A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Csókolom, 8 C°-os lesz az eltérés! Maradhat? (1. rész)

2018. február 07. - logiman

Véleményem szerint egyes „időjósdák” időnként túl „laza csuklóval” adnak ki egy-egy "jóslatot". Mint pl. a hentes, mikor a mérlegre dobja a "saccométer" alapján imént levágott húsdarabot…

A február 5-ei posztban a Széljárás.hu által a február 7-ei legmagasabb hőmérsékletre egymás utáni napokon adott „jóslatok” érdekességére hívtam fel a figyelmet. A „jósolt” hőmérsékletek -3 és +5 C° között változtak, azaz 8 C°-kal tértek el.

Hogy indokolt volt-e az ilyen mértékű eltérés, avagy a jelentős korrekciók? Melyik „időjósda” találta el leginkább a 7-ei legmagasabb hőmérsékletet? Nos, a válasz a vizsgált „időjósdák” február 7-ei számszerű „jóslatai”, valamint az azokat bemutató grafikon alapján lehetséges. Íme a számok:

Az adatok alapján a szélsőértékektől tisztított1 február 7-ei legmagasabb hőmérséklet 3,33 C°.

Látható, hogy a vizsgált időszakban a MMSZ 3, a Jövőkép 5, a Lebernyeg 6, míg a Poorcast 4 C°-os sávban adta meg „jóslatait”. A Széljárás.hu a 02.06-ai korrekcióval 9 C°-ra (!) még tovább is növelte azt a sávot, melyben a jóslatai mozogtak…

A jelzett mozgásokat jól mutatja a grafikon:

Látszik, hogy az MMSZ és a Poorcast (valamint részben a Jövőkép) „jóslatai” viszonylag hasonló pályát futnak be. Viszont velük ellentétben február 4-ről 5-re valamely okból mind a Széljárás.hu, mind a Lebernyeg fölfelé korrekciót tartott szükségesnek: a Széljárás.hu 3 C°-kal (2 C°-ról 5 C°-ra), míg a Lebernyeg még nagyobb mértékben, 5 (!) C°-kal (2 C°-ról 7 C°-ra) módosított egyik napról a másikra. És ugye ehhez képest lett a február 7-ei legmagasabb hőmérséklet 3,33 C°…

Bár kötözködésnek tűnik, pedig nem annak szánom, de azért meglepő, ha nem 6, nem 3, hanem csak egyetlen napra (!) előre, másnapra sem sikerül eltalálni a legmagasabb várható hőmérsékletet. Márpedig a Lebernyegnek éppen ez nem sikerült: 02.06-án, tegnap 14 órakor még 6 C°-t jósoltak mára, míg 02.07-én, azaz ma 14 órakor ugyanők 3 C°-t adtak meg. Mint látható, eközben a többi "időjósda" a legmagasabb várható hőmérsékletre stabil (bár a Széljárás.hu esetében kissé magas) 24 órás "jóslatot" adott.

Eredetileg nem terveztem, hogy ugyanezen időszak legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó "jóslataival" is foglalkozzak, de ezt a grafikont látva nem lehet szó nélkül elmenni mellette:

Az adatsorok táblázatosan:

Az ember csak ámul, főleg a Jövőkép "flúgos futamát" látva... Mire gondolhattak a Jövőkép-nél február 2-án, amikor az előző napi -2 C°-ról -7 C°-ra (!) korrigáltak?! Jól láthatóan még a Lebernyegnél remegtek meg kicsit a kezek a február 5-ei "jóslattal", míg a Jövőképhez és a Lebernyeghez képest a többi "jóslat" szinte maga a stabilitás szobra...

De akkor mi is a helyzet az eredeti kérdéssel, a Széljárás.hu február 7-ei legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatainak” 8 – utóbb már 9! – C°-os eltérésével? Nos, a grafikonból látható, hogy az „eredendő bűn” a február 1-jei „jóslatukkal” történt meg: a többi „időjósda” aznapi „jóslataival” (0, 4, 1, ill. 3 C°) összevetve látszik, hogy nem tűnik túl megalapozottnak a Széljárás.hu 02.01-én adott -3 C°-os „jóslata”…

A poszt végén engedtessék meg néhány halk hümmögés:

·       Eltekintve valamely váratlan időjárási változástól nem szerencsés, ha egy-egy adott napra vonatkozó „jóslatok” ilyen mértékben ingadoznak. Véleményem szerint nem volt igazi indoka annak, hogy 02.01-én 7 C°-os sávban „szórtak” a 02.07-ei legmagasabb hőmérséklet „jóslatai”…

·       Esetleg érdemes elmeditálniuk az „időjósdáknak”, hogy mennyire rongálja a „jóslataikba” vetett hitet, ha különösebb indok, "időjárási esemény" nélkül egy adott napra vonatkozó „jóslaton” mindössze pl. 2 nappal előtte hirtelenjében "csekély" 5 C°-kal módosítanak (amit aztán rögtön másnap 3 C°-kal vissza is korrigálnak)?!

A poszt 2. részéből kiderül, hogy mi lett a sorsa a február 3-ai posztban jelzett ugyancsak 8 C°-os dilemmának?

Megjegyzések:

1 Szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet: az öt „időjósda” által azonos időpontban megadott öt hőmérsékleti érték közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérsékleti érték átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr2513639810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

//VV\ 2018.02.08. 08:46:08

Nem is értem miért akadsz fenn ezen. Magyarországon a meteorológusok szart sem érnek. Még azt se tudják pontosan előző nap milyen idő volt. Az időkép meg külön egy vicc a sok parasztvakítással.

hakansukur 2018.02.08. 08:58:26

Csak én nem látom a posztban, hogy tulajdonképpen mi volt a mért hőmérséklet? Szerintem jó lenne BIAS, RMSE ábrákat is mellékelni, vizsgálni :) . Számomra az sem derül ki a posztból, hogy mit hasonlítunk össze mivel? Hol mérték és honnan származik a megfigyelés amit a posztóló felhasznál és amihez viszonyítunk? Vagy itt csak a hirtelen előrejelzési értékek drasztikus megváltozása az érdekes? Valóban lehet hogy becsúszik egy-egy gixer, de gondolom a cikk írója is tisztában van a korlátokkal.

A másik, hogy az emberek nem verifikálnak otthon, nem ellenőrzések útján fogják eldönteni, melyik előrejelzési "vállalatnak" higgyenek. Hanem más (politika, ismerő, saját tapasztalat stb) alapján.

Szerintem nem kellene a negatív oldalról megközelíteni ezt az időjárás előrejelzési dolgot. Nekem az jön le hogy a blog írója a negatívumok oldaláról tart a téma felé, be akarja mutatni, hogy tulajdonképpen egyik sem jó. És sajnos ez a legrosszabb, mert az időjárás előrejelzés amúgy is egy mumus a köz szemében és nagyon sokan csak legyintenek. Az ilyen ellenségeskedő posztok pedig csak még jobban táplálják ezt a "haragot"

Szerintem ha a posztírója ír egy levelet mondjuk az OMSZnak, tud módot keríteni arra, hogy neki, mint laikusnak valaki elmagyarázza hogyan is készül egy időjárás előrejelzés. És akkor talán jobban látni fogja, hogy igenis előfordulhat olyan időjárási helyzet amiben nagyon nehéz megmondani a várható időjárást.

Az megint egy probléma hogy a szakemberek által elkészített előrejelzést hogyan adják a köz tudtára. Az időjárás előrejelzés valószínűségekkel dolgozik, amikor azt mondják, hogy 15 fok várható, az annyit jelent hogy ennek legnagyobb az esélye. A "várható"-n van a hangsúly de lehet ennél több is és kevesebb is. De nem hiszem hogy a köz örülne annak, ha azt hallaná reggel, hogy a ma a 15 celsius fokos hőmérsékletre 79% esély van, 16 fokosra 11%, stb.

_B_ 2018.02.08. 09:02:26

Én azt szeretem, mikor beírják hogy Budapesten 1 fok lesz. Ja persze, az M0 mellett a pusztában mérőházikóban lehet
A városban meg +10.

Még a csapadékot sem tudják betájolni. pár éve romlott el az időjóslás. De mindegyik. A windguru.cz tök megbízható volt 2-3 napra előre.
Lehet hogy a global warming miatt nagyon nem működnek már a modellek.

hakansukur 2018.02.08. 09:09:49

@_B_: A modellek teljesen jól működnek. Neked is tanácsolom, menj el valamelyik előrejelzést készítő céghez, biztos megmutatják neked hogy teljesít a modell.

Igen a városban +10 lesz. De hol? A városligetben a nagy platánfa alatt? A Hősök terén Árpád szobránál? A földalatti megállóban? A Lánchídon? Nem lehet minden pontjára a légkörnek megmondani milyen hőmérséklet lesz ott.

RTB 2018.02.08. 09:25:13

@_B_: ha az M0 melletti mérőházikóban 1 fok van, akkor a belvárosban nem lehet 10 fok.

A tudomány sosem téved! 2018.02.08. 09:31:11

Tudomány = folyamatos hazugságok sorozata

logiman 2018.02.08. 09:42:45

Örülök a megindult polémiának.

@hakansukur: Felvetéseidre a válaszok a 01.04-ei „Beköszöntő”, valamint „A hőmérsékleti előrejelzések megbízhatósági vizsgálatának a jellemzői” posztokban találod a válaszokat.
A blog pl. az „étteremkritika” mintájára egyfajta „időjósdakritika” kíván lenni. És ahogy egy étteremkritikába belefér, hogy pl. kissé sületlen volt a hús, úgy szerintem az „időjósdakritikába” is belefér, hogy időnként belenézzenek a tükörbe. Ráadásul ez a tükör sem többet, sem kevesebbet nem mutat, mint a saját (!) korábbi „jóslataikat”!
Amúgy a blog szándéka szerint nem negatív. De nem is pozitív. Ez a blog szándéka szerint kvantitatív. Méghozzá az „időjósdák” saját (!) számai alapján kvantitatív. Ezekhez a számokhoz egyetlen bitet sem teszek hozzá, vagy veszek el. A számok, grafikonok meg mutatják, amit mutatnak… Ennyi…

@//VV\: Nem értek egyet ezzel az általánosítással.

@A tudomány sosem téved!: Akkor valószínűleg az az eszköz is hazugság, amivel ezt a kommentet írtad, meg a villany is, amely az eszközödet működteti. Merthogy ezek is a tudomány eredményei. Tudomány nélkül még ma is kőbaltával vadászgatnánk…

hakansukur 2018.02.08. 09:54:34

@logiman: Azért ne vegyük az étteremkritikát egy kalap alá a meteorológia előrejelzés kritikával :) Ha a hús kissé sületlen akkor a szakács legközelebb x idővel tovább süti és kész. De ha az előrejelzés 1 fokkal elmarad az észlelt hőmérséklettől azt nem lehet azzal korrigálni, hogy legközelebb 1 fokot hozzáadok az előrejelzéshez :)

Ha most nagyon sarkos (!) példát szeretnék mondani akkor csinálhatnál egy lottókritikát is és elemezhetnéd azt is hogy Józsi bá, Lajos bá, illetve a ruhaipar kommuna tippjei mennyire tértek el a kihúzott számoktól, majd Józsi bácsinak átadni a kettes érdemjegyet mert kurvára nem talált el egy számot sem.

Igen, a meteorológia előrejelzésekbe bele lehet kötni. Megértem az álláspontodat. Én viszont azt mondom nem szerencsés ötlet. mert ez nem úgy működik mint az étterem kritika ügy. Egy kis toleranciát. Mutathatnál olyan eseteket is amelyek viszont remekül előrejelezték az időjárást, hogy kicsit helyre billenjen a mérleg. Olyat sosem fogsz találni amikor minden stimmel és ha így nézzük a blogban sosem lesz olyan bejegyzés hogy Na végre!

hakansukur 2018.02.08. 10:01:15

A jövőt nem lehet megmondani semmiben, úgy az időjárásban sem. Ha már versenyeztetni akarod az időjósdákat, csináld úgy hogy azt nézd kinek volt a legjobb előrejelzése (pozitív megközelítés, akár hosszabb távon is) és ne azt nézd, hogy a a legjobb előrejelzés is mennyivel tért el a valóságtól (negatív megközelítés).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 10:23:13

Ez valami troll blog? Kb. mintha egy óvódás írná...

logiman 2018.02.08. 10:23:23

@hakansukur: 1 fok különbség senkit sem érdekel. Az már talányosabb, amikor – ahogy éppen ebben a posztban is bemutattam – pl. csak egyetlen „jósdánál” történik egyik napról a másikra valami nagyan meredek váltás (ami után gyorsan vissza is korrigálnak). Hát, ilyen esetekben talán érdemes belenéznie a tükörbe az érintett „jósdá(k)nak”…

A lottós példa jópofa, csak éppen erősen sántít, hiszen míg a lottószámok véletlenszerűek, addig a hőmérsékleti előrejelzések nagyon nem azok… Legalábbis remélem… :)

Belekötésről szó sincs. Az „időjósdák” által közzétett saját (!) számaik elemzésről van szó.

És a hosszú távon legmegbízhatóbb „jóslatokat” a magam részéről nagyon is díjazom. Lásd pl. a 01.10-ei, 01.15-ei, 01.16-ai, 02.01-jei posztok „eredményhirdetéseit” és az azokhoz kapcsolódó gratulációimat! Örülnék, ha az egyre jobb „jóslatok” még sok ilyen gratulációnak a közzétételét tennék számomra lehetővé…

Igen - a citált korábbi posztjaimmal is igazoltan -, pont az általad legutóbb írt megközelítés a célom! Ami persze nem zárja ki, hogy az esetleges „bakikat” ne tegyem szóvá…

Köszönöm a figyelmed és tanácsaid!

hakansukur 2018.02.08. 10:31:48

@logiman: A lottós példa kb annyira tér el az időjárás előrejelzés példától mint az időjárás előrejelzés az éttermekritikástól ;) A lottóssal arra akartam utalni, hogy a jövőt nem lehet biztosan megmondani. Míg a lottónál abszolút semmit nem lehet tudni a jövőről, a meteorológiai előrejelzések esetében vannak olyan körülmények amikből valamit(!) lehet tudni, de biztosan soha! Egy nyári anticiklonos helyzetben általában közelebb lesznek az előrejelzett értékek a valósághoz mint egy ciklonszáguldós esetben.

Igen, magukat az előrejelzéseket, tehát azt, ami kikerül a médiába, ember készíti; több modelleredményt megnéz és azután tapasztalata alapján a modellek eredményeit összegzi, figyelembe veszi, hogy bizonyos modellek bizonyos időjárási helyzetekben alábecslik a hőmérsékletet, míg más modellek a szelet becslik felül. És ebből az összegzésből készíti el az előrejelzést, adja meg a számértékeket. De ember, aki lehet kevés tapasztalattal rendelkezik és emiatt történik ilyen. Igen, benne van a pakliban, ki lehet emelni, valóban feltűnő, de szerencsére a többi időjósdánál nem volt ilyen akkor.

2018.02.08. 10:39:09

12 órára előre sem tudják megmondani. És mindig azzal takaróznak, hogy a Kártpát-medence mikroklímája, elhelyezkedése, földrajzi helyzete ilyen, olyan, amolyan.... nyádat.

Nancsibacsi 2018.02.08. 10:41:48

Én akartam erre a témára programot írni - gyűjti a különböző távú előrejelzéseket különböző meteorológiai oldalakról, és megnézi hogy mekkora az átlagos eltérés az előrejelzés és a valóság között oldalanként, előrejelzés típusonként, stb - de sajnos kiderült hogy ez rohadtul illegális, és be fognak érte perelni a vérbe, így aztán elengedtem a témát. Mivel csak hobbi célból érdekelt volna a dolog, ez nekem ahhoz pont elég volt, hogy ne nézzek többet időjárás előrejelzést, mert ezeknek tök fölösleges volt szuperszámítógépet venni. Még a mobiltelefonról is leszedtem a milyen idő van widgetet, mert még ott is van 5 fok eltérés néha (meg esik mikor nem, stb).

logiman 2018.02.08. 10:55:59

@Nancsibacsi: Már miért lenne illegális?! Publikált - tehát nyilvánosságnak szánt - adatokon matematikai alapműveletek végzése, majd azok bemutatása illegális lenne?!

Az más kérdés, hogy egyes érintetteknek esetleg időnként nincs kedvére a kép, amit saját (!) adataik tükre mutat...

De hogy ez illegális lenne?! Mi az a jogalap, amire gondolsz? Hálás lennék, ha megírnád! Köszi!

Duplaxiii 2018.02.08. 11:13:21

Nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni?
Régen is voltak hibák meg tévedések, de akkor az előrejelzés egy központi rendszer készítette és szakemberek dolgoztak. A jelentések szolgáltatások voltak.
Ma sok civil cégecske önmagában egy "versenyt" okoz, ráadásul már belépett a ker.média és a bulvársajtó is.
Most a cégecskék már nem egymással harcolnak, hanem a megjelenésért is!
A ker.média és a bulvár nem a valóságot akarja, hanem a szenzációt! Így a cégecskék ehhez idomultak.
Érdemes elolvasni akár itt az indexesek híreit két hónapra visszamenőleg, csak ostoba szenzációk és semmi realitás. Borzalmas hidegek meg hóhegyek! Aztán a borzalmas hidek a -2 fok és a hóhegyek meg a félórás havaseső.
És szenzáció itt és a bulvárban a -2 fok és a havaseső is, pedig tél van, ezek sokszor azért szenzációsak, mert -10 nek és 20 centi hónak kellene lennie, és szenzáció a koratavaszi idő.
Szóval ezek az eltérések, meg ostoba korrekciók szerintem csak a bulvár igényeinek kiszolgálása, a szándékos értékek és előrejelzések, hogy a címlapra kerülhessenek.
A hét második felére ígértek egy hidegebb szakaszt.
Tegnap napsötésben sétáltunk a városban... Mos csütörtökön, tehát a hét második felében, amire a hideget hirdették, +5,5 fok van nálam...
Ma már a hideget úgy jelezték, hogy hétvégén lesz valahol -1 fok is.
Szóval nem kell ezzel foglalkozni, ott ahol gálnoémik meg hasonlók mutogatják a jövőt, és ehhez megrendelésért remegő cégecskék szolgáltatják az infókat, na ott alap, hogy nem az időjárás a lényeg, hanem a címlap, a képernyő és a szenzáció.
Megkozkáztatom, hogy a cégecskék szándékosan jeleznek baromságokat...

Duplaxiii 2018.02.08. 11:21:30

@Nancsibacsi:
Te és jeleztek neked paragrafust is?
Mert amire gondolhattak, az az illegális felhasználás szolgáltatáshoz.
De ők neked adnak jelzéseket, és semmi nem gátol meg abban, hogy naponta felírd az értékeket.
Felírhatod a bkv járatainak a késéseit, a menetidőket is és abból bármikor készíthetsz elemzést és közzéteheted.
Az időjárás adatok rögzítése majd UTÓLAGOS kielemzése nem jogsértő, hiszen nem lopod el azt, amiből élnek.
Ja, hogy ha nyilvános egy időszak tévedési mértéke? Az igen, az zavarhatja őket, mert igazolod a hiteltelenségüket. De nem hasraütve, hanem az ő értékei alapján.
Ez nem tiltott, sők követendőnek kellene lennie.

hakansukur 2018.02.08. 11:25:53

@Duplaxiii: Azért ez elég erős. Mi érdekük lenne abban hogy direkt szart jeleznek előre? Az miért reklám? Azzal csak lejáratják magukat. Elárulom neked hogy minden ilyen cégnél vannak meteorológusok, nem hasraütéssel készülnek az előrejelzések,.

hakansukur 2018.02.08. 11:26:56

@Duplaxiii: Mi a hiteltelenség? Ember, csinálj már egy rendes előrejelzés verifikációt adatokkal!

Duplaxiii 2018.02.08. 11:30:19

Én a bkk esetében tervezem ezt csak még szervezés alatt van a dolog.
Kiválasztunk egy frekventált járatot és egyetemistákkal lekövetjük. Egy egyszerű mobilapp, ott vannak a bkk hivatalos indulási időpontjai, tehát csak egy érintés az indulásnál és egy érintés a megállókban.
A fiatalok pár napig sokat utaznának... És írhatnának szubjektív értékeléseket is a zsúfoltságra, a vezető "stílusára" vagy a járművek állapotára , tisztaságára vonatkozóan.
Egy-két nap alatt elkészül egy nagy adathalmaz, amit "összeöntünk" a bkk hivatalos adataival és azonnal láható lesz a pontosságok, a késések. Időszakokra is lebonthatóan.
És igazolni lehet, hogy adott időszakokban 50%-os is meghaladó a késések, azaz egy szolgáltató cég, előrefizető ügyfeleinek nem teljesíti a szerződésben foglaltakat!
Ha egy busz x időben kellene hogy induljon, de a sofőr egy perccel később botorkál ki a melegedőből, az nem műszaki hiba, nem forgalmi ok, egyszerűen a szolgáltató szándékos szerződésszegése!
Szóval az emberekne számos területen kellene, hogy "ellenőrzéseket" végezzenek, mert még mindig a békés "szarunk rá"-féle szoci működésekkel szembesülünk.

hakansukur 2018.02.08. 11:33:33

@Duplaxiii: Ez teljesen oké, de az időjárás előrejelzésre ezt így nem húzhatod rá! Az nem a meteorológus szándékos szerződésszegése ha az előrejelzés hibázik!

GöTi 2018.02.08. 11:53:32

Időjósdakritika?
Egy alapvető balfácánság: Jósolnak aznapra például min 3 - max 8 fokot, és kijelzik, hogy most 11 fok van. Automatizálható lenne, hogy ilyen hülyeség ne jelenjen meg, mert a szélsőértéket átlépő valós érték esetén a szélsőértéket módoítani kellene. De még ezt sem teszik meg.

hakansukur 2018.02.08. 13:02:59

@GöTi: Ne haragudj, de ez butaság! Ha ma kiadok valami előrejelzést, azt miért módosítsam másnap? Hogyan gondolod ezt? Minek? Nem látok benne ellentmondást. Ma kiadom az 5-10 fokot és holnap 11 fok lesz. Nem sikerült az előrejelzés és kész, ilyen is van. Miért módosítsam a mai előrejelzésemet holnap? Ez nem olyan hogy kijavítok egy helyesírási hibát a cikkemben.

Terézágyú 2018.02.08. 13:04:17

@hakansukur:
Annyira gáz, ahogy véded az időjósokat...
Csak az ellenkező hatást éred el.

Terézágyú 2018.02.08. 13:07:48

Olyanok is vannak, hogy az egyik azt mondja: a hétvégén napsütéses, meleg idő.

A másik meg: a hétvégére megérkezik a rossz idő.

Akkor most mi van?

Kezdjünk el nyelvészkedni, hogy jó idő lesz a hétvégén: szombat és vasárnap, de a hét végére, vasárnap estére megjön a rossz idő?????

Terézágyú 2018.02.08. 13:16:25

@hakansukur:
Szóval szerinted teljesen rendben van az a szöveg, hogy "a mai napon Budapesten várható legmagasabb hőmérséklet 8 fok. Jelenleg 11 fok van."
:)))))))))))))))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.08. 13:46:33

"Csókolom, 8 C°-os lesz az eltérés! Maradhat?"

Nagyon jó a cím, gratula hozzá! :D

nyünyüge 2018.02.08. 13:49:34

@Terézágyú: Csak hát a Budapest tág fogalom. Jelenleg nálunk (a Széll Kálmán térnél) egy bérház belső udvarára néző bejárati ajtó mellett a IV. emeleten 6 fok van. Ami azt jelenti, hogy a Hűvösvölgyben lehet 3-4. A Dunaparton ugyancsak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.08. 13:56:19

@hakansukur:

"Az ilyen ellenségeskedő posztok pedig csak még jobban táplálják ezt a "haragot""

Én a posztot nem látom ellenségeskedőnek. Semmi ellenségeskedés nincs abban, ha a posztoló kiszúr egy valóban szembeötlő anomáliát és megpróbálja megérteni az okokat, utánajárni nekik.

Terézágyú 2018.02.08. 14:01:09

@nyünyüge:
"Csak hát a Budapest tág fogalom. Jelenleg nálunk (a Széll Kálmán térnél) egy bérház belső udvarára néző bejárati ajtó mellett a IV. emeleten 6 fok van. Ami azt jelenti, hogy a Hűvösvölgyben lehet 3-4. A Dunaparton ugyancsak. "

Na, te se érted :)

Nem az a baj, hogy kevesebb fok van bizonyos helyeken, hanem az, hogy bizony több van annál, mint amennyit megadtak, mint legmagasabb hőmérséklet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.08. 14:11:56

@Terézágyú:

Nem vitatom, valóban furcsa, ha melegebb van a megjósolt maximumnál, de az sem feltétlenül lenne jó, ha ezért utólag módosítanák az előző nap készített előrejelzést. A dolgot úgy is felfoghatjuk, hogy felvállalják a tévedésüket, nem hamisítanak azt a látszatot keltendő, hogy helyesen jósoltak - pedig dehogy.

Igazából egyik megoldás sem az igazi. Az igazi a pontosabb előrejelzés lenne, de hát az időjárás egy eléggé kaotikus folyamat, és szerintem az OMSZ-en kívül a többinek nemigen vannak megfelelő teljesítményű számítógépei.

Azt is el tudom képzelni, hogy nem is keveset fizetni kell a műholdas, radaros stb. adatokért, és a pénzhiány is befolyásolhatja a pontosságot

hakansukur 2018.02.08. 14:11:59

@Terézágyú: Hát tudod védem, mert tudom, hogy működik a dolog. és valószínűleg neked fogalmad sincs róla, ahogy itt sok embernek nincs. És mivel nem értitek mi van mögötte ezért marha egyszerű ráhúzni a vizes lepedőt a szakmára. Nem tudom, ha már egy ember elgondolkozik azon hogy lehet nem is olyan egyszerű az időjárás előrejelzés és utanáz akkor már megérte hogy tépem a szám :) Lehet pont te leszel az :))))

Ha az egyik előrejelzés szerint a front késik egy fél napot akkor már simán lehet hogy igaz amit mondasz: hétvégén napsütés, hétvégére megérkezik a rossz idő. Csak gondolj bele. De azért azt nem hiszem hogy egymásnak homlokegyenest ellent mondanak az előrejelzések.

Tudod ti laikusok nagyon könnyen át tudtok siklani dolgok felett. Ha az előrejelzés megemlíti hogy helyenként zivatar és nálatok nem esik, abszolút egyenesn jön a következtetés hogy szar volt az előrejelzés. Így nem lehet kritizálni. Figyeld, írd, mérd, elemezd, ellenőrizd és ha már van egy adatsorod, akkor tedd le az asztalra és nézd meg. De ne feledd! Tökéletes nincs és sosem lesz. És NEM azért nem lesz tökéletes az előrejelzés mert a szakma szar :) Ezt vagy megérted vagy nem. Ugyanazt tudom elmondani neked is: menj be az OMSZba mondjuk a múzeumok éjszakáján és kérdezd meg hogy is van ez? ;) De akár utána is olvashatsz. Bár azt ugye minek ? ;)

Az előrejelzés miról szól?. Mostani időpontban a jövőre kiadok egy előrejelzést. Azt ott és akkor "elengedted", nem tudsz belenyúlni, mert megtörtént. Olyan mint a papírrepülő : eldobod és nézed hogy repül nem tudsz utánarohanni hogy átirányítsd valahova máshova.

Egy ilyet azért meghallgatnék : "a mai napon Budapesten várható legmagasabb hőmérséklet 8 fok. Jelenleg 11 fok van." :)))

hakansukur 2018.02.08. 14:17:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lehet, de tudod mindenhonnan az jön hogy a szakma béna. És ezt azért mondja a legtöbb ember mert nem tudja mi az hogy időjárás előrejelzés. Ez kábé olyan hogy egy egylábú ember nemigen tudja felásni a kertet, de mégis megküzd vele. nem lesz a legszebb de megvan. Ekkor elküldöd az anyjába, hogy milyen béna? Nem, toleráns vagy és azt mondod, nagyon jó, AHHOZ KÉPEST (a lehetőségekhez képest) nagyon jól megcsináltad.

Na az időjárás előrejelzés is ilyen. Nem tudja a szakma "két lábbal" csinálni (mert egy csomó mindent nem tud a légkörről) és így "egy lábbal" kell megküzdeni vele. Szóval EHHEZ KÉPEST igenis jó a munka :)

Mi0 2018.02.08. 14:21:42

@Terézágyú: Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz, lehet hogy furán néz ki de legalább nem próbálják kozmetikázni hanem férfimódra viselkednek és bevállalják a mellélövést is, ez mostanában annyira ritka bármiben és én pl. értékelem. De amúgy ezek általában nem egy mondatban vannak úgyhogy ennyire idiótán azért nem néz ki hanem külön csekkolhatod általában már a nyitólapon az előrejelzést és a pillanatnyi időt is.

Amúgy pl szintén jelezném a témához hogy a mai nap (8-a csütörtök) du- 2-kor tartunk pl az Időkép által aktuálisan jósolt csapadékmennyiség három-négyszeresénél Budapesten, ez szintén egy kisebb kapufának tekinthető, de persze tudom hogy Budapest nagy és Kőbányán egyesek a zuhany alatt még többet mértek, a Széchenyi fürdő hátmasszírozó vízsugarai alatt elhelyezett mérőműszerekről nem is beszélve :)

Terézágyú 2018.02.08. 14:22:06

@hakansukur:
"Hát tudod védem, mert tudom, hogy működik a dolog. és valószínűleg neked fogalmad sincs róla, ahogy itt sok embernek nincs. És mivel nem értitek mi van mögötte"

Nem.
Csak azt tudom megítélni, hogy használható-e.
És nem az.
Teljesen használhatatlan.

Ha annyiszor kapnék egy ezrest, ahányszor felmegy bennem a pumpa az időjárásjelentés megtekintésekor, mert összevissza beszélnek, illetve "eddig nem ezt mondták" - akkor már milliomos lennék.

"Olyan mint a papírrepülő : eldobod és nézed hogy repül nem tudsz utánarohanni hogy átirányítsd valahova máshova."

Értem, szóval nem tudomány, hanem egy gyerekjáték.

"Egy ilyet azért meghallgatnék : "a mai napon Budapesten várható legmagasabb hőmérséklet 8 fok. Jelenleg 11 fok van." :))) "

Meghallgatni nem tudod, de láthatsz ilyet egyes időjós-weboldalakon. Pontosan ezért hozta fel példának @GöTi:

Terézágyú 2018.02.08. 14:29:21

@hakansukur:
"Nem tudja a szakma "két lábbal" csinálni (mert egy csomó mindent nem tud a légkörről) és így "egy lábbal" kell megküzdeni vele. Szóval EHHEZ KÉPEST igenis jó a munka :) "

Csakhogy ez a féllábú ember a mi kertünket ássa fel ilyen rosszul. És mi azt szerettük volna, ha rendesen ássa fel valaki - és nem utólag derül ki, hogy "ja bocs, azért lett ilyen szar, mert féllábú vagyok"...

Legyünk toleránsak egy szakma képviselőivel szemben?
"Szarul csinálja a szakmáját, de sebaj..." ?

hakansukur 2018.02.08. 14:31:49

@Terézágyú: Igen, megértem amit mondasz. De csak azt tudom mondani amit eddig. Ez előrejelzés a jövőre vonatkozik. Nem lehet biztosan megmondani. És ha vennéd a fáradtságot és mondjuk egy hónapig összehasonlítanád az előrejelzést a megfigyeléssel, hidd el nem lenne akkorra különbség mint amit most állítasz:) De ezt úgyse csinálod meg. Megmaradnak az emlékezetedben az esetek amikor nem jó és ezek alapján megy az ítélet.

Igen, nem ezt mondták. Tudod mindennap több előrejelzés készül és igen van benne olyan hogy a ma kiadott előrejelzés +7 napra (csapadék) holnap változni fog (ami ugye a +6 napra szóló előrejelzés) és napos idő lesz. De azt értsd meg, hogy ez nem azért van mert a meteorológusok egész nap videót néznek.

Hát persze, gyerekjáték :) ha nem érted mire utaltam akkor mindegy :)

hakansukur 2018.02.08. 14:33:21

@Terézágyú: Bakker, ember, ÉRTSD MÁR MEG, hogy nem azért nem pontos az előrejelzés mert a meteorológusok bénák és csak lóbálják a lábukat egész nap! Vedd már a fáradtságot hogy utánaolvasol a dolgoknak és ha van sütnivalód és tanultál valamennyi fizikát és matematikát akkor rá talán megérted miért van így!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.08. 14:38:50

@Terézágyú:

"Értem, szóval nem tudomány, hanem egy gyerekjáték."

Egy olyan tudomány, ahol igen korlátozott információk alapján kell minél pontosabb eredményeket produkálni.

@hakansukur: fentebb említette, hogy a meteorológusok keveset tudnak a légkörről. Pedig milyen fontos lenne. A műholdas felvételekből nem lehet pontosan következtetni arra, mi van a légkörben az egyes magasságokban. Így kell(ene) pontosan előrejelezni pl. egy ciklon mozgását, alakulását, figyelembe véve a domborzatot is, ehhez óriási számítási kapacitás kell. Ráadásul a mérőpontok sűrűsége és eloszlása sem ideális.

A közelünkben két nagyobb városban vannak az Időképnek automata mérőállomásai. Mindkét városban 4-5 automata, elszórtan. Közöttük semmi, azaz SEMMI. Ez kb. 40km távolság, miközben a megfelelő pontossághoz tudtommal kb. 10km-es raszter kellene. Ekkor mi mást tehetnek? Interpolálnak, de ez alig jobb annál, mint amikor a VGA videóból csinálsz 4k-s szuper HD videót. :)

Én sem védeni akarom a meteorológusokat, de azt azért el kell fogadni, hogy erősen hiányos adatokból nem lehet pontos előrejelzést készíteni.

- Mennyi?
- Harminc.
- Mi harminc?
- Mi mennyi?

Terézágyú 2018.02.08. 14:46:04

@hakansukur:
"Bakker, ember, ÉRTSD MÁR MEG, hogy nem azért nem pontos az előrejelzés mert a meteorológusok bénák és csak lóbálják a lábukat egész nap! "

Én nem mondtam, hogy lóbálják a lábukat.
Azt sem mondtam, hogy bénák, ezt te mondtad, hogy olyanok mint egy féllábú ember, akik elvállalják, hogy felássák a kertet.

Terézágyú 2018.02.08. 14:50:42

Na mindegy, úgy látom ez is olyan lesz, mint a Praxisblog, ahol naponta megjelenik egy olvasói levél az orvosi hibákról, de mindig jönnek kommentelők, akik megmagyarázzák, hogy a beteg a hibás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.08. 14:55:08

@Terézágyú:

És még egyszer: az időjárás egy kaotikus folyamat. Nem mindenben és nem mindenhol, hiszen az előrejelzések azért többé-kevésbé működnek, de attól még kaotikus. Egyes tekintetekben jobban, másokban kevésbé.

Nézd meg ezt a videót, kb. 1:25-től:

youtu.be/PrPYeu3GRLg?t=1m25s

A két azonos (nyilván apró eltérések lehetnek) kettős inga azonos helyzetből indul. Az első pár másodpercben szinte együtt mozognak, de azután teljesen eltérően folytatják a mozgásukat. A kiindulási feltételek legkisebb eltérése is óriási eltéréseket okoz idővel.

Ez azt jelenti, hogy minél hosszabb távra jelzel előre, annál pontatlanabb lesz az előrejelzésed, és ez nem az előrejelzés hibája. Ráadásul két kettős ingát nagyobb pontossággal tudsz azonosra elkészíteni, mint amennyi hibával a meteorológiai mérések, adatok rendelkezésre állnak.

OK, ez nem menti a durva hibákat, de ezek azért nem gyakoriak.

hakansukur 2018.02.08. 15:04:18

@Terézágyú: Igen elvállalják mert nincs kétlábú ;) És akkor még az egylábú is jobb mint a semmi, mert meglesz csinálva, még ha nem is tökéletesen. De ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lenne felásva ;)

logiman 2018.02.08. 15:05:16

@Terézágyú: A blogon annyit tudok tenni, hogy továbbra is rendszeresen gyűjtöm az "időjósdák" számszerű saját (!) hőmérsékleti jóslatait, valamint az egyes napokra ugyancsak általuk megadott (!) "tény" hőmérsékleteket, aztán időről időre jól kiszámolom, hogy mikor, kinek, mennyire sikerült jól a "jóslata" (piros pont!), vagy netán kevésbé jól (hümmögés)... Az előbbinek gondolom örülnek, az utóbbin meg reményeim szerint elmeditálnak és legközelebb talán még jobban csinálják...

Amúgy pedig emberek, peace! :)

Medgar 2018.02.08. 15:06:58

Látom sokaknak bonyolult az időjárás előjezés...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 15:10:57

@Terézágyú: Látom neked sincs sok fogalmad a témáról és arról, hogy az előrejelzésnél a hőmérséklet tartomány eltérésnél a 3 fokot kb. azt jelenti, hogy Bp szélén, Hüvösvölgyben vagy belvárosban méred. Ez napszaktól függően 5 fok is lehet. Te meg a blogíró balfasz ezen rugóztok.

Totálisan balfasz pédla pl. az időkép főképernyővel előjönni, hogy az mutat egy hőmérsékletet, mert városon belül 5 fok eltérés is lehet. Baszod mikor még Csepel felé jártam haza bringával, akkor a belvárosból tekerve haza pólóban melegem volt, a Gyorsforgalmi út mellett meg fáztam és fel kellett öltöznöm tavasszal. Mikor beértem Csepelre megint melegem volt. Ennyit számított az, hogy mi sugárzott le naplemente után hőt és van/nincs vegetáció.

Az bezzeg nem esik le, hogy a lényeges dolgokat, a frontok átvonulásának ütemét és egyéb fonos eseményeket mennyire pontosan lehet előrejelezni. Az emúlt években csak ámultam azon, hogy 6-7 nappal előre egy masszív zivatarfront áthúzását kb. 6 óra pontossággal jelezték előre. Ez egy nappal előtte lényegében 2 órás volt.

De neeeeeeeeeem, ti egy mérőszámos értékeken rugóztok egy elosztott paraméterű rendszer esetén. A kreténségméter kiakadásközeli állapotban van...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 15:12:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Semmiféle anomáliát nem szúrt ki, csak még ez sem képes megérteni kreténke, akiről úgy látom a kommentje alapján, hogy természttudományos antitálentum. Ez nem baj, nem mindenki érthet ehhez, de hogy gondolkodni is osotba, az már zavaró. A billentyűzet agyatlan veréséhez meg ész nem kell.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 15:14:23

@Terézágyú: Nem elég, hogy grammar náci vagy, most már azt is látom, hogy végtelenül ostoba is...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 15:21:14

@logiman: Lásd fent. Az az egyszerű dolgot nem vagy képes megérteni, hogy az időkép főoldalán Bp-re egyetlen számot olvashatsz, de nem esik le, hogy Bp. az nem egy pontszerű objektum. Hallod volt már olyan, hogy zivatarfront átvonulásakor elkerülte a város egyik felét

A 8. kerületben jégeső volt, Csepelen meg egy csöpp eső sem esett. Na, ilyenkor mit mutasson pl. az időkép oldalán az 1 db piktogram/ikon egy hőmérsékleti minium? Ilyenkor a fővároson belül 10 fok feletti hőmérséklet etérés volt a min. és max. között, de ha a zivatar nyár közepén van, akkor a délutáni felmelegedés megint lehet 10 fok és akkor a napi minimum az kb. 1 órán anomália. Eh...

(2005/6 táján volt, hogy a Karolina úton volt találkozóm és ronggyá áztam, a Villányú úton kisebbfajta folyó folyt le. A Boráros téren meg nem értették, hogy miért csöpög rólam a víz. Ott egy csepp eső sem esett. 3 km volt a táv légvonalban.)

De ilyen eltéréseket akarsz egyetlen számmal leírni és a végtelenül nagy arrcal vezetett blogoddal mutogatsz pici ujjacskáddal, hogy "tévedtek, tévedtek". Hallod, ennél kb. egy óvódás is okosabb néha...

Csináld nyugodtam, csak ne csodálkozz azon, hogy a témában picit is jártas emberek helikopternek, néznek. Nem azért, mert tévedsz, hanem mert felvilágosítás után sem vagy képes sem gondolkodni. Ez más súlyosabb dolog.

Powerslave 2018.02.08. 15:38:39

Keziccsókolom, ezt itt WTF???

logiman 2018.02.08. 15:41:08

@molnibalage: „Az az egyszerű dolgot nem vagy képes megérteni, hogy az időkép főoldalán Bp-re egyetlen számot olvashatsz, de nem esik le, hogy Bp. az nem egy pontszerű objektum.”

Az Időképet (és a többieket) semmi sem akadályozza abban, hogy ha akarna, akkor pl. Budapestre ne csak egyetlen számot tegyen közzé! Megtehetné, de nem teszi! A bizonyára pl. az Időkép által is tudottan nem pontszerű Budapest egésze vonatkozásában mégis általa mindössze egyetlen számmal megadott „jóslat” tehát az ő döntése (!), nem az enyém (hiába is akarod az orromra húzni…) Ha pedig ő egyetlen számot tesz közzé, akkor utóbb azt az egyetlen (!) számot lehet összevetni az ugyancsak általa közzétett egyetlen (!) „tény” számmal. És bizony, egyetlen (!) számhoz képesti eltérést bizony csak egyetlen (!) számmal lehet leírni… Ennyike…

Úgyhogy talán nem rajtam kéne számon kérned – a stílusról most szó se essék… – azt, ami valójában az „időjósdák” dolga lenne: finomabb raszterben – ezzel lokálisan nagyobb pontossággal – adni meg az előrejelzéseket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 16:06:16

@logiman: Ebből látszik, hogy te valami pattógó totyogó ifjú lehetsz...

1. Az időjárási előrejelzésnek nincs ekkora felbontása napokra előre, ez legfeljebb órákra előre van meg. Akkor meg már minek kitenni? Az időjárást előrejelzés lényege, hogy tudod-e, hogy holnap egyáltalán várható-e eső és az, hogy akkor most éppen szélviharra számíts vagy csendes napos időre. Ezt napokkal előre is egész jól megmondják.

2. Kb. a radarkép alapján lehet előre megmondani 1-2 órával előre azt az eltérést, ami értelmesség tenné marginálisan azt, amiről te hallucinálsz. Láthatóan erről sincs lövésed sem. Tudod, ezért van online radarkép, mert ez a mezei user is meg tudja ítélni néhány zivatarfront után, ha megfigyeli a csapadék intenzitását a radarkép színeivel és a felhők mozgási irányát

3. Aham. Hogyan nézne ki ez okostelótól kezdve bárhol? Átláthatatlan felület lenne.

Továbbra is fullba tolod. Nem tudom ezt szebben megfogalmazni.

Az, hogy a blog.hu felületének használatára képes vagy az nem jelent túl magas mentális képességet, ez a blogodon is látszik... Ennyike...

logiman 2018.02.08. 16:37:41

@molnibalage: ad 1.) „Az időjárási előrejelzésnek nincs ekkora felbontása napokra előre, ez legfeljebb órákra előre van meg.” Nos, továbbra is csak annyi a kérdésem, hogy miért rajtam (!) kéred számon azt, ami nincs (!), tehát az egyetlen szám helyett a több számos, finomabb eloszlást?! A hőmérsékleti előrejelzések átlagos fogyasztója csak „azzal tud főzni”, amit elé tesznek, márpedig az bizony pl. Budapest esetében csak naponta 1-1 szám (várható legmagasabb/legalacsonyabb hőmérséklet). És bármennyire is mást szeretnél láttatni, ez bizony az „időjósdák” saját döntése, senki se tart a fejükhöz pisztolyt…

ad 2.) Ha alaposan elolvastad volna akár csak az aktuális posztot, akkor látnád, hogy az abban tett észrevétel egy nehezen magyarázható okú és mértékű, több nappal korábbi (!), a többi „jósda” által nem elvégzett előrejelzési ingadozásra vonatkozott. Ennek meg köze nincs az online radarképhez…

ad 3.) A zoom funkcióról hallottál-e már? Használtál valaha pl. Google Maps-et, vagy StreetWiew-t? Na ha akarnák, akkor úgy lehetne vizualizálni. Zoommal.

Amúgy sajnálom, ha ennyire nehezen viseled a blogom. A te döntésed, hogy olvasod, vagy nem. Szerintem a te fejedhez se tart senki se pisztolyt, hogy olvasd…

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 17:24:51

@logiman:

Te meg nem értett zseni. Te kéred számon azt, hogy hogyan mernek egy számot megadni, amkor Bp-nél nagyobb területre képesek csak előrejelzést adni napos léptékben. Nem ismered fel, hogy te azt kéred számon a modelltől, ami nem tud azért, mert a kijelzőjén úgymond azt látod, amit.

Nagyon vetnék egy pillanatást a CV-dre hogy ekkora meg nem értett zsenit ki alkalmaz és mire...

logiman 2018.02.08. 17:55:06

@molnibalage: „…Bp-nél nagyobb területre képesek csak előrejelzést adni napos léptékben. Nem ismered fel, hogy te azt kéred számon a modelltől, ami nem tud…”

Nos, figyelmedbe ajánlom pl. ezt a két linket:

morecast.com/en/forecast/graph/7-days/5f4184751cfd37e9dd864f38/hungary/budapest-18
morecast.com/en/forecast/graph/7-days/8e5061604ce8ac34255cdc10/hungary/budapest-2

A példának kedvéért az egyik Észak-Buda a másik Dél-Pest. És ha jól megnézed, akkor láthatod, hogy:

a) lám lehetséges a finomabb – adott esetben kerületenkénti! – felosztás,

b) nem csak rövid, hanem hosszabb távra, akár 1 hétre előre is.

Akkor most mire is nem képesek?! Mit is nem tud a modell?! Vedd észre, hogy a fentiek tükrében az állításod enyhén szólva ingatag lábon áll… Bízom benne, hogy legalább a szemednek hiszel…

„Mellesleg” a benyomásaim alapján a Morecast kerületi bontású hőmérsékleti előrejelzései egész jó arányban válnak be.

Viszont bármennyire is szeretnéd, személyeskedéssel nem foglalkozom. És továbbra sem kényszerít senki, hogy a blogom olvasd… :)

Amúgy mindent elmondtam neked, amit akartam, így a magam részéről le is zárom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.08. 19:47:45

@logiman:

"a benyomásaim alapján a Morecast kerületi bontású hőmérsékleti előrejelzései egész jó arányban válnak be."

Ha jól tudom, a meteorológiai szoftverek jelenleg az adatok alapján 10 (vagy 20?) kilométeres raszterrel dolgoznak. Ennél többet sem az adatok, sem a számítási teljesítmény nem enged. Ez Budapestre is igaz lehet, azt hiszem.

Ez esetben, ha a Morecast kerületi előrejelzései többnyire beválnak, akkor SZERINTEM arról lehet szó, amire nemrég kissé rosszmájúan utaltam, bár más kontextusban és céllal. Vagyis lehet, hogy a sok-sok évi tapasztalatok alapján korrigálnak az egyes kerületekre. Pl. a Budapestre kapott "globális" előrejelzést "kézzel" vagy egy egyszerű algoritmussal finomítják, mondjuk nagyobb kockázat nélkül jósolhatnak Hűvösvölgyre pár fokkal kevesebbet, a Belvárosra a szigethatás miatt pár fokkal többet, vagy a budai hegyek miatt a csapadékosabb területekre több csapadékot.

Persze ez nem rossz dolog, főleg akkor, ha beválik.

logiman 2018.02.08. 20:09:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát, éppenséggel nem egy nagy ügy összeütni egy olyan szoftvert, amelybe néhány hónapig pakolva a kerületi adatokat ki lehetne számoltatni, analizáltatni lehetne a „jóslatok” jellemző „mozgásait”, logikáját. Mondjuk elég munkaigényes lenne, de ki tudja, meglehet egyszer rászánom magam… :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.08. 20:29:49

@logiman: Látom nem figyelsz...
Közzölték a raszterméretet. A két egymástól legtávolabb levő kerülett válaszotttad ki. Ehhez képest és mondtam neked olyat, hogy a 11 kerület egyik részén esett az eső, 3 km-re odébb a kerület határán meg nem.

Ezen felül ha ezek raszterméret alatti dolgok, akkor interpolálnak és saccolnak és ráhúznak egy tapasztalati modellt, ami vagy bejön, vagy nem, mintázat alapján.

Ennek pontossága olyan, amilyen. Bakker úgy bánom már, hogy nem metettem le azon időkép hőeloszlásokat, amikor foltokban volt zivatar Bp felett. Akkor vissza kéne keresni (ha lehet az előrejelzéseket) és azt látnád, hogy kb. tippelgetést ilyen méretben az egész napos távlatban.

Néhány km-es pontosságú előrejelzés néhány órára előre lehetséges, ahol van radar hozzá zsenikém. 2005-ben voltam Zeltwegben repnapon. Reggel nyitáskor bemondták, hogy délután 2-4 között eső várható. 12 vagy 13 felé közölték, hogy 1 óra múlva eső, leszálltak a gépek, show megszaktíva és kb 55 perc múlva eleredt az eső. Na, szerinted mivel csinálták? Nem napos előrejelzéssel és sűrű mérőállomásokka. A radar ekkora távolságban (am szél esetén időt jelent adott irányba) látta, hogy mi fog történni.

Összevissza vagdalkozol. Ha pontatlan a pár napos előrejelzés, akkor pattogsz, ha meg véletlenül bejön a tippelés raszterfelbontás alatt, akkor meg hirtelen szertefoszlik érvrendszere.

Olyan vagy, mint a leggerinctelenebb politikusok. 5 perc különbséggel képes vagy megváltoztatni állásopontodad. Igazi mr. gumigerinc...

hakansukur 2018.02.08. 21:02:43

@logiman: Na, hajrá !Ezt csináltam évekig. Nem olyan egyszerű ám a dolog:) De ha megcsinálod akkor talán látni fogod, hogy nem is olyan rossz mint amilyennek hiszik. Remélem a statisztikában otthonosan mozogsz;)

" Az előbbinek gondolom örülnek, az utóbbin meg reményeim szerint elmeditálnak és legközelebb talán még jobban csinálják..."

Nézd, nem szeretnélek megbántani, de nem hogy figyelembe se fogják venni amit te itt írtál, de még csak el se olvassák! Saját, jól kezelt, fejlett, modern programok egész sorát használják arra, hogy ellenőrizzék a modell előrejelzéseket. Sokkal komolyabb matematikával és statisztikai módszerekkel, mint amit itt egy blog keretében - ne haragudj ismét, de nem szakmai - ismertetsz. Ez pont arra jó, amit már írtam hogy a közvélemény szemében a meteorológiát lehúzd. Lehet hogy eg étterem elolvassa a kritikákat, de hidd el a meteorológusok jobban tisztában vannak a hibáikkal mint ahogy te itt bemutatod.

A harmadik, a zivatarok. Egy zivatar átmérője pár km. A modell rácspontok távolsága 8-10-16 km. Képzeld el hogy ez egy nagy rosta, amelynek lyukai a megadott kilométer nagyságúak. A rácspontok a modell szemei, ezzkelel "lát a jövőbe" :) Ebbe ha belepottyantassz egy 2 km átmérőjű objektumot, az nagy valószínűséggel ki fog ebből hullani. Egy front, ciklon amely több száz km kiterjedésű lehet az már simán fennakad.

Ehhez hozzátartozik hogy minél nagyobb egy légköri képződmény annál jhosszabb ideig él. Egy zivatar fél óra, óra élettertamú. Ha az elkőrejelzést időben nézzük és az előrejelzési időpontok között (1)3 óra van, akkor a zivatar lehet hogy ebben a kontextusban sem fog látszani.

Ha így nézzük akkor Budapestre nagyjából 4 -5 rácspont esik. Elvileg ezt is kiírhatnák neked a weboldalra de őszintén, örülnéll neki ha mondjuk valamelyik újpesti panelház, határ úti erdő, stb helyekre adnának előrejelzést?

Zivatart egy pár napra pontosan nem lehet előrejelezni. A fentiek miatt talán érted miért. A frontot viszont igen és azt is hogy a front mennyire "markáns", és ebből következtetni lehet arra, hogy a front átvonulása mennyire heves légköri jelenségekkel fpg járni. És ennek alapján jönnek be a gyakorisági jelzők az előrejelzésekbe : néhol, helyenként, sokfelé... várható zivatar. De azt nem fogják neked két napra előre megmondani hogy a Kőbányán a Gergely utca környékén 14:35 perckor zivatar lesz .

Nancsibacsi 2018.02.08. 21:25:03

@logiman: Ott van a felhasználási feltételekben - olvasd el.

hakansukur 2018.02.08. 21:45:56

Jah és még két dolog.

"a) lám lehetséges a finomabb – adott esetben kerületenkénti! – felosztás,"
Persze hogy lehet. Akár minden kutyaszar helyére is lehet előrejelzni. Elmondom hogy működik ez: fent említettem a rácspontokat. Nem tudom pontosan hogy vannak a rácspontok de tételezzük fel a következőt: van egy rácspont északBudán, egy észak Pesten, egy Dél Budán és egy Dél Pesten. E négyszög által határolt terület bármely pontjára mondok neked értéket a négy rácsponti értékből interpolációval :) Szóval a lehetséges finomabb felbontás titka ebben áll, nem abban hogy a modellek finomabbak és jobbak.

A másik, hogy hidd el, nem kell ilyen színes szagos 3D ábrákat csinálnod, ettől sajnos nem lesz szakmaibb, Csdináld két dimenzióban, sokkal átláthatóbb.

hakansukur 2018.02.09. 08:34:57

Most már idefosom ami még bennem maradt:)

Az előrejelzés elején van egy rácsod benne mondjuk 200*100*50 (x, y,z) rácsponttal. A z irány vertikális irányt jelöl azaz nemcsak a földfelszínen van rácshálózat hanem még a légkör felső rétegeiben is Az lenne az ideális ha minden rácspontban lenne mért érték. De az nemigen van, sőt pontosan szinte egyik rácspontban sincs. Vannak mérések a földfelszínen, elég sok, de a légkörben feljebb már csak elvétve (repülők, szondák, stb) . A felszíni állomások is szétszórtan helyezkednek el, nem pont a rácspontokra esnek (ráadásul a tengereken, óceánokon elvétve akadnak a földfelszínen is mérések, szegényebb, lakatlanabb országok területén is elég gyér az állomáshálózat). Ahhoz hogy a modell "futhasson", azaz előrejelzést készítsen, ennek a rácsnak az egymillió rácspontjába kezdeti (azaz az előrejelzés készítésének elindulásakor, minden rácspontban kell lennie értéknek, hőmérséklet, légnyomás, relatív páratartalom,stb) értékeket kell tenni. Ezt csak interpolálással tudják megtenni, (azaz amit fent írtam, csak "visszafelé", nem négy rácspontunk van hanem pl van 5 állomási mérésünk és ebből kell meghatározni az állomások közé eső rácsponti értéket) ami magában hordoz egy hibafaktort (az interpoláció metódusa, a domborzat,s tb miatt). Tehát a földfelszíni állomások földrajzilag szétszórt méréseit a modell rácspontjaiba teszik interpolációs eljárásokkal.

A második lépésben fut a modell, kiszámolja a rácspontokban az értékeket a jövőre nézve, meghatározott időlépcsőre előre (+1 óra, +2 óra, stb). Ebben is lesz hibafaktor természetesen hiszen a jövő meghatározásáról van szó :)

Ezután lesz a modell rács egymillió rácspontjába előrejelzett értékünk. Az előrejelzendő települések persze ismét nem a rácspontokban lesznek ezért ahhoz hogy megmondjuk hogy egy adott településen mi lesz az előrejelzés, a rácsponti előrejelzett értékekből vissza kell interpolálni a településre. Harmadik hibalehetőség.

Emellett még jó pár egyéb hibafaktor is van a rendszerben, de szerintem ezek a legfontosabbak.

Szóval ha megnézed miből indul ki a modell előrejelzése ( az egymillió rácspontnak csak igen-igen kis hányadában lehet meghatározni a kezdő értékeket a mért értékekből, a maradék rácspontokba, a többi rácsponti értékből kerül interpolációval az érték) akkor azért nem olyan rossz az eredmény.

Ahogy fejlődik a számítástechnika ahogy lesznek egyre gyorsabb számítógépek, úgy majd lehet tovább csökkenteni a modellek rácstávolságát, mert minél kisebb a modell rács felbontása annál jobb lesz az előrejelzés..

hakansukur 2018.02.09. 08:37:50

Sajnos forog a Föld, b@ssza meg ! :D Ha nem forogna egyszerűbb lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 16:46:54

@hakansukur:

Egy naiv kérdés egy laikustól:

Nem létezik vagy nem hozható létre olyan raszter, amelyben a rácspontok nem egy négyzetháló metszéspontjaiban helyezkednek el?

Avagy nem lenne annyi hozadéka, hogy érdemes legyen vele foglalkozni?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.02.09. 17:15:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De lehet. A kérdés az, hogy van-e értelme.
Valójában mivel a domborzatnak is van hatása nem tökéletes négyzethálós a raszterezés, hiszen a domborzatot kell követnie.

A CFX modellezésénél külün művészet az, hogy hogyan hálózzad be a modellt, hogy ne kapjál hülye eredményt. Különféle mérőszámok vannak arra, amik a modell helyességét hivatottak bemutatni. (Én 10+ éve nem foglalkoztam ilyennel, ezért ezen a téren már felületesek az ismereteim.)
süti beállítások módosítása