A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Idén a nyár majdnem elfelejtett őszbe váltani… (3. rész)

2018. október 03. - logiman

A tegnapi 2. részben részletesebben is bemutattam, hogy a III. negyedévben a vizsgált „időjósdák” a budapesti napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataikkal” mikor és mennyire teljesítettek jól.

Lássuk még részletesebben a „jóslatok” minőségét!

Ha az 1-6 nappal korábbi „jóslatok” átlagán túl az egyes napokon adott konkrét „jóslatoknak” a tárgynap legmagasabb, vagy legalacsonyabb budapesti átlaghőmérsékletéhez képesti átlagos eltéréseit1,2 is nézzük, akkor azt látjuk, hogy miközben az egyes „időjósdák” a 3 hónap alatt szép számmal adtak az átlaghőmérséklettől akár csak 0 Cº-kal eltérő parádés „jóslatokat”, eközben be-becsúsztak komolyabb eltérések is.

A III. negyedévben a gyengébb napi „jóslatok” véleményem szerint az alábbiak:

·       A Morecast július 1-jei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó -6 nappal korábbi „jóslata” 6,33 Cº-kal tér el az aznapra megadott átlaghőmérséklettől.

 

·       Az augusztus 26-ai legmagasabb hőmérsékletet az OMSZ 5 nappal korábban 8,00 Cº-os eltéréssel adta meg.

 

·       Végül az Időjárás.hu szeptember 2-ai legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó  6 és 5 nappal korábbi „jóslatai” egyarán 10,33-10,33 Cº-kal tértek el az aznapra megadott átlaghőmérséklettől.

Csak emlékeztetőül: az I. negyedévben az Időkép és a Köpönyeg március 18-i legmagasabb hőmérsékletre adott 6 nappal korábbi „jóslatai” mutatták a legnagyobb – egyaránt 10-10 Cº-os – eltérést az aznapi átlagtól. A II. negyedévben az Időkép és a Morecast június 22-ei legmagasabb hőmérsékletre adott „jóslatainak” az átlagos eltérése volt a legnagyobb (11,67-11,67 Cº). Így a III. negyedévi 10,33 Cº-os legnagyobb átlagos eltérés némileg jobb a II. negyedévinél.

Persze ilyen nagy eltérések voltak, vannak és – az időjárási szélsőségek lassú, de folyamatos erősödésével – sajnos egyre inkább lesznek is…

A napi átlaghőmérséklettől való eltérés mértékétől nem függetlenül a negyedév „flúgos futama” – azaz a 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi, az adott napra vonatkozó saját hőmérsékleti „jóslatok” közötti legnagyobb eltérés – szeptember 2-hoz fűződik. Ahogy korábban írtam, az Időjárás.hu-nak a 22-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” a 7 nap során egy 12 (!) Cº-os sávban – 20 és 32 Cº között – ingadoztak (miközben a többiek jóslatai max. 7 Cº-os sávban mozogtak). Ez 1 Cº-kal jobb érték a II. negyedévinél, amikor az Időképnek a június 22-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatai” a 7 nap során egy 13 (!) Cº-os sávban – 18 és 31 Cº között – ingadoztak.

Érdemes azt is megnézni, hogy a III. negyedévben mikor volt és mekkora volt az összhang, ill. véleményeltérés az öt „időjósda” „jóslatai” között!

Nos, az a „csoda”, hogy mind az öt „időjósda” „jóslatai” tökéletesen egyezzenek egymással a II. negyedévi 11 esethez képest a III. negyedévben 10 esetben történt meg: egyszer a legalacsonyabb hőmérséklet vonatkozásában (július 20-ra vonatkozó 5 nappal korábbi „jóslat”), az összes többi alkalommal a legmagasabb hőmérséklet vonatkozásában (a július 13-ra és szeptember 25-re vonatkozó 4 nappal korábbi; a július 12-re, augusztus 19-re és 31-re vonatkozó 3 nappal korábbi; a július 25-re és szeptember 26-ra vonatkozó 2 nappal korábbi; végül a július 30-ra és szeptember 1-re vonatkozó 1 nappal korábbi „jóslataik” esetében).

Ugyanakkor a várható hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” tekintetében a III. negyedévben az öt „időjósda” között a szeptember 22-re vonatkozó „jóslatok” között volt a legnagyobb véleményeltérés. Az aznapi legmagasabb hőmérsékletre 6 nappal korábban az Időjárás.hu 18 Cº-t, míg a Köpönyeg 28 Cº-t „jósolt”. Azaz a „jóslatok” között 10 Cº eltérés volt! Csak érdekességként: a szeptember 22-re megadott legmagasabb hőmérséklet végül 19 Cº lett…


Végül azt is érdemes azt is megnézni, hogy a III. negyedévben a 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatok” folyamatában mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslat” alakult ki napról napra összességében a legkevesebb, ill. legtöbb hőmérsékleti korrekció nyomán.

Nos, a III. negyedévben többen is „nyugalom szobrainak” bizonyultak: az OMSZ kétszer (a szeptember 18-ai legmagasabb és a szeptember 19-ei legalacsonyabb hőmérsékletekre), az Időkép is kétszer (a szeptember 25-ei legmagasabb és a július 17-ei legalacsonyabb hőmérsékletekre), a Morecast is kétszer (a július 14-ei és augusztus 13-ai legmagasabb hőmérsékletekre), míg az Időjárás.hu háromszor (az augusztus 30-ai legmagasabb, augusztus 2-ai és 7-ei legalacsonyabb hőmérsékletekre) tartotta 7 napon keresztül azonos értéken a „jóslatait”.

Persze egy a 7 nap során rezzenéstelen „jóslat” önmagában semmit sem mond egy „időjósda” teljesítményére, ha végül annak netán nem sok köze van az adott nap tényleges hőmérsékletéhez. Nos, a III. negyedévben ezek a „nullás jóslatok” kitűnően sikerültek. Két olyan alkalom is volt, amikor a 7 napon keresztül stabil jóslatok tökéletesen megegyeztek a „jóslatok” szerinti napra végül megadott hőmérsékletekkel. A Morecastnak a július 14-ei legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó jóslatai stabilan 29 Cº-on álltak, majd az aznapra megadott legmagasabb hőmérséklet is 29 Cº lett. Ugyanezt az attrakciót hajtotta végre az OMSZ a szeptember 18-ai legmagasabb hőmérséklet esetében, amikor stabilan tartott 27 Cº-os tétje tökéletesen egyezett az aznapra megadott legmagasabb hőmérséklettel.

Bravó Morecast, bravó OMSZ!

És akkor nézzük meg azt is, hogy a III. negyedévben melyik „időjósda” „dolgozott” a legtöbbet egy-egy „jóslattal”. Nos, véleményem szerint a Köpönyeg. A számok tükrében a Köpönyeg a szeptember 1-jei legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatai” folyamatában összesen 22 (!) Cº-nyi hőmérsékleti korrekciót hajtott végre (barna szalag).

Az I. negyedévi 18 Cº-os (Köpönyeg, március 18., ill. Morecast, március 19.) és a II. negyedévi 17 Cº-os (Morecast, április 26. és május 15.) maximum korrekciókhoz képest ez a III. negyedévi 22 Cº meglehetősen nagy értéknek tűnik…

Ahogy az 1. rész és 2. rész, valamint a jelen poszt is mutatja, az időjárás a III. negyedévben sem mindig könnyítette meg az „időjósdák” dolgát. Főleg a szeptemberben is folytatódó nyarat időnként megszakító kemény lehűlésekkel. Ezzel az időjárás a III. negyedévben is folytatta azt az „unortodoxiát”, amelyet már az I. és II. negyedévben is megvillantott… Az idei 9 hónap is megerősítette, hogy az időjárásban egyre inkább a szokatlan lesz a megszokott…

Na, majd az ősz és a tél biztosan normális lesz… Mindenesetre az eddigi 9 hónap tükrében az „időjósdák” jól teszik, ha továbbra is felkötve tartják a gatyájukat…

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr7714273559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása