A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

„Időjósdakritika” ’18: hőfoklépcsők alakulása

2019. január 03. - logiman

2018-ban egész éven át minden egyes napon figyeltem, mérlegeltem, minimum havonta véleményeztem öt „időjósda” (ABC sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) 2018. évi budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” a jóságát. Az első posztban a véleményem szerinti 2018-as rangsorról írtam. A tegnapi második posztban a budapesti hőmérsékleti „jóslatok” pontossága – azaz átlagos eltérése1,2 szempontjából szerintem legdurvább és legjobb hónapokat idéztem fel.

A mai posztban megvizsgálom, hogy az „időjósdák” mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslatai” kapcsán voltak a legbiztosabbak, vagy legbizonytalanabbak a dolgukban. Azaz mely napok 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” során korrigáltak a legkisebb, vagy legnagyobb mértékben?

Nos, mint az alábbi ábra is mutatja, az általam figyelemmel kísért öt „időjósda” által egy adott napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok’’ összességében 2018-ban a Köpönyeg (barna szalag) végezte a legtöbb korrekciót:

Mint látható, az október 27-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatokban”  a megelőző 6 nap alatt végzett korrekciók mértéke széles tartományban változott. Miközben az OMSZ mindössze 6 C°-nyi, az Időjárás.hu 16 C°-nyi, a Morecast: 17 C°-nyi, az Időkép: 18 C°-nyi, addig a Köpönyeg összességében 25 (!) C°-nyi hőmérsékleti korrekciót hajtott végre! 2018-ban a második legnagyobb hőmérsékleti korrekció is hozzájuk fűződik (összességében 22 C°, a szeptember 1-jei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatok” kapcsán). Megjegyzem – igaz, holtversenyben – a harmadik legnagyobb is a Köpönyegé… Úgy tűnik tehát, hogy a „jóslások” során leginkább a Köpönyegnél hajlamosak „megrángatni a magassági kormányt”…

De akkor nézzük meg azt is, hogy az év melyik napjára vonatkozó „jóslatokat” melyik „időjósdának” sikerült a lehető legkevesebb hőmérsékleti korrekcióval elvégeznie? Nos, szerencsés módon az év során szép számmal voltak olyan napok, melyekre vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” 0 C° korrekcióval készültek!

Sőt, áprilisban, augusztusban és októberben egyenesen 4-4 ilyen nap volt! Az év során a legtöbb alkalommal (tizenháromszor!) az Időjárás.hu adott „nulla korrekciójú” „jóslatot”!

Az OMSZ-nek és az Időképnek négy-négy, a Morecast-nak két, a Köpönyegnek pedig egy alkalommal sikerült ez a bravúr.

Bravó Időjárás.hu!

A következő, holnapi posztban egy további szempontból is véleményt mondok a „jóslatok” minőségéről. Tarts velem!

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban elérhető öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr4914522710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása