A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Augusztus: amikor az Időkép budapesti hőmérsékleti jóslatai lettek a legjobbak… (1. rész)

2018. szeptember 01. - logiman

Érdekes dolog történt augusztusban, melynek lényegét a legtömörebben az alábbi grafikon tudja bemutatni:

Egyrészt jól látható, hogy január és július között egyetlen hónap kivételével az OMSZ (zöld vonal) hőmérsékleti eltérései* voltak a legkisebbek, azaz az ő Budapestre vonatkozó hőmérsékleti „jóslataik” bizonyultak a legmegbízhatóbbaknak. Mindeddig április volt az egyetlen hónap, amikor nem az OMSZ volt a legjobb, hanem – igaz, éppen hogy csak – a harmadik lett. De aztán jött az augusztus és az OMSZ az Időkép (kék vonal) mögött véleményem szerint bizony a második lettAz ábra tanúsága és a véleményem szerint az Időkép január óta fokról-fokra egyre jobb teljesítményt nyújtva augusztusban ért el odáig, hogy a vizsgált öt „időjósda” közül a legjobb teljesítményt nyújtotta a budapesti hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataival”.

Az Időkép teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert míg júliushoz képest augusztusra a többi négy „időjósda” teljesítménye jelentősen romlott (kivéve az OMSZ-t, melynél nem volt annyira jelentős a visszaesés), addig az Időkép kifejezetten jobb teljesítményt nyújtott, mint júliusban.

Tehát az augusztusi „időjósda kritika” nyertese az Időkép!

Bravó Időkép!

Ez persze nem veszélyezteti az OMSZ-t abban, hogy eredőben januártól mostanáig továbbra is az ő budapesti hőmérsékleti „jóslataik” átlagos eltérése legyen a legkisebb, azaz az ő „jóslataik” legyenek a megbízhatóbbak. De annyi azért minimum történt, hogy az Időkép is bejelentkezett: „Helló, itt vagyok!”. Érdemes lesz odafigyelni kettejük szeptemberi „jóslatainak” az alakulására…

A grafikonból kitűnően augusztus további „jóslási” érdekessége”, hogy míg az előző hónapokban a tendenciákat tekintve mind az öt „időjósda” „együtt mozgott”, addig augusztusban az OMSZ és az Időkép a másik háromhoz képest látványos „különvéleményt” fogalmazott meg. És igazuk is lett! Augusztusi hőmérsékleti eltérésük jól láthatóan jóval kisebb – azaz budapesti hőmérsékleti „jóslataik” jóval pontosabbak –, mint a többieké.

Bravó OMSZ, bravó Időkép!

Amúgy az előző év júliusához képest többségében némileg barátságosabb idei július után augusztus a tartós, hőségriasztásos kánikuláról szólt, amit a hó végén egy az őszt egyetlen napra megidéző durva lehűlés színesített. Mint alább látható lesz, az „időjósdáknak” leginkább pont ennek az augusztus 26-ai lehűlésnek az előrejelzése adta fel a leckét…

Az alábbi grafikon együtt mutatja a napi legmagasabb és legalacsonyabb budapesti hőmérsékletek alakulását, valamint az öt „időjósda” „jóslatainak” naponkénti átlagos eltéréseit:

Azt lehetne gondolni, hogy a tartós magas hőmérséklet mellett a „jóslatok” minden eddiginél pontosabbak lesznek. Nos, a számok tükrében nem így alakult. Mint látható volt, az egyetlen Időkép kivételével a másik négy „időjósda” átlagos eltérései nagyobbak voltak a júliusinál. A legnagyobb átlagos eltérések az augusztus 26-ai, némileg kisebb mértékben a 14-15-ei lehűlések „jóslatainál” mutatkoznak. Az augusztus 26-ai 2,09 C-os átlagos eltérés az ezévi 4. legnagyobb volt.

A legnagyobb kihívást az augusztus 26-ai erős lehűlést hozó nap legmagasabb budapesti hőmérsékletére vonatkozó „jóslatok” jelentették. Az „időjósdák” augusztusban véleményem szerint többnyire az e napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslataikkal” produkálták az aznapi budapesti legmagasabb hőmérséklettől való legnagyobb átlagos eltéréseket. Az OMSZ aznapra vonatkozó „jóslatainak” az eltérése 2,71 Cº, az Időképé 2,57 Cº, a Köpönyegé 2,43 Cº, míg az Időjárás.hu-é és a Morecasté 2,14-2,14 Cº volt.

Az előbbi átlagszámok mögött az „időjósdák” adatai szerinti 26-ai tényleges legmagasabb hőmérséklethez képesti esetenként jelentős eltérések is rejtőznek. Az OMSZ 5 nappal korábbi „jóslata” 8 (!) Cº-os, a Köpönyeg 6 nappal korábbija 7 Cº-os, míg az Időkép ugyancsak 5 nappal korábbija 6 Cº-os eltérést mutat.

Ugyanakkor a legmagasabb és legalacsonyabb budapesti hőmérsékletek átlagainak legkisebb – 0,31 Cº-tól (OMSZ) 0,98 Cº-ig (Morecast) terjedő – eltéréseit az augusztus 29-re vonatkozó „jóslatok” hozták. De az egy adott napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi augusztusi „jóslatok” abszolút csúcsa a Köpönyegé, melynek az augusztus 7-ei legmagasabb budapesti hőmérsékletre vonatkozó jóslatai mindössze 0,14 Cº-kal tértek el az aznapi hőmérséklettől.

Augusztusban a napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek augusztus 17. és 26. között „együtt mozogtak”, de előtte (augusztus 11. és 16. között) és utána (augusztus 27-28-án) – egymás tükörképeként (azaz növekvő legmagasabb hőmérséklet esetén csökkent a legalacsonyabb hőmérséklet és viszont) mozogtak.

És akkor naponként is lássuk a budapesti legmagasabb hőmérsékletek augusztusi „időjósdánkénti” eltéréseit!

Mint látható a 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslataik” és az aznapra megadott hőmérsékletek összességét tekintve:

·       augusztus 26-ra minden „időjósda” melegebbet „jósolt”, mint amennyi végül lett,

·       augusztus 1-én, 2-án, 11-én, 14. és 16. között is egyöntetűen melegebbet „jósoltak”, mint amennyi végül lett,

·       viszont augusztus 7-én, 14. és 16. között, 27-én és 28-án a „jósoltnál” melegebb lett.

·       a többi napokon nagyjából kis eltérésekkel helyesek voltak a „jóslatok”.

Érdekesebb – és több hónap tapasztalatai alapján egyre inkább tendenciának tekinthető – a helyzet a budapesti napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” eltéréseivel:

Mint a grafikonon látható, az öt „időjósda” közül min. négy – de pl. az augusztus 12-18. időszakban mind az öt! – „jóslataihoz” képest alacsonyabb lett a budapesti legalacsonyabb hőmérséklet. Ez azért különösen meglepő, mert augusztusban többször és hosszan volt hőségriadó, melyet egyebek mellett az indokolt, hogy magasan maradtak a legalacsonyabb hőmérsékletek. Na de akkor mire kell vélni a rendszeres fölébecsléseket?! Rejtély…

Nem túl sokszor, de mégis leginkább az Időkép esetében fordult elő, hogy a többiektől eltérően inkább némileg alábecsülte a várható legalacsonyabb hőmérsékleteket.

Az öt „időjósda” napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatainak” augusztusi átlagát (1,21 Cº) a júliusival (1,04 Cº) összevetve az látszik, hogy augusztusban némileg romlott az öt „időjósda” „jóslatainak” az átlagos megbízhatósága. De szerencsére így sem érték el a márciusi legrosszabb értéket (1,44 Cº).

És hogy volt-e „flúgos futama” az „időjósdáknak”? Mikor és miben értettek a legkevésbé egyet? Melyik „időjósda” volt a legbiztosabb a dolgában? Ezek és további érdekességek az „időjósdák” augusztusi teljesítményéről holnap, a 2. részben lesznek olvashatók.

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr10014213983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása