A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Október: egy immár átlagosan szélsőséges hónap… (1. rész)

2018. november 01. - logiman

Szóval: október 11-én több, mint 24 Cº volt a budapesti legmagasabb hőmérséklet… De októberben további 6 olyan nap volt is volt, amikor 23 Cº, vagy annál magasabb volt…

A hónap végén még az októberi tavasz is beköszöntött. Az emberek meg is zavarodtak: egyszerre lehetett látni bermuda nacóban és pufidzsekiben is embereket az utcán…

Októberben mindez tipikus, nemde?!...

Tényleg úgy tűnik, hogy a szélsőség kezd az átlaggá válni… Ehh… L

Így aztán a blogban figyelemmel kísért öt „időjósda” (Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) sem dolgozhatott rutinból. Voltak is gondjaik, amit legjobban talán az mutat, hogy októberi „jóslataik” átlagos eltérései1,2 bizony az ezévi második legnagyobbak lettek. Ennél nagyobb átlagos eltérések csak márciusban voltak…

Lássuk először, hogy az időjárás jelzett „perverziói” ellenére októberben miként alakult az „időjósdák” sorrendje „jóslataik” pontossága alapján!

Emlékeztetőként: az előző hónapok gyakorlatát folytatva októberben is minden egyes nap lehetőleg azonos időpontjaiban (döntő többségében 14 órakor) megnéztem az öt „időjósda” aznapi legmagasabb, valamint legalacsonyabb hőmérsékletekre honlapjaikon „megadott” értékeit, valamint az ugyanazon napra vonatkozó, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábbi „jóslatait”, aztán kicsit számolgattam, majd elmeditáltam a számok jelentésén…

Összhangban az elmúlt hónapok gyakorlatával, továbbra is annak az „időjósdának” a teljesítményét tekintem a legjobbnak, amelynek az egyes napokra vonatkozó -6, -5, -4, -3, -2 és -1 napi „jóslatai” a legkisebb mértékben térnek el az egyes napokra az öt „időjósda” által megadott aznapi hőmérsékletek az átlagától.

Nos, októberben az „időjósdák” egy-egy napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatainak” a megbízhatósági sorrendje véleményem szerint az alábbi3.

Ez a sorrend tökéletesen megegyezik a szeptemberi sorrenddel. Mint alább még bemutatom, az Időjárás.hu és a Köpönyeg úgy őrizte meg pozícióját, hogy közben szeptemberhez képest javított hőmérsékleti „jóslatai” minőségén. Ugyanakkor az OMSZ, de főleg az Időkép „jóslatainak” átlagos eltérései némileg nagyobbak lettek, de még így is messze a legjobbak. A Morecast gyakorlatilag a szeptemberivel azonos teljesítményt nyújtott.

Összességében tehát gratulálok az OMSZ-nek!

És akkor lássuk részletesebben az októberi „jóslatok” számait. Nézzük először az egyes napokra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” átlagos eltéréseit.

Összevetve az előző hónapokkal az látszik, hogy kevesebb volt az akár fölfelé, akár lefelé nagyon „kilógó” átlagos eltérés. Pl. az októberi maximum (október 28., 2,0 Cº) jócskán elmarad a szeptemberi legnagyobb napi eltéréstől (szeptember 4., 2,3 Cº).

Ugyanakkor az egy adott napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi legjobb októberi „jóslatok” október 20-ra készültek, mindössze 0,86 Cº-os átlagos eltéréssel. Ebben a jó értékben 0,57-0,57 Cº-os legkisebb átlagos eltéréseikkel az Időkép mellett éppen a Köpönyegnek volt meghatározó szerepe.

Árnyaltabb a kép külön-külön nézve az októberi budapesti legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatokat”.

A grafikonból láthatóan a budapesti legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” átlagos eltérései – eltekintve az október első két napján, majd közepén volt némi fölébecsléstől – alapvetően alulbecslést mutattak. Mintha az „időjósdák” maguk sem akarták volna elhinni az októberi meleget…

Az októberi legnagyobb átlagos eltérés (2,47 Cº) 29-én volt, éppen az felmelegedés említett – és az Időkép kivételével – kollektív alábecslése miatt.

Izgalmasabban alakultak a budapesti legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatok” átlagos eltérései:

Bár a „jóslatok” átlagos eltérései a napok – eltekintve a hó elejei néhány nap felülbecslésétől – döntő többségében kiegyensúlyozottak voltak (azaz vegyesen voltak alá- és fölébecslések is), ugyanakkor az átlagos eltérések mértékei némileg nagyobbak voltak a legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatokénál”.

Az októberi legnagyobb átlagos eltérés (2,71 Cº) 24-én volt. Speciel ebben az esetben is a Köpönyeg átlagos eltérése (4,14 Cº) volt a legnagyobb, de aznapra vonatkozó „jóslataival” a Morecast sem volt a legjobb formában (átlagos eltérése 3,29 Cº volt)…

 

Az előző, október 21-ei posztban feltettem a kérdést: „De mit láthat a Köpönyeg, amit a többiek nem?!”. E posztban a Köpönyeg október 27-ei, budapesti legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó akkori „jóslatára”, „különvéleményére” hívtam fel a figyelmet.

Aztán október 27-én szemlélve az aznapra megadott, ill. ténylegesen mért hőmérsékleti értékeket, a történet továbbra is érdekesnek mutatkozott…

21-én a figyelemmel kísért öt „időjósda” a pirossal kiemelt részen látható hőmérsékleti „jóslatokat” tette:

Jól láthatóan a többiektől eltérően a Köpönyeg október 27-re erős lehűlést – így az öt közül messze a legalacsonyabb hőmérsékletet – „jósolta”. Ezzel a Morecast által 27-re „jósolt” legnagyobb hőmérsékleti értékhez képest 11 (!) C°-os eltérés mutatkozott.

Ehhez képest 27-én 14 órakor az érintett „időjósdák” honlapjai az aznapi budapesti legmagasabb hőmérsékletet (és a következő napok hőmérsékleteire vonatkozó „jóslataikat”) az alábbiak szerint adták meg:

Mit tesz isten, míg 6 nappal korábban a Köpönyegé volt az október 27-re vonatkozó legalacsonyabb „jóslat”, addig 27-én éppen ellenkezőleg, éppen a Köpönyeg adta meg a legmagasabb budapesti hőmérsékletet, 20 C°-ot…

11 C° helyett 20 C°… Ez 9 C°-os eltérés… 7 nap alatt a Köpönyeg elég nagy utat járt be… Sőt, annál is nagyobbat, mint az alább hamarosan kiderül…

A többiek „jóslatai” így alakultak:

·       Időjárás.hu: a 21-ei 21 C° helyett 27-én 15 C° (az eltérés 6 C°)

·       Időkép: 17 C° helyett 19 C° (az eltérés 2 C°)

·       Morecast: 22 C° helyett 19 C° (az eltérés 3 C°)

·       OMSZ: 19 C° helyett 17 C° (az eltérés 2 C°)

Az OMSZ honlapján elérhető mérések alapján az október 27-ei budapesti legmagasabb hőmérséklet 16,7 C° volt (15:00 és 15:30 között), így a ténylegesen mért értékek alapján az október 27-re vonatkozó 12-ei „jóslatok” közül az Időképé volt a legpontosabb a maga 17 C°-os értékével.

Érdemes azt is megnézni, hogy az egyes „időjósdák” az ominózus október 21-ei naphoz képest -6, -5, -4, -3, -2 és -1 napokon mekkorára „jósolták” a 27-ei budapesti legmagasabb hőmérsékletet:

Mint látható, a 7 nap alatt elég komoly korrekciók is történtek… Eléggé beszédes, hogy az egyes „időjósdák” a 7 nap alatt összesen hány C°-nyi korrekcióval érték el az október 27-re megadott értékeiket.

Az OMSZ mindössze 6 C°-nyi, az Időjárás.hu 16 C°-nyi, a Morecast: 17 C°-nyi, az Időkép: 18 C°-nyi, míg a Köpönyeg 25 (!) C°-nyi hőmérsékleti korrekciót hajtott végre!

6 C° vs. 25 C°… Ugyanazon napra vonatkozóan, ugyanazon időszak alatt… Szóval véleményem szerint ez most valahogy nagyon nem jött össze a Köpönyegnek…

Amúgy ez a 25 (!) C°-os 7 nap alatti hőmérsékleti korrekció nemcsak októberben, hanem az egész idei évben is az eddigi legnagyobb…

Véleményem szerint ezen, de talán azon is érdemes lenne elgondolkodni a Köpönyegnél, hogy az idei év 2. és 3. legnagyobb 7 nap alatti hőmérsékleti korrekciója is hozzájuk fűződik (22 C° korrekció a szeptember 1-jei budapesti legmagasabb és 21 C° az október 8-ai budapesti legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslataiban”).

Ez már csak azért sem ártana, mert a figyelemmel kísért öt „időjósda” hőmérsékleti „jóslatai” között a Köpönyegé hosszabb, több hónapos időszakot nézve véleményem szerint a kevésbé sikerültek közé tartoznak…

Ezt a véleményemet az alábbi ábrára alapozom:

Jól láthatóan bár a szeptemberi idei legnagyobb átlagos eltéréshez képest az Időjárás.hu-val együtt a Köpönyegé is javult, azonban ez egyrészt még így is gyengébb az előző hónapokénál, de még inkább a legjobb teljesítményt nyújtó OMSZ-nél és Időképnél.

Különös figyelmet érdemel, hogy idén még egyetlen hónapban sem volt akkora különbség az adott hónap legnagyobb és legkisebb átlagos eltérése között, mint ebben a bolond októberben. Az októberi differencia mintegy kétszerese a júliusinak!

És ha már az OMSZ és az Időkép került szóba, akkor érdemes megnézni kettejük külön versenyének az állását is. Úgy tűnik, hogy az Időkép nem tudta megismételni augusztusi bravúrját, az OMSZ-nél is pontosabb budapesti hőmérsékleti „jóslatait”. Míg az OMSZ szeptemberben még kissé javítani is tudott, addig az Időkép rontott. Aztán októberben mindkettejük budapesti hőmérsékleti jóslatai némileg gyengébbek lettek. Ugyanakkor az öt „időjósda” közül továbbra is messze az OMSZ és az Időkép nyújtja a legjobb teljesítményt.

És hogy melyek voltak az „időjósdák” „kapufái”? Mikor és miben értettek a legkevésbé egyet? Avagy melyik „időjósda” volt a legbiztosabb a dolgában? Ezek és további érdekességek az „időjósdák” augusztusi teljesítményéről holnap, a 2. részben lesznek olvashatók.

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

3 A „jóslatok” megbízhatósági sorrendjére vonatkozó véleményemet annak alapján alakítottam ki, hogy az egyes „időjósdák” hőmérsékleti „jóslatai” milyen mértékben tértek el az adott napok hőmérsékleti átlagaitól (pontosabban a 2. lábjegyzet szerinti, szélsőértékektől tisztított átlagoktól).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr4014336247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása