A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

November: amikor az időjárás elunta magát, majd ledermedt… (2. rész)

2018. december 02. - logiman

A tegnapi 1. részben a jelentős szélsőségtől, hirtelen le-, vagy felmelegedéstől, minden lényeges izgalomól mentes – mondhatni unatkozó – novemberre vonatkozó „jóslatokról” kezdtem írni. Arról az – utóbb tévesnek bizonyult – elképzelésről, hogy egy ilyen időjárási szempontból többnyire eseménytelen hónapban az „időjósdák” rutinból tűpontos hőmérsékleti „jóslatokat” adnak. Ami bizonyos mértékig teljesült. De csak bizonyos mértékig…

Elemezgessük tovább a novemberi hőmérsékleti „jóslatokat”!

Érdemes pl. megnézni azt, hogy az „időjósdák” mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslatai” kapcsán voltak a legbiztosabbak, vagy legbizonytalanabbak a dolgukban. Azaz mely napok 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” során korrigáltak a legkisebb, vagy legnagyobb mértékben?

Az októberi négy nappal szemben novemberben mindössze egyetlen olyan nap adódott, amikor az egy-egy adott napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi hőmérsékleti „jóslataiban” valamely „időjósda” egyetlen Cº-nyi korrekciót sem végzett. A november 15-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” kapcsán az Időkép tartotta minden nap változatlanul a „tétet”.

Persze egy a 7 nap során rezzenéstelen „jóslat” önmagában semmit sem mond egy „időjósda” teljesítményére, ha a „jóslatnak” végül nem sok köze van a „jóslatokkal” érintett nap tényleges hőmérsékletéhez.

A november 15-ei legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó változatlan „jóslataival” az Időkép nemcsak stabil, de az előfordulható legkisebb átlagos eltérésű „jóslatokat” adta!1,2 A megelőző 6 nap mindegyikén, valamint aznap is 0 Cº eltéréssel „jósolta”, ill. adta meg a hőmérséklet eltéréseket!

Bravó Időkép!

Érdekes lehet az is, hogy novemberben az egy-egy napra vonatkozó 6-6 napos „jóslatok” sorában melyik „időjósda” és mekkora mértékben korrigálta a véleményét a legnagyobb szélsőségek között.

Az 1. részben írtak tükrében nem meglepő módon novemberben a legnagyobb „jóslási” önkorrekciók a hónap elején történtek és a budapesti legalacsonyabb hőmérsékleteket érintették. Az október 8-ai és 27-ei 10-10 Cº-os maximális önkorrekcióhoz képest az Időkép november 1-jei legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatai” során a legnagyobb „jóslási” önkorrekció mértéke csak kisebb (7 Cº-nyi) volt. Az Időkép a november 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletre 5 nappal korábban 9 Cº-ot, majd 3 nappal korábban 16 Cº-ot „jósolt”, miközben aznapra végül 14 Cº-ot adott meg, tehát alulról és felülről is közelítette az aznapi értéket.

Ezek után nem meglepő módon a megelőző 6 napi hőmérsékleti „jóslatok” és az aznapra megadott hőmérsékletek sorában is véleményem szerint a hó elejére adódott az összességében végrehajtott legnagyobb hőmérsékleti korrekció. A november 2-ai budapesti legalacsonyabb hőmérséklet kapcsán az Időkép összességében 16 Cº-nyi korrekciót hajtott végre. Ez sem kevés, de így is jóval kisebb az októberi maximumnál (október 27., 25 Cº).

A „hónap kapufája” véleményem szerint az októberi 10,33 Cº-os legnagyobb érték után novemberben is az Időjárás.hu-é lett azzal, hogy novemberben is az ő egyik „jóslatuk” tért el a legjobban (igaz, „csak” 6,33 Cº-kal) egy adott nap tényleges – pontosabban tisztított átlag – hőmérsékletétől.

Az eltérés nem meglepő módon a november 1-jei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” sorában mutatkozott. Történt ugyanis, hogy a november 1-jei budapesti legmagasabb hőmérsékletre az Időjárás.hu 4 nappal korábban 14 Cº-ot jósolt, miközben a november 1-jei legalacsonyabb hőmérséklet 7,67 Cº lett…

Érdemes azt is megnézni, hogy novemberben mikor volt és mekkora volt az összhang, ill. véleményeltérés az egyes „időjósdák” „jóslatai” között!

Nos, az októberi két esethez képest novemberben öt „jóslat” hozta el azt a csodát, hogy mind az öt „időjósda” jelzett „jóslatai” tökéletesen egyeztek egymással! Ezek az „együttállások” a november 6-ai, 8-ai, 15-ei és 16-ai legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó 2-2 nappal, valamint a november 6-ai legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó 3 nappal korábbi „jóslatok” esetében valósultak meg.

Decemberben is folytatom a vizsgálódást a hőmérsékleti „jóslatok” körül. Érdekes lehet majd látni, hogy az időjárás megbarátkozik-e a gondolattal, hogy tél van, azaz úgy is kéne viselkednie?! Lesz-e havas Karácsony? Nehogy már még decemberben is füvet kelljen nyírni…

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr5914406276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása