZ-nél is jobb teljesítményt tudott nyújtani. Az Időkép egészen szeptember 18-ig tudta tartani 1. helyét, majd ezt követően ismét az OMSZ került az élre és a szeptember ismét az OMSZ-é lett. Ehhez az kellett, hogy az OMSZ javítson augusztusi „jóslási” pontosságához képest, az Időkép pedig kissé visszaessen…

Az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatainak” az átlagos eltérései1,2 az év elejétől az alábbiak szerint alakultak:

Az ábra jól mutatja, hogy az OMSZ (zöld vonal) „jóslatainak” átlagos eltérései március és április kivételével minden hónapban 1 Cº-nál kisebbek voltak. Az is jól látszik, ahogy az Időkép (kék vonal) áprilistól egyre jobb teljesítményt nyújtva jutott el az augusztusi 1. helyéig, majd szeptemberben szorult ismét a 2. helyre. Ezzel együtt a „meccs” nem lefutott… Októberben is érdemes lesz figyelni kettejük külön versenyére…

A többiek „jóslatai” szeptemberben kevésbé voltak sikeresek. Különösen meglepő a Köpönyeg és az Időjárás.hu jelentős visszaesése, mellyel az ábra tanúsága szerint véleményem szerint idén az öt „időjósda” közül az ő átlagos hőmérsékleti eltéréseik voltak a legnagyobbak.

Összességében az „időjósdák” a III. negyedévben közepesen teljesítettek. „Jóslataik” havi átlagos eltérése a blog indítása óta márciusban volt a legnagyobb (1,44 Cº), míg május után épp júliusban lett a legkisebb (1,04-1,04 Cº), majd augusztusban 1,21 Cº, míg szeptemberben 1,36 Cº volt.

Lássuk először, hogy „jóslataik” pontossága alapján szeptemberben miként alakult az „időjósdák” sorrendje!

Emlékeztetőként: minden egyes nap lehetőleg azonos időpontjaiban (döntő többségében 14 órakor) megnéztem az öt „időjósda” aznapi legmagasabb, valamint legalacsonyabb hőmérsékletre honlapjaikon „megadott” értékeit, valamint az ugyanazon napra vonatkozó, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatait”, aztán kicsit számolgattam…

Összhangban az elmúlt hónapok gyakorlatával, továbbra is annak az „időjósdának” a teljesítményét tekintem a legjobbnak, amelynek egyes napokra vonatkozó „jóslatai” a legkisebb mértékben térnek el az egyes napokra ugyancsak általuk, aznap megadott hőmérsékletek átlagától.

Nos, szeptemberben az „időjósdák” egy-egy napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi, majd aznapi hőmérsékleti „jóslatainak” a megbízhatósági sorrendje véleményem szerint az alábbi3:

Gratulálok az OMSZ-nek!

A korábbi posztokban már elmondtam a júliusi és augusztusi budapesti hőmérsékleti „jóslatokra” vonatkozó véleményemet. Most lássuk kicsit részletesebben a szeptemberi „jóslatok” alakulását isAhogy a bevezetőben írtam, idén a szeptember többnyire még strandolós nyári hónap lett. A napi legmagasabb hőmérséklet 2-2 napon is meghaladta a 30, ill. 29, 4 napon pedig a 28 Cº-ot. Ugyanakkor ezt „kompenzálandó” szeptember 25-én a budapesti legmagasabb hőmérséklet alig volt több 14 Cº-nál. A szeptember 28-ai 22 Cº-os legmagasabb hőmérséklet volt az utolsó sápadt fellángolás, mely után úgy tűnik, hogy tényleg elkezdődött az ősz…

Nem meglepő módon az időjárás az „időjósdáknak” szeptemberben is leginkább a komoly lehűléseket jelző „jóslatoknál” adta fel a leckét. Az öt „időjósda” legmagasabb budapesti hőmérsékletre vonatkozó „jóslatainak” a legnagyobb eltérése a szeptember 4-re, míg a legalacsonyabbakra vonatkozók esetében a szeptember 25-re vonatkozó „jóslatok” esetében mutatkozott.

Az alábbi grafikon együtt mutatja a napi legmagasabb és legalacsonyabb budapesti hőmérsékletek alakulását, valamint az öt „időjósda” „jóslatainak” naponkénti átlagos eltéréseit:

Azt lehetne gondolni, hogy a túlnyomó többségében egyenletes nyárias idő mellett a „jóslatok” meglehetősen pontosak lesznek. Nos, a számok tükrében nem egészen így alakult… A szeptember 4-ei és 22-ei nagy lehűlésekkel kapcsolatos egyes „jóslatok” jelentős hőmérsékleti eltérései bizony sokat rontottak az átlagokon. Az öt „időjósda” szeptember 4-ei 2,3 Cº-os átlagos eltérése véleményem szerint a június 22-ei 2,99 Cº és a március 18-ai 2,63 Cº után az ezévi 3. legnagyobb volt.

A legnagyobb kihívást a szeptember 4-ei legmagasabb budapesti hőmérsékletére vonatkozó „jóslatok” jelentették. A Morecast e napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” átlagosan 2,57 Cº-kal, az Időképé 3,14 Cº-kal, az OMSZ-é 3,29 Cº-kal, az Időjárás.hu-é 4,57 Cº-kal, míg a Köpönyegé 5,14 Cº-kal tértek el az aznapi budapesti legmagasabb hőmérséklettől.

Az előbbi átlagszámok mögött az „időjósdák” adatai szerinti szeptember 4-ei tényleges legmagasabb hőmérséklethez képesti esetenként jelentős eltérések is rejtőznek. Az Időkép szeptember 4-re vonatkozó 4, 5, 6 nappal korábbi „jóslatai” 5-5 Cº-os, OMSZ, az Időjárás.hu és a Morecast 5 nappal korábbi „jóslatai” 7-7 Cº-os, míg a Köpönyeg 3 nappal korábbi „jóslata” 8 Cº-os eltérést mutatott az aznapi budapesti legmagasabb hőmérséklettől.

Ugyanakkor a szeptember meghozta a matematikailag lehetséges legpontosabb hőmérsékleti „jóslatot” is. Az OMSZ a szeptember 18-ai budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatainak” mindegyike 27 Cº-ot jelzett. Mivel a szeptember 18-ai budapesti legmagasabb hőmérséklet is 27 Cº lett, így az OMSZ átlagos hőmérsékleti eltérése a felülmúlhatatlan 0 Cº lett.

Bravó OMSZ!

Szeptemberben a napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek 8 nap (szeptember 3-4., 15-16., 24-25. és 27-28.) kivételével egymás tükörképeként (azaz növekvő legmagasabb hőmérséklet esetén csökkent a legalacsonyabb hőmérséklet és viszont) mozogtak.

És akkor naponként is lássuk a budapesti legmagasabb hőmérsékletek szeptemberi „időjósdánkénti” eltéréseit!

Mint látható a 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslataik” és az aznapra megadott hőmérsékletek összességét tekintve:

·       a szeptember 5-21., valamint 25-30. időszakokban az „időjósdák” „jóslatai” csekély mértékben szórtak, összességében jók voltak,

·       szeptember 1-én és 2-án egységesen alá, míg 3-án és főleg 4-én egységesen fölé becsülték a várható legmagasabb hőmérsékleteket.

Ezzel szemben igen érdekesen alakultak a budapesti legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok”:

Mint látható, a hónap napjainak a többségében szinte valamennyi „időjósda” felülbecsülte a várható hőmérsékleteket. Különösen feltűnő a hó végi lehűlésre vonatkozó „jóslatok” egységes és jelentős felülbecsültsége!

Ez megerősíti az elmúlt hónapok hasonló „jóslataiból” egyre inkább kirajzolódó felülbecslési tendenciát. A jelenség érdekes és kissé talányos, mivel szeptember 5. és 21. között nyugodt, jelentős változásoktól mentes – a napi legmagasabb hőmérsékletek esetében a korábban bemutatottak szerint „jól jósolható” – időjárás volt. Csak találgatni lehet a legalacsonyabb hőmérsékletek felülbecslésére vonatkozó, immár rendszeresnek mondható gyakorlat okát…

Az öt „időjósda” napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatainak” szeptemberi átlagát (1,35 Cº) az augusztusival (1,21 Cº) összevetve az a véleményem, hogy szeptemberben némileg romlott az öt „időjósda” „jóslatainak” az átlagos megbízhatósága. De szerencsére így sem érték el a márciusi legrosszabb értéket (1,44 Cº).

A III. negyedév „jóslatainak” további érdekességei a holnapi következő posztban lesznek olvashatók.

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

3 A „jóslatok” megbízhatósági sorrendjére vonatkozó véleményemet annak alapján alakítottam ki, hogy az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatai” milyen mértékben tértek el az adott napok hőmérsékleti átlagaitól (pontosabban a 2. lábjegyzet szerinti szélsőértékektől tisztított átlagoktól).

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr7914272663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása