A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Július: végre egy régi vágású nyár hónap… (2. rész)

2018. augusztus 02. - logiman

Ahogy a tegnapi 1. részben írtam, az előző évek kemény júliusai után egészen elgyengülhettünk az idei július mértéktartásán… A tavalyi júliussal ellentétben idén elkerültek az akár 38 Cº-os gatyarohasztó hőhullámok, miközben a Medárd utáni 40 napos időszak is kitett magáért a csapadék témakörben…

Az 1. részben összefoglaltam a júliusi hőmérsékleti „jóslatok” alapvető jellemzőit. Lássunk néhány további júliusi időjárási „jóslási” érdekességet is!

Érdemes pl. megnézni azt, hogy az „időjósdák” mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslatai” kapcsán voltak a legbiztosabbak, vagy legbizonytalanabbak a dolgukban. Azaz mely napok 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” során korrigáltak a legkisebb, vagy legnagyobb mértékben?

Júliusban két olyan nap is adódott, amikor az egy-egy adott napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi hőmérsékleti „jóslataiban” valamely „időjósda” egyetlen Cº-nyi korrekciót sem végzett.

Persze egy a 7 nap során rezzenéstelen „jóslat” önmagában semmit sem mond egy „időjósda” teljesítményére, ha a „jóslatnak” végül nem sok köze van a „jóslatokkal” érintett nap tényleges hőmérsékletéhez.

A július 14-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslataival” a Morecast abszolút telitalálatot ért el: a július 8-tól kezdődő 6 nap mindegyikén 29 Cº-ot „jósolt”, miközben az „időjósdák” által július 14-re megadott legmagasabb hőmérsékletek tisztított átlaga1,2 is 29 Cº lett! Abszolút találat!

Jár a gratuláció a Morecast-nak!

Az Időkép a július 17-ei budapesti legalacsonyabb hőmérséklet esetében volt csaknem ennyire sikeres: az öt „időjósda” közül az ő „jóslataik” átlagos eltérése bizonyult a legkisebbnek, azaz július 11-től kezdve igencsak jól értékeket adtak meg a július 17-ei budapesti legalacsonyabb hőmérsékletre.

Bravó Időkép!

Eredőben tehát elmondható, hogy a júliusi „nullás, nyugis jóslataikkal” az Időkép, de főleg a Morecast igen jó teljesítményt nyújtottak.

De akkor nézzük meg azt is, hogy melyik „időjósda” „dolgozott” a legtöbbet egy „jóslattal”! Azaz a 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi hőmérsékleti jóslatai, valamint aznapra megadott értékei tekintetében melyik „időjósda” hőmérsékleti korrekcióinak az összege a legnagyobb?

Nos, ebben a tekintetben a július „nyugisabban” alakult. Míg júniusban az egy adott napra vonatkozó „jóslatok” során háromszor is 15 Cº-nyi korrekció történt, addig júliusban „csak” egyetlen alkalommal, a július 19-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslat” során történt 15 Cº-nyi korrekció. Ezt a Morecast (sárga szalag) hajtotta végre:

A „hónap kapufája” is a Morecast-é lett azzal, hogy júliusban az ő egyik „jóslatuk” tért el a legjobban egy adott nap tényleges – pontosabban tisztított átlag – hőmérsékletétől.

Történt ugyanis, hogy a július 1-jei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó 6 nappal korábbi, június 25-ei „jóslatuk” 6,33 Cº-kal tért el a július 1-re megadott legalacsonyabb hőmérsékletek átlagától.

Érdemes azt is megnézni, hogy júliusban mikor volt és mekkora volt az összhang, ill. véleményeltérés az egyes „időjósdák” „jóslatai” között!

Nos, júliusban öt – a 12-ei, 13-ai, 25-ei és 30-ai legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó 3, 4, 2, ill. 1 nappal korábbi, valamint a 20-ai legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó 5 nappal korábbi – „jóslat” hozta el azt a csodát, hogy mind az öt „időjósda” jelzett „jóslatai” tökéletesen egyeztek egymással!

Ugyanakkor az „időjósdák” „jóslatai” közötti legnagyobb eltérés 8 Cº volt (a július 19-re vonatkozó július 13-ai „jóslatok” között), ami a júniusi 13 Cº-hoz képest jobb érték.

Augusztusban is folytatom a vizsgálódást. Érdekes lehet majd látni, hogy az „időjósdák” miként birkóznak meg az utolsó nyári hónap hőmérsékleteire vonatkozó „jóslatokkal”…

Megjegyzések:

1 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr914153807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabesto 2018.08.03. 07:37:58

Jó a cikk, de engem az zavar a legkevésbé, hogy pár fokot tévednek. Inkább azzal lenne érdemes foglalkoznod, hogy mi a helyzet a csapadékkal? Rendszeresen mellélőnek vele (főleg köpönyeg), lásd a csütörtöki (08.02.) felhőszakadásokat. És ezek nem futó záporok voltak...
A tévés-rádiós időjárás-jelentésektől meg kimondottan agybajt kapok: "keleten ez lesz, nyugaton meg az". De hogy középen, ahol a főváros is van, mi lesz, sosem tudjuk meg!

BRF915 (törölt) 2018.08.03. 12:32:09

Hőmérsékleti adatokkal valóban sokat nem lőnek mellé. Ritka a 2-3 fokos eltérés... de a csapadékokkal valóban nem tudnak mit kezdeni. Meg a nyáron a hőshullám után/közben érkező hidegfrontokkal.

Van amikor előr beharangozzák, most aztán jön a felfrissülés, holnaptól csak 20-21 fok lesz 35 helyett.... ez napokig tartani fog, mire felmelegszik az idő......felélegezhetünk,

Aztán mi lesz? A nagy semmi... max 28-29 fokra csökken le a hőmérséklet, másnap már megint 32-33-34

BRF915 (törölt) 2018.08.03. 12:32:55

@BRF915: Jó eséllyel volt a egy hűvös éjszakánk, hajnalunk.
süti beállítások módosítása