A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Amikor a hőmérsékletek bandáznak...

2018. február 16. - logiman

Talán meglepő a cím, de mindjárt érthetőbbé válik, ha megnézzük a gondolatkísérlet szerinti öt „időjósda” mai napi, valamint 1, 2, 3, 5, 5 és 6 nappal korábbi „jóslatait” a mai legmagasabb hőmérsékletre:

Hát nem magával ragadó, amikor szinte kéz a kézben érkeznek a „jóslatok” a -5. és -4. napon (február 11-én és 12-én) 4-5 C°-os értékre, majd a -3. és -2. napon (február 13-én és 14-én) együtt „szökkennek” fel 5-6 C°-ra, de csak azért, hogy aztán szinte kart karba fonva megérkezzenek a mai napi, többségében 4 C°-ra? Hát nem gyönyörű?!...

Mielőtt végképp bepárásodna a szemünk, azért vessünk egy pillantást a mai napi legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatokra” is:

Eredőben mindegyik „időjósda” jól kezelte, hogy a 6 nappal korábbi ismeretekhez képest mára némileg hidegebbek lettek az éjszakák. Azonban ahhoz képest, amennyire következetesen, egyenletesen csökkentett pl. a Széljárás.hu (lila szalag), ahhoz képest pl. a Jövőkép kifejezetten szédítő utat járt be (kék szalag). Míg a Széljárás.hu a 7 nap alatt mindösszesen csak 4 C°-kal (avagy pl. az MMSZ 5 C°-kal) korrigálta „jóslatait”, addig a Jövőkép esetében a 7 nap alatt a fel/le irányú hőmérsékleti korrekciók összesen 12 C°-ot (!) vettek igénybe! Még a 2. legnagyobb összes korrekciót végrehajtó Poorcast (sárga szalag) is csak 8 C°-ot „használt el”. Mi történhetett a Jövőkép esetében? Rejtély…

Amúgy nem először látszik az, hogy mintha valamely ok miatt az „időjósdák” nehezebben birkóznának meg a napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslataikkal”. Persze, közismert, hogy már önmagában az is több fokos különbséget okozhat, ha egy felhősnek várt éjszaka helyett váratlanul felhőtlen, csillagfényes éjszaka lesz. Na de több napos, felhős, stabil, nyugodt időjárás esetén azért kicsit csodálkozik az ember, ha a fentiek szerint, nehezen értelmezhető, a többi „időjósdánál” nem - vagy messze nem ennyire - észlelhető „ugrálást” lát…

Lám mennyi érdekesség adódik még egy ilyen nyugodt téli héten is… Mi lesz itt, ha egyszer úgy igazából „beindul” az időjárás?!... :)

Megjegyzések:

1 Szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9213674672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása