A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

„Időjósdakritika” ’18: a legjobb és legdurvább hőmérsékleti „jóslatok” alakulása

2019. január 02. - logiman

2018-ban egész éven át minden egyes napon figyeltem, mérlegeltem, minimum havonta véleményeztem öt „időjósda” (ABC sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) 2018. évi budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” a jóságát. A véleményem szerinti 2018-as rangsorról a tegnapi posztban írtam.

A mai poszt a budapesti hőmérsékleti „jóslatok” pontossága – azaz átlagos eltérése1,2 szempontjából legdurvább és legjobb hónapokat idézi fel.

1,45 C°-os átlagos eltérésével „jóslási” szempontból 2018 legkeményebb hónapja a december volt.

Lássuk kicsit részletesebben a decemberi nagy átlagos eltérés okait. A hónap egyes napjain az átlagos eltérések az alábbiak szerint alakultak:

Látható, hogy decemberben négy olyan nap is volt (december 6., 17., 18. és 22.), amikor az átlagos eltérés 2 C°-nál is nagyobb volt. Sőt, ezek közül három napon 2,5 C°-nál is nagyobb volt az átlagos eltérés (2,51 C°, 2,86 C°, 3,11 C°).

Érdemes megnézni a többi hónap 2 C°-nál nagyobb átlagos eltéréseit! Nos, augusztusban egyszer (2,09 C°), szeptemberben egyszer (2,30 C°) és októberben is egyszer (2,01 C°), áprilisban kétszer (2,10 C°, 2,15 C°), míg márciusban háromszor (2,11 C°, 2,12 C°, 2,63 C°) és júniusban is háromszor (2,01 C°, 2,40 C°, 2,99 C°), adódott 2 C°-nál nagyobb átlagos eltérés.

Mindebből az látszik, hogy:

·       a 12 hónapból 5 hónapban az átlagos eltérés még csak el sem érte a 2 C°-ot,

·       9 hónapban a 2,5 C°-ot és

·       mindössze egyetlen hónapban – éppen decemberben (Mikulás napján) – haladta meg a 3 C°-ot!

A fenti ábrából látható, hogy a négy érték közül kettő meredek lehűléshez, míg kettő erős felmelegedéshez kötődik, azaz az időjárás decemberben négy alkalommal is olyan erős és váratlan változással lepte meg az „időjósdákat”, amelyek bizony aztán jelentős „jóslási” eltéréseket okoztak.

És akkor lássuk még egy kicsit részletesebben azt is, hogy az egyes „időjósdák” véleményem szerint decemberben miként teljesíttettek a napi legmagasabb és legalacsonyabb budapesti hőmérsékeltekre vonatkozó „jóslataikkal”.

Első ránézésre is látható, hogy míg a budapesti legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” eltérései általában viszonylag kiegyenlítettek (alulra is felülre is „szórnak”), addig az említett december 6., 17., 18. napok vonatkozásában egységesen felülbecsültek (azaz e napokon végül a „jósoltaknál” jóval hidegebb lett), míg 22. vonatkozásában alul becsült (azaz e napon melegebb lett).

Ugyanezek az alá- és fölébecslések a legmagasabb hőmérsékletek esetében is megfigyelhetők, azzal a különbséggel, hogy ilyen alá- és fölébecslések december során ezeken kívül is, jóval nagyobb arányban – különösen a hó végi váratlanul enyhe időben – figyelhetők meg.

A fentiek alapján már érthető, hogy a hőmérsékleti „jóslatok” tekintetében miért december lett a legizgalmasabb hónap…

Mindössze egyetlen századnyi különbséggel, 1,44 C°-os átlagos eltérésével „jóslási” szempontból 2018 második legkeményebb hónapja a március volt. Ekkor a legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” jelentettek nagyobb kihívást. Ezek átlagos eltérése 1,45 C° volt, míg a legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozóké csak 1,42 C°. Az 1,45 C°-os értékhez a legtöbbet 1,73 C°-kal a Köpönyeg „tette hozzá”, míg a legkevesebbet 1,22 C°-kal az OMSZ.

 

2018-ban „jóslási” szempontból a legkisebb kihívást 1,04-1,04 C°-os átlagos eltérésekkel május és július jelentette. Mindkét hónapban főleg a budapesti napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” sikerültek különösen jól (0,87 C°-os, ill. 0,97 C°-os átlagos eltérésekkel).

Júliusban napról-napra szinte alig változott a hőmérséklet, így könnyebb dolguk volt az „időjósdáknak” is…

Az 0,87 C°-os májusi átlagos eltéréshez leginkább az OMSZ (0,82 C°-kal), legkevésbé a Köpönyeg járult hozzá (1,07 C°-kal).

Az 0,97 C°-os júliusi átlagos eltérés is leginkább az OMSZ érdeme (0,86 C°-kal), míg legkevésbé az Időjárás.hu-é (1,34 C°-kal).

A holnapi posztban megvizsgálom, hogy az „időjósdák” mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslatai” kapcsán voltak a legbiztosabbak, vagy legbizonytalanabbak a dolgukban. Azaz mely napok 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” során korrigáltak a legkisebb, vagy legnagyobb mértékben?

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban elérhető öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr6914522696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása