A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

„Időjósdakritika” ’18: az átlagos havi hőmérsékleti eltérések alakulása

2019. január 01. - logiman

„Időjósdakritika”… Az étteremkritika mintájára éppen egy éve indítottam ezt a blogot. Célul tűztem ki, hogy segítsek megtalálni azokat az „időjósdákat”, amelyeknek a hőmérsékleti „jóslataiban” leginkább bízni lehet.

2018-ban egész éven át minden egyes napon figyeltem, mérlegeltem, minimum havonta véleményeztem öt „időjósda” (ABC sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain nap, mint nap elérhető budapesti hőmérsékleti „jóslatok” jóságát.

Véleményem kialakításánál szükségszerű korlátokat kellett felállítanom:

·       Kizárólag a hőmérsékleti „jóslatokat” (napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklet) figyeltem.

·       Kizárólag a budapesti hőmérsékleteket figyeltem.

·       Kizárólag 7-7 napi „jóslatokat” (-6, -5, -4, -3, -2 és -1 napok „jóslatai” és az aznapokra megadott értékek) figyeltem, az ennél hosszabb távúakkal nem foglalkoztam.

E megszorítások mellett is az év során az öt „időjósda” mintegy 25.500 db hőmérsékleti „jóslatán” meditálhattam el…

Az egy-egy napra vonatkozó „jóslatok” jóságát, megbízhatóságát az öt „időjósda” aznapra megadott legmagasabb és legalacsonyabb budapesti hőmérsékleteinek a szélsőértékektől tisztított átlagához1,2,3 viszonyítva véleményeztem. Az egyes napokra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” ezen átlagtól való eltéréseinek mértéke véleményem szerint jól jellemzi az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatainak” a megbízhatóságát, azaz ezek alapján megalapozott vélemény adható. Az alábbi ábra tükrében az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatainak” havonként képzett átlagos eltérései jól jellemzik az év során az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatainak” havonkénti megbízhatóságát mind önmagukban, mind egymáshoz viszonyítva.

Nem meglepő módon a „szokatlanul” viselkedő márciusban-áprilisban, júniusban és szeptemberben, valamint decemberben voltak a legnagyobbak az átlagos eltérések.

Egy némileg nagyobb (áprilisi, hajszálnyira, de „csak” 3. helyet hozó), valamint egy kisebb (augusztusi, 2. helyet hozó)  megingástól eltekintve az OMSZ nyújtotta az év legjobb teljesítményét. Míg a tavaszi szélsőségek közepette hónapról-hónapra még viszonylag jelentősen változott „jóslatainak” átlagos eltérése, addig júniustól novemberig minimálisra csökkentek a havonkénti értékek különbségei. A II. félévben az egyetlen (októberi) túllépéstől eltekintve a havi átlagos eltérések végül csak a többi "időjósdának" is jelentős "kihívást" jelentő decemberben haladták meg az 1 C°-ot.

Az év meglepetése az Időkép látványos feljavulása volt. Míg januárban a 4., majd februárban az 5. legjobb teljesítményt nyújtotta, addig májusban – igaz csak hajszálnyi különbséggel – feljött a 2. helyre. Augusztusban véleményem szerint az Időkép budapesti hőmérsékleti „jóslatai” voltak a legjobbak. Ez különösen annak tükrében szép teljesítmény, hogy míg a másik négy „időjósda” augusztusi „jóslatainak” az átlagos eltérése romlott, addig az Időképé egyedüliként kifejezetten javult! Szeptembertől novemberig az Időkép stabil 2. helyezett volt, míg decemberben egészen minimális különbséggel került a 3. helyre.

A Morecast az erős kezdés után – áprilisban a legjobb volt! – májustól véleményem szerint némileg visszaesett, de több hónapnyi 3. hely után decemberben a 2. legjobb teljesítményt nyújtotta.

A Köpönyeg közepes kezdés után némileg gyengült. Januárban és februárban a Köpönyeg hőmérsékleti „jóslatainak” az átlagos eltérései voltak a 3. legkisebbek. A Köpönyeg márciusban és májusban visszaesett az 5. helyre. Áprilisban az Időjárás.hu-val holtversenyben voltak a 4-5. legjobbak. Utána a Köpönyeg hónapokon keresztül stabil 4. legjobb volt. Novemberben a 4-5. helyen ismét holtverseny alakult ki az Időjárás.hu-val, aztán decemberben ha minimálisan is, de az Időjárás.hu előtt megszerezte a 4. helyet.

Az Időjárás.hu májusban nyújtotta a legjobb teljesítményt: ekkor egyértelmű 4. legjobb volt. Februártól áprilisig kemény csatában voltak az Időjárás.hu-val. Júniustól októberig bizony a Köpönyeg „jóslatainak” az átlagos eltérései kisebbek voltak az Időjárás.hu-nál… Az év folyamán jellemzően a Köpönyeggel „meccseltek”. Az Időjárás.hu decemberben csak minimális különbséggel szorult a 4. helyre.

A 12 havi átlagos eltérések összessége tükrében 2018-ban az öt „időjósda” „jóslatai” véleményem szerint az alábbi sorrendben voltak sikeresek:

Gratulálok az OMSZ-nek!

 

A holnapi posztban kicsit közelebbről is megvizsgálom a hőmérsékleti „jóslatok” szempontjából „legjobb” és „legdurvább” hónapokat…

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban elérhető öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

3 A „jóslatok” megbízhatósági sorrendjére vonatkozó véleményemet annak alapján alakítottam ki, hogy az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatai” milyen mértékben tértek el az adott napok hőmérsékleti átlagaitól (pontosabban a 2. lábjegyzet szerinti, szélsőértékektől tisztított átlagoktól).

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr7214522592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása