A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

És akkor melyik "időjósda" "jósolta" meg a legpontosabban a január elejei tavaszra következő lehűlés nappali és éjszakai hőmérsékleteit?

2018. január 15. - logiman

Mint a január 8-ai posztban írtam, az aznap reggeli állapot szerinti 6 napos előrejelzések a gondolatkísérletben meglehetősen eltérően ítélték meg a várható lehűlés mértékét. A „jóslatok” pl. 01.14-re mind a legmagasabb nappali hőmérsékletek, mind a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek között 5-5 C° különbséget mutattak (Poorcast: 0 C° vs. Lebernyeg: 5 C°, ill. Jövőkép: -3 C° vs. Széljárás.hu: 2 C°)! De vajon melyik „időjósdának” sikerült a legpontosabban a „jövőbe látnia”?!

Az alábbi grafikon bemutatja a január 9-14. közötti időszakban a legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó 6 napos „jóslatoknak” az egyes napok „időjósdák” által jelzett aznapi legmagasabb hőmérsékleteinek szélsőértékektől tisztított átlagához képesti eltéréseit:

(Megjegyzés: pozitív a hőfokeltérés, ha az adott napra korábban "jósolt" hőmérséklet magasabb volt, mint az adott napra aznapon "jelzett" hőmérsékletek átlaga, ill. negatív, ha alacsonyabb. Továbbá minél jobban közelít egy-egy „időjósda” prognózisa az átlaghőmérséklethez, annál kisebbek az ábrán az eltérést jelző oszlopai.)

Látható, hogy a 01.09-11. időszakban az aznapi "jelzett" legmagasabb hőmérsékletek szélsőértékektől tisztított átlagai a „jóslatokhoz” képest jórészt magasabbak, 12-én és 13-án nagyjából egyezők, 14-én pedig alacsonyabbak voltak.

A legalacsonyabb hőmérsékletek esetében az eltérések az alábbiak szerint alakulnak:

Látható, hogy a 01.09-11. időszakban az aznapra "jelzett" legmagasabb hőmérsékletek szélsőértékektől tisztított átlagai 01.09-10-én jórészt egyeztek a „jóslatokkal”, 01.11-13-án döntő többségében fölötte voltak, 01.14-én pedig vegyes képet mutattak a 01.08-án reggel „jósoltakhoz” képest.

Ha a 01.08-ai „jóslatokkal” érintett 6 napos időszakra vonatkozó „jóslatok” minőségét akarjuk számszerűsíteni, akkor erre meglehetősen alkalmas az adott időszakra „jósolt” és az „időjósdák” által megadott aznapi hőmérsékletek szélsőértékektől tisztított átlagai közötti eltérések képzése. Ezek nyilván annál az „időjósdánál” lesznek a legkisebbek, amelyeknek az adott időszakra vonatkozó "jóslatai" összességükben a legjobban megközelítik az egyes napokra az „időjósdák” által "megadott" hőmérsékletek szélsőértékektől tisztított átlagait.

Nos, a napi maximum hőmérsékletek tekintetében a vizsgált időszakban a hőmérsékleti eltérések fentiek szerint összegzett értékei az alábbiak szerint alakulnak:

5. Széljárás.hu (1,72 C° átlageltéréssel)

4. Lebernyeg (1,33 C° átlageltéréssel)

3. MMSZ (1,00 C° átlageltéréssel)

2. Poorcast (0,89 C° átlageltéréssel)

1. Jövőkép (0,72 C° átlageltéréssel)

Tehát az adott időszak napi maximum hőmérsékleteit legjobban a Jövőkép „jósolta” meg.

A napi minimum hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” „találati” pontosságának a sorrendje az alábbiak szerint alakul:

5. Jövőkép (2,06 C° átlageltéréssel)

4. Lebernyeg (1,78 C° átlageltéréssel)

3. Széljárás.hu (1,33 C° átlageltéréssel)

2. MMSZ (1,22 C° átlageltéréssel)

1. Poorcast (1,06 C° átlageltéréssel)

Tehát az adott időszak napi minimum hőmérsékleteit legjobban a Poorcast „jósolta” meg.

A vizsgált időszakban összességében a napi max. és min. hőmérsékletek átlageltérései abszolút értékben az ábra szerintiek:

A fentieket összegezve a 01.09-14. időszak napi max. és min. hőmérsékleteire vonatkozó 01.08-ai „jóslatok” "beválási" sorrendje véleményem szerint az alábbi:

Gratulálok a Poorcast-nak!

Megjegyzések:

A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az időjárási viszonyok és a "jóslatok" folyamatos változásai miatt a "jóslatok" pontosságára vonatkozó fenti vélemény a "jósolt" hőmérsékletek rögzítési időpontjára érvényes "pillanatfelvétel". Egyetlen ilyen "pillanatfelvételből" nem lehet, nem is célszerű az "időjósdák" teljesítményére vonatkozó hosszabb távú következtetések levonása. Ilyenek talán majd 1 év múlva lesznek megfogalmazhatók...

* Szélsőértékektől tisztított átlag: az öt „időjósda” azonos időpontban "megadott" öt hőmérsékleti értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérsékleti érték átlaga.

** A C°-ban megadott hőmérsékleti értékek az adott „időjósda” adott időszakra vonatkozó átlageltérései.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr7513575333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.01.16. 10:53:03

Szerintem pocsék az összes...
Hányszor de hányszor előfordult már, hogy elutaztam egy hétvégére, vagy egy hétre, és utazás előtt még nem jeleztek fagyokat, mire elutazom (arra készülve, hogy nem lesz fagy), már másnap elkezdik nyomni, hogy "akár -10 is lehet stb. stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.16. 10:56:19

Érdemes lenne az előrejelzéseket összevetni az elmúlt mondjuk 5 év megfelelő időszakának átlagával.

logiman 2018.01.16. 10:59:14

@Terézágyú: A blog egyik célja pontosan az, hogy az érzéseken túl számszerűen is vizsgálja, hogy hosszabb távon mégis melyik "időjósda" mennyire pontos/pontatlan.Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy a "jóslatok" erősen helyfüggőek. Tehát pl. a Budapestre vonatkozó jóslat nem feltétlenül igaz pl. már a Bakonyban sem... Ezért a számszerű vizsgálat szigorúan azonos helyszínekre vonatkozik!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.16. 11:01:39

@Terézágyú:

Valamelyik nap is -8 fokos hajnalt jeleztek előre előző nap este a környékünkre. A tény kb. -1 fok volt, szintén az adott időjós cég mérései alapján. Vagyis a -8 fokot ugyanazon mérőállomások alapján jelezték előre, amelyek végül a -1 fokot mérték.

logiman 2018.01.16. 11:02:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, de ehhez egzakt historikus adatokra lenne szükség. Ilyenekhez pedig nehéz hozzájutni... De 5 év múlva már könnyű lesz a saját adataimmal összevetni... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.16. 11:18:48

@logiman:

Itt 1901-től 2010-ig vannak pontos adatok több városra: met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_adatsorok/Budapest/adatok/napi_adatok/

Itt is van elég sok adat: www.amsz.hu/eszleles/

Bár nem hiszem, hogy ezzel újat mondtam, te biztos tízszer ennyi forrást ismersz- :)

Igazából nagyon rosszmájúan (hiába, az a sok pálesz ugye a mostan hidegben) arra akartam csak utalni, vajon a sokéves átlagok mennyivel lehetnek pontatlanabbak a 6 napos előrejelzéseknél. Tudom, gonosz vagyok.

logiman 2018.01.16. 11:32:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm, igen, ezek ismert források.
És igen, talán csipetnyit gonosz vagy...
A blog egy arra irányuló kalandutazás, hogy mégis valamilyen megbízhatósági képet alkothassunk az "időjósdákról" saját számaik alapján...
Ez nekem is kihívás, már eddig is értek +/- meglepetések...
Tartsatok velem! :)
süti beállítások módosítása