A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

A sumák tél búcsúzóul még beintett egyet…

2018. március 18. - logiman

Március 12-ei posztomban arra hívtam fel a figyelmet, hogy érdekesen alakultak a négynapos ünnep utolsó napjára vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok”.

Pl. az MMSZ a március 18-ai legmagasabb hőmérsékletre 0 Cº-t, míg a Jövőkép +11 Cº-t „jósolt”, azaz a „jóslataik” között 11 Cº volt a különbség! A többiek „jóslatai” e két érték közé estek.

Avagy az aznapi legalacsonyabb hőmérsékletre a Poorcast -3 Cº-ot, míg a Jövőkép és a Lebernyeg +5 Cº-ot „jósolt”, azaz a „jóslataik” között 8 Cº volt a különbség!

A szokásnál magasabb hőmérsékletekkel a tél jórészt elsumákolta a neki rendelt hónapokat, de azért az utolsó utáni pillanatban, március közepén még pofátlanul beintett egyet nekünk – és részben az „időjósdáknak” is…

Az „időjósdák” pedig természetesen felvették a kesztyűt. Ez volt akinek jobban, volt akinek kevésbé sikerült…

Először is lássuk, hogy március 12-ei „jóslatával” az MMSZ, vagy a Jövőkép találta-e el jobban a március 18-ai legmagasabb hőmérsékletet?

Az MMSZ 0 Cº-os és a Jövőkép +11 Cº-os „jóslatához” képest az aznapi átlaghőmérséklet1,2 -0,33 Cº volt, azaz úgy vélem, hogy egyértelműen az MMSZ „jóslata” bizonyult helyesnek, mondhatni szinte tűpontosnak.

Bravó MMSZ!

Az aznapi legalacsonyabb hőmérséklet esetében a Poorcast -3 Cº-os, valamint a Jövőkép és a Lebernyeg +5 Cº-os „jóslatához” képest az aznapi átlaghőmérséklet -3,33 Cº volt, azaz úgy vélem, hogy ebben az esetben egyértelműen a Poorcast „jóslata” bizonyult helyesnek, szintén szinte tűpontosnak.

Bravó Poorcast!

Ez az időjárásilag „kalandos” márciusi nap véleményem szerint megér még egy kis „nézelődést”.

Nézzük a március 18-ai legmagasabb hőmérsékletre 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábban adott „jóslatokat”, valamint az aznapra adott hőmérsékleteket:

A 7 nap összességét nézve az MMSZ tért el a legkevésbé (1,57 Cº-kal) az aznapi átlaghőmérséklettől (-0,33 Cº-tól). Ráadásul mindezt imponáló magabiztossággal. Alig „rezdült meg a kezük”: március 18-t is beleértve a 7 nap alatt az egyes napok „jóslatai” során mindösszesen 5 Cº-t korrigáltak. Ugyanezen időszakban az aznapi átlaghőmérséklettől leginkább (4,00 Cº-kal) a Jövőkép tért el.

A grafikonból az is kiolvasható, hogy a 7 nap alatt az MMSZ mellett a Széljárás.hu is stabilan „tartotta tétjét” úgy, hogy eközben a március 18-ai átlaghőmérséklettől is csak minimálisan többel (1,86 Cº-kal) tért el.

És akkor nézzük a március 18-ai legalacsonyabb hőmérsékletre 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábban adott „jóslatokat”, valamint az aznapra adott hőmérsékleteket:

A 7 nap összességét nézve a március 18-ai legalacsonyabb hőmérséklet esetében is az MMSZ tért el a legkevésbé (ugyancsak 1,57 Cº-kal) az aznapi átlaghőmérséklettől (-3,33 Cº-tól). Ráadásul mindezt véleményem szerint imponáló magabiztossággal. Ugyanezen időszakban az aznapi átlaghőmérséklettől leginkább (3,43 Cº-kal) ebben az esetben is a Jövőkép tért el.

És a március 18-ai legalacsonyabb hőmérséklet esetében is az MMSZ mellett a Széljárás.hu „tartotta a tétjét” úgy, hogy eközben a március 18-ai átlaghőmérséklettől is csak kevéssel többel (2,33 Cº-kal) tért el.

Végül mindezek után nem meglepő módon március hónapban eddig 18-án volt a legnagyobb az öt „időjósda” 6 nap alatti „jóslatainak” összesített átlagos eltérése az aznapi „tényleges” legmagasabb és legalacsonyabb átlaghőmérsékletektől.

De ez egyáltalán nem meglepő, ha távoztában a tél még pofátlanul beintett egyet…

Megjegyzések:

1 A viszonyítási alapul szolgáló átlaghőmérséklet alatt az ún. szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet értendő. Ez az öt „időjósdára” azonos időpontban vonatkozó hőmérsékleti értékek közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérséklet átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr8013750290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása