A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

„Időjósdakritika” ’18: "jóslási" eltérések mértékének hőmérsékleti kategóriánkénti száma

2019. január 05. - logiman

2018-ban egész éven át minden egyes napon figyeltem, mérlegeltem, minimum havonta véleményeztem öt „időjósda” (ABC sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) 2018. évi budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” a jóságát. Az első posztban a véleményem szerinti 2018-as rangsorról, a másodikban a budapesti hőmérsékleti „jóslatok” pontossága – azaz átlagos eltérése1,2 szempontjából legdurvább és legjobb hónapokról, a harmadikban az egy-egy napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” során összességében végrehajtott korrekciók mértékéről, míg tegnapi a negyedikben az átlagos eltérési bizonytalanságról írtam.

A mai posztban ismét egy az év során még egyszer sem vizsgált – de szerintem nagyon is beszédes… – szempont alapján is véleményt mondok: ez pedig a hőmérsékleti „jóslatok” eltérések mértékének eloszlása. Nos, ez így elsőre talán nehezen értelmezhető, úgyhogy segítek.

Egy-egy adott nap hőmérsékletére vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatok” „jóságát” az minősíti, hogy végül mennyire térnek el az adott nap hőmérsékletétől (esetünkben az adott nap szélsőségektől tisztított átlaghőmérsékletétől1,2). Szerencsés esetben – pontos „jóslat” esetén – ezek az eltérések kicsik, de rosszabb esetben becsúszhatnak nagyobbak is… Belátható, hogy egy „időjósda” teljesítményét az is minősíti, hogy „jóslásainak” mekkora százalékában sikerült kis, közepes, ill. nagy eltérésű „jóslatot” adnia, azaz milyen a „jóslatainak” az eloszlása. Nyilván az az „időjósda” végzi a legjobban a munkáját, amelynél a „jóslatok” eltérései a legnagyobb hányadban esnek a 0-1 C°-os és a legkevésbé mondjuk az 5 C°-nál nagyobb sávba.

Megnéztem, hogy 2018-ban az öt „időjósda” egyes napok budapesti legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékleteire vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatainak”, valamint az egyes napokra megadott aznapi értékeinek az eltérései milyen arányban oszlottak meg a 0-1, 1-2, 2-3, 3-4, 4-5, és >5 C° sávok között.

Az „időjósdánkénti” és sávonkénti eloszlást az alábbi ábra mutatja: 

Az első poszt szerinti sorrend alapján nem meglepő módon messze az OMSZ „jóslatai” esnek legnagyobb arányban a 0-1 C°-os tartományba, egyedüliként több mint 50%-os arányban, miközben bár hajszálnyival, de még a második legjobb Időkép sem éri el az 50%-os arányt. A Morecast, a Köpönyeg és az Időjárás.hu arányai tükrözik az első poszt szerinti sorrendet.

Az 1-2 C°-os tartományban minimálisan, de az Időkép a „nyertes”, azaz az ő „jóslatai” esnek a legnagyobb arányban ide. A többi „időjósda” „jóslatai” nagyjából azonos arányban esnek e tartományba.

Az Időjárás.hu és a Köpönyeg a 2-3 C°-os tartományban „jeleskedik”, közel azonos részarányt érve el.

A további tartományokban már nem annyira dicsőség a többiekénél nagyobb arányban szerepelni, hiszen ezt azt jelzi, hogy „jóslataik” eltérései a többiekénél nagyobb arányban esnek ezekbe a nagyobb hőmérsékleti tartományokba…

Persze ahogy utaltam rá, az első poszt szerinti sorrend ismeretében fő vonalaiban mindez nem lehet meglepő, azonban talán nem haszontalan látni a „jóslatok” pontosságának az eloszlását is…

A holnapi posztban azt nézem meg, hogy egy-egy napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslataik” sorában mikor és mely „időjósdák” korrigáltak a legnagyobb mértékben, ill. mekkora volt a legnagyobb véleményeltérés az egyes „időjósdák” egy-egy adott napra vonatkozó „jóslatai” között.

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban elérhető öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr6214523314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása