A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

„Időjósdakritika” ’18: az 1, 3 és 6 napos „jóslatok” rejtélye

2019. január 07. - logiman

2018-ban egész éven át minden egyes napon figyeltem, mérlegeltem, minimum havonta véleményeztem öt „időjósda” (ABC sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) 2018. évi budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” a jóságát. Az első posztban a véleményem szerinti 2018-as rangsorról, a másodikban a budapesti hőmérsékleti „jóslatok” pontossága – azaz átlagos eltérése1,2 szempontjából legdurvább és legjobb hónapokról, a harmadikban az egy-egy napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” során összességében végrehajtott korrekciók mértékéről, a negyedikben az átlagos eltérési bizonytalanságról, az ötödikben a "jóslási" eltérések mértékének hőmérsékleti kategóriánkénti számáról, míg a tegnapi hatodikban az egy-egy napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” szélsőségeiről és az „időjósdák” közötti legnagyobb és legkisebb véleményeltérésekről írtam.

A sorozat mai záró posztjában az 1, 3 és 6 napos „jóslatok” rejtélyéről lesz szó. De mi is ez a rejtély?!

Nos, a hőmérsékleti „jóslatok” jóságára vonatkozó véleményalkotás egyik célja volt arról meggyőződni, hogy az „időjósdák” egymáshoz képesti azonos jósággal „jósolnak”-e másnapra, 3, avagy 6 napra előre. Az időtáv növekedésével egyre bizonytalanabb előrejelezhetőség miatt 6 napnál távolabbi „jóslatokat” nem vettem figyelembe. Viszont természetesen figyelembe vettem, hogy az időtáv növekedése valamennyi „időjósda” esetében növeli a bizonytalanságot. Mindezzel együtt azt gondoltam, hogy az öt „időjósda” „jóslatainak” a jósága az időtáv növekedésével azonos mértékben fog romlani, azaz nem lesz kihatással „jóslataik” jóságának a sorrendjére.

Az átlagos eltérések számait nézegetve az derült ki, hogy ez nem feltétlenül van így. Az "időjósdák" honlapjain nap mint nap elérhető számokon alapuló véleményemet az alábbi táblázat foglalja össze:

Az első posztban bemutatott éves – azaz a 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatok” összesített eltérésein alapuló – sorrendhez képest az első meglepetés az, hogy a jóval – 6 nappal – korábbi „jóslatok” jóságának tekintetében véleményem szerint az Időkép és a Morecast is az OMSZ elé került.3

Ugyancsak feltűnő, hogy míg az OMSZ a másnapi és 3 napos „jóslatokban” jeleskedik, addig az Időkép éppen fordítva: a gyengébb másnapi és 3 napos „jóslatokhoz” képest a 6 napos „jóslatok” tekintetében véleményem szerint az Időkép esetében a legnagyobb az esély a lehető legjobb „jóslatra”.

Nagy meglepetés az éves összesítésben véleményem szerint hátrébb helyet foglaló Időjárás.hu OMSZ mögötti 2. helye mind a másnapi, mint a 3 napos „jóslatok” tekintetében.

Az Időképhez hasonlóan a Morecast is a 6 napos „jóslatokban” látszik erősebbnek.

A Köpönyeg esetében nem látszik markáns különbség a rövidebb és hosszabb távú „jóslatok” minősége tekintetében.

Összegezve tehát: a 2018. évi budapesti hőmérsékleti „jóslatok” alapján az a vélemény alakult ki bennem, hogy aki arra kíváncsi, hogy másnap hány fok lesz Budapesten az jórészt az OMSZ „jóslatai” alapján lehet biztos a dolgában. Aki viszont ugyanerre 6 nappal korábban kíváncsi, annak elsősorban az Időkép „jóslatait” érdemes megnéznie.

Mondom, véleményem szerint…

És még mindig van valami érdekesség…

Az „időjósdák” budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” az átlagos eltérései alapján az év egészére is kiszámoltam az öt „időjósda” 1, 3 és 6 napos „jóslatainak” az átlagos eltéréseit. Nos, ezek – nem meglepő módon – a kitekintés hosszának a növekedésével arányosan növekedtek.

Ami viszont – engem legalábbis – nagyon is meglepett, az az öt „időjósda” időtávonként figyelembe vett öt-öt átlagos eltérése közül a legnagyobb és legkisebb átlagos eltérések közötti különbségnek – azaz az „időjósdánként” átlagos eltérések szórásának – a mértéke közötti különbség. Az „időjósdák” „jóslatainak” legnagyobb és legkisebb átlagos eltérése közötti különbség meglepő módon nem a hosszabb kitekintésű, 6 napos „jóslatok”, hanem a legrövidebb kitekintés, azaz az 1 napos „jóslatok” esetén a legkisebb!

Ez annak tükrében tűnhet meglepőnek, hogy elvileg a kisebb „időtáv” – mint ahogy az éves átlagos eltérések mutatják – nagyobb esélyt ad az 1 napos „jóslatok” eltérései közötti különbségek minimumára is. És a 2018. évi számok mégsem ezt mutatják…

A meglepő számokat vélhetően az magyarázza, hogy az 1 napos „jóslatok” esetén az OMSZ nemcsak jobb, hanem sokkal jobb az 5. helyezett Morecastnál, viszont a 3 és 6 napos „jóslatok” esetében az OMSZ és az Időkép csak kisebb különbséggel jobb az 5. helyezett Köpönyegtől, ill. Időjárás.hu-tól…

Érdekes, tanulságos, meglepetéseket sem nélkülöző volt az elmúlt 1 év. A blog talán hozzájárul egy új műfaj, az „időjósdakritika” „szárba szökkenéséhez”… J Mert miért is ne? Emberek tömegei az „időjósdák” adatai alapján hoznak olyan döntéseket, hogy pl. hány réteg ruhát adjanak a gyerekre, betegyék-e a kocsiba a jégoldót, avagy tervezzenek-e a hétvégére szabadtéri programot?! Azaz az „időjósdák” egyfajta döntéselőkészítő információs szakszolgáltatást nyújtanak nekünk, az időjárás tekintetében laikus közembereknek. Nekünk, akik aztán eme információk alapján hozunk döntéseket. Véleményem szerint ezért hát indokolt és hasznos annak ismerete, hogy egy-egy „időjósda” esetében mekkora esélyünk van a legjobb információkra, ezek alapján pedig legjobb döntéseink meghozatalára…

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban elérhető öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

3 A „jóslatok” megbízhatósági sorrendjére vonatkozó véleményemet annak alapján alakítottam ki, hogy az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatai” milyen mértékben tértek el az adott napok hőmérsékleti átlagaitól (pontosabban a 2. lábjegyzet szerinti, szélsőértékektől tisztított átlagoktól).

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr6714523436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása