A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

November: amikor az időjárás elunta magát, majd ledermedt… (1. rész)

2018. december 01. - logiman

Persze, jogos a kérdés: hogyan tudhat az időjárás unatkozni?! Hát így, ahogy az „átlagosan szélsőséges” október után a meglepő időjárási szélsőségektől mentes novemberben csinálta. Semmi jelentős hirtelen le-, vagy felmelegedés, semmi komoly izgalom… Mondjuk ezt az eseménytelenséget azért sajátos megvilágításba helyezi, hogy a hónap 21 Cº-os budapesti legmagasabb hőmérséklettel kezdte (aztán szinte egyenletes csökkenés után 0 Cº-ossal zárta). 21 Cº. November 1-én!... Ehh… L

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen időjárási szempontból többnyire eseménytelen hónapban az „időjósdák” rutinból tűpontos hőmérsékleti „jóslatokat” adnak. Nos, az élet ennél azért bonyolultabb… Mert igaz ugyan, hogy a Kárpát medence időjárása viszonylag nyugis volt, de európai léptékben azért zajlott az élet. Bár ez némileg feladta a leckét az „időjósdáknak”, de a hazai kihatásokat egész jól „jósolták” meg.

Lássuk miként illeszkednek a blogban figyelemmel kísért öt „időjósda” (Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) novemberi budapesti hőmérsékleti „jóslatai” az előző hónapokéhoz!

Az ábrából kitűnik, hogy bár a novemberi budapesti hőmérsékleti „jóslatok” átlagos eltérései1,2 lényegesen kisebbek az októberinél (és különösen az éves mélypontnak számító márciusinál), ezzel együtt is gyengébbek az ezévi legjobbnak számító májusinál és júniusinál.

Emellett érdekesen alakul az „időjósdák” „küzdelme” is. Az Időkép bár a számok tükrében novemberben különösen szorosan „tapadt” az OMSZ-re, de véleményem szerint továbbra sem tudta megismételni a júliusi bravúrját, amikor meg is tudta előzni az OMSZ-t. Viszont úgy tűnik, hogy immár tartósan berendezkedett a 2. helyen. Ez még akkor is igaz, ha a Morecast novemberben látványosan megközelítette az Időképet. Decemberben érdemes lesz különös figyelemmel kísérni az OMSZ és a Morecast párharcát…

Végül novemberben tovább élesedett a Köpönyeg és az Időjárás.hu küzdelme a 4-5. helyért. Miközben mindketten folytatták októberben megkezdett látványos javulásukat, azért az jól látszik, hogy az Időjárás.hu valamivel nagyobb mértékben javult, így több hónapnyi gyengélkedés után véleményem szerint beérte a Köpönyeget és vele hajszálpontosan azonos eredményt elérve együtt osztoznak a 4. helyen. Ennek tükrében a Köpönyeg és az Időjárás.hu további szkanderozására is érdemes lesz figyelni decemberben…

A jelzett előzmények után „jóslataik” pontossága alapján az „időjósdák” sorrendje novemberben véleményem szerint a következők szerint alakult:

Emlékeztetőként: az előző hónapok gyakorlatát folytatva novemberben is minden egyes nap lehetőleg azonos időpontjaiban (döntő többségében 14 órakor) megnéztem az öt „időjósda” aznapi legmagasabb, valamint legalacsonyabb hőmérsékletekre honlapjaikon „megadott” értékeit, valamint az ugyanazon napra vonatkozó, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatait”, aztán kicsit számolgattam, majd elmeditáltam a számok jelentésén…

Összhangban az elmúlt hónapok gyakorlatával, továbbra is annak az „időjósdának” a teljesítményét tekintem a legjobbnak, amelynek az egyes napokra vonatkozó -6, -5, -4, -3, -2 és -1 napi „jóslatai” a legkisebb mértékben térnek el az egyes napokra az öt „időjósda” által megadott aznapi hőmérsékletek az átlagától.

Nos, novemberben az „időjósdák” egy-egy napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatainak” a megbízhatósági sorrendje véleményem szerint az alábbi3:

Ez a sorrend tökéletesen lényegében megegyezik az októberivel (persze a bevezetőben írt némi arányeltolódások és a Köpönyeg-Időjárás.hu holtverseny mellett).

Ebben a hónapban is gratulálok az OMSZ-nek!

És akkor lássuk részletesebben a novemberi „jóslatok” számait. Nézzük először az egyes napokra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” átlagos eltéréseit.

Összevetve az előző hónapokkal az látszik, hogy kevesebb volt az akár fölfelé, akár lefelé nagyon „kilógó” átlagos eltérés. Pl. a novemberi maximum (november 11., 1,69 Cº) jócskán elmarad az októberi legnagyobb napi átlagos eltéréstől (október 28., 2,0 Cº), de főleg a szeptemberi maximumól (szeptember 4., 2,3 Cº). Ugyanez a javuló tendencia látható a legkisebb napi átlagos eltérések esetében is (szeptember 21., 0,88 Cº; október 20., 0,86 Cº; november 14., 0,7 Cº).

Árnyaltabb a kép külön-külön nézve a novemberi budapesti legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatokat”.

Mint látható, a hónap első néhány napjában (jellemzően 5-ig) az „időjósdák” némileg alábecsülték az adott napok budapesti legmagasabb hőmérsékleteit. Onnantól kezdve kisebb alá- és fölébecslésekkel egész jó „jóslatokat” adtak.

A novemberi legmagasabb budapesti napi hőmérséklet esetében a legnagyobb átlagos eltérés (1,40 Cº) a november 11-re vonatkozó „jóslatok” esetében volt. Ebben az értékben a legnagyobb szerepe az Időjárás.hu 1,71 Cº-os átlagos eltérésű „jóslatainak” volt.

Ugyanakkor a legkisebb átlagos eltérés (0,31 Cº) a november 15-re vonatkozó „jóslatoknál” mutatkozott. Ehhez a jó értékhez nagyon sokat tett hozzá az Időkép, amely 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatai” mindegyikét 0 Cº-os (!) eltéréssel adta meg!

Bravó Időkép!

Izgalmasabban alakultak a budapesti napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” átlagos eltérései:

A kiugróan legnagyobb átlagos eltérések a november 1-jei budapesti legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” esetében mutatkoztak. Az öt „időjósda” átlagolt eltérése erre a napra 2,10 Cº lett. Az Időjárás.hu a maga 4,19 Cº-os átlagos eltérésű „jóslatával” ebben az értékben is „rendesen kivette a részét”…

Aztán november 4. és 13. között szinte egységesen többé-kevésbé alábecsülték e napok legalacsonyabb hőmérsékleteit. Újabb fordulattal november 18. és 24. között meg inkább meg túlbecsülték azokat. Onnantól kezdve kisebb alá- és fölébecslésekkel itt is egész jó „jóslatokat” adtak.

A budapesti napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” novemberi legkisebb átlagos eltérése (0,77 Cº) a november 14-re vonatkozó „jóslatok” esetében mutatkozott. Paradox módon ebben a jó értékben is az Időjárás.hu-nak volt meghatározó szerepe a maga 0,29 Cº-os átlagos eltérésével…

És hogy melyek voltak az „időjósdák” „kapufái”? Mikor és miben értettek a legkevésbé egyet? Avagy melyik „időjósda” volt a legbiztosabb a dolgában? Ezek és további érdekességek az „időjósdák” augusztusi teljesítményéről holnap, a holnapi 2. részben lesznek olvashatók.

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

3 A „jóslatok” megbízhatósági sorrendjére vonatkozó véleményemet annak alapján alakítottam ki, hogy az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatai” milyen mértékben tértek el az adott napok hőmérsékleti átlagaitól (pontosabban a 2. lábjegyzet szerinti, szélsőértékektől tisztított átlagoktól).

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9914406186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása