A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

„Időjósdakritika” ’18: „jóslási” pontosság és nyugalom

2019. január 04. - logiman

2018-ban egész éven át minden egyes napon figyeltem, mérlegeltem, minimum havonta véleményeztem öt „időjósda” (ABC sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) 2018. évi budapesti hőmérsékleti „jóslatainak” a jóságát. Az első posztban a véleményem szerinti 2018-as rangsorról, a másodikban a budapesti hőmérsékleti „jóslatok” pontossága – azaz átlagos eltérése1,2 szempontjából legdurvább és legjobb hónapokról, míg a tegnapi harmadikban az egy-egy napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” során összességében végrehajtott korrekciók mértékéről írtam.

A mai posztban egy az év során még egyszer sem vizsgált – de szerintem nagyon is beszédes… – szempont alapján is véleményt mondok.

Az első posztban az átlagos eltérések mértéke alapján felállítottam egy sorrendet, majd a tegnapi harmadikban a korrekciók mértéke alapján is véleményt mondtam.

Tanulságos lehet ezek kombinációját is megvizsgálni és az alábbi alkalmas módon ábrázolni, valamint számolni:

Mit is mutat ez az ábra?

A vízszintes tengely az egyes „időjósdák” 2018. évi budapesti átlagos hőmérsékleti eltéréseit, míg a függőleges tengely az év során az „időjósdák” által végrehajtott hőmérsékleti korrekciók átlagait mutatják. E számok „időjósdánként” kijelölnek egy-egy téglalapot, továbbá megadják ezek területét.

De mit mutatnak ezek a téglalapok? Nos, minél alacsonyabbak, annál kisebbek voltak az adott „időjósda” átlagos hőmérsékleti eltérései. És minél keskenyebbek, annál kevesebb hőmérsékleti korrekciót hajtottak végre, azaz „jóslásaik” során annál kevésbé „remegett meg a kezük”… Ha ezek alapján jól belegondolunk, akkor azt látjuk, hogy e jellemzők szorzatai – azaz a téglalapok területei – annál kisebbek, minél kisebbek az átlagos eltérések és a hőmérsékleti korrekciók. E megközelítésben – nevezzük ezt a mutatót átlagos eltérési bizonytalanságnak – a legmagabiztosabb teljesítményt az az „időjósda” nyújtotta, amely esetében a legkisebb a szorzat, azaz a téglalap területe.

Nos, véleményem szerint az egyes „időjósdák” átlagos eltérési bizonytalanságai növekvő sorrendben az alábbiak:

·       OMSZ: 5,33

·       Időjárás.hu: 6,23

·       Időkép: 6,62

·       Morecast: 6,65

·       Köpönyeg: 8,17

Az ábra alapján feltűnhet, hogy míg az OMSZ, az Időkép, a Morecast és a Köpönyeg átlagos eltérési bizonytalanságait mutató téglalapok arányai lényegében azonosak, addig Időjárás.hu-é eltér ezektől: az Időjárás.hu az év során az 5. legnagyobb átlagos eltérés mellett a legkisebb átlagos hőmérsékleti korrekciót hajtotta végre! Ez véleményem szerint azt jelzi, hogy az 5. legjobb Időjárás.hu-nál „jóslataik” elkészítésekor nem sokat „idegeltek”, a tárgynapokhoz közeledve a többieknél kisebb mértékben módosítgatták az adott napokra vonatkozó -5, -4, -3, -2 és -1 napi „jóslataikat”. Ez nem meglepő a tegnapi posztban írtak tükrében, mely szerint az év során messze az Időjárás.hu adott a legtöbb alkalommal tizenegyszer! „nulla korrekciójú” „jóslatot”…

Az átlagos eltérési bizonytalanság számai tükrében is 2018-ban az OMSZ nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Bravó OMSZ!

Amennyiben az Időjárás.hu a jövőben úgy tudja fenntartani „jóslatainál” a kis mértékű hőmérsékleti korrekciókat, hogy közben javítja budapesti hőmérsékleti „jóslatai” pontosságát, akkor az Időjárás.hu előtt komoly fejlődési potenciál állhat.

Az ábra tükrében az Időkép és a Morecast átlagos eltérési bizonytalanságai nagyon is közel áll egymáshoz és a „középmezőnybe” tartoznak, míg a Köpönyegnek mind az átlagos hőmérsékleti eltérések, mind a hőmérsékleti korrekciók tekintetében van fejlődési potenciálja…

A holnapi posztban egy újabb szempontból vizsgálódom, amikor kissé elmélyedek a havi maximális hőmérsékleti eltérések rejtelmeiben…

Megjegyzések:

1 A véleményezés öt „időjósda” (abc-sorrendben: Időjárás.hu, Időkép, Köpönyeg, Morecast, OMSZ) honlapjain naponta publikált budapesti hőmérsékleti „jóslatairól” a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban elérhető öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr4614523264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása