A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

A műrepülő parasztbácsi szárnyalása a mínuszokban… (2. rész)

2018. március 04. - logiman

A február 25-ei posztomban két olyan napra is felhívtam a figyelmet, melyekre vonatkozó egyes „jóslatokat” látva még a Moldova-féle műrepülő parasztbácsi is elégedetten csettintene: „na, erre nem gondoltam.”

Az 1. részben a február 25-én a március 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletre készült egyes „meredek” „jóslatokról” írtam.

Ebben a részben az ugyanaznap készült, de már a március 3-ai legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó egyes „jóslatok” érdekességeiről írok.

Február 25-én a március 3-ai legalacsonyabb hőmérsékletre a Lebernyeg +2 Cº-t, a Széljárás.hu -12 Cº-t (!) „jósolt”!

A különbség 14 Cº!!!

Nos, lássuk, hogy kinek lett igaza…

Az alábbi grafikon kettejüknek a napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatait” mutatja be a február 25. és március 3. közötti időszakban:

Jól látható a március 3-hoz képesti -6. napon (azaz február 25-én) a Lebernyeg (lásd barna szalag) és a Széljárás.hu (lila szalag) „jóslatainak” a 14 C°-os eltérése.

Másnapra (-5 napra, azaz február 26-ra) mintha mindketten „megijedtek” volna: a Lebernyeg 3 Cº-kal lefelé korrigált (+2 Cº-ról -1 Cº-ra), míg a Széljárás.hu durván fölfelé: 8 Cº-kal (!!!) -12 Cº-ról -4 Cº-ra.

Na erre az utóbbira biztos, hogy nem gondolhatott a műrepülő parasztbácsi…

Pedig a "bulinak" ezzel még nem is volt vége!

Történt ugyanis, hogy a -4 napon (azaz február 27-én) a Lebernyeg az előző napi -1 Cº-hoz képest további 5 Cº-kal korrigált lefelé. Eközben a Széljárás.hu szolid 1 Cº-kal tovább fölfelé.

Ezzel ugyanaz a sajátos helyzet állt elő, mint amit a tegnapi posztban jeleztem, hogy a két „matador” addig-addig korrigált, amíg egymáshoz képesti „jóslataik” totálisan helyet cseréltek: a magasból alacsony, az alacsonyból magas lett…

Ja és a tegnapi és a mai „matadorok” is azonosak voltak: a Lebernyeg és a Széljárás.hu… Hm…

És hogy még kísértetiesebb legyen a hasonlóság, a következő (-3. napi) „jóslataikkal” mindketten „visszahőköltek”, azaz „visszakorrigáltak”. Ezzel a -6. napi 14 Cº-os különbségüket sikeresen „ledolgozták”, majd onnantól – eltekintve némi -2. napi ismételt távolodástól, majd -1. napi újabb közeledéstől – nagyjából együtt mozogtak.

Végül március 3-hoz a fenti viszontagságok után "kéz a kézben", egyetlen C°-nyi különbséggel érkeztek meg...

Hozzájuk képest a másik három „időjósda” (MMSZ, Jövőkép, Poorcast) viszonylag „nyugiban”, max. 2 Cº-os lépésekben finomítgatta a március 3-ai „jóslatait”:

A február 3-ai legalacsonyabb hőmérséklet az öt „időjósda” átlagában -5,67 C° volt1,2. Február 3 – és az azt megelőző 6 nap – vonatkozásában a „jóslatok” átlagos eltérése az MMSZ esetében volt a legkisebb (0,95 Cº). Ugyanakkor a fentiek alapján nem meglepő módon a legnagyobb átlagos eltéréseket a Lebernyeg és Széljárás.hu produkálta (2,33 és 1,95 Cº-kal).

De a "bulinak" még mindig nincs vége!

A Lebernyeg majdnem "beállította" egy saját korábbi "rekordját". Ahogy a februári összefoglalóban írtam, a 7 nap (-6, -5, -4, -3, -2, -1 napok, valamint aznap) alatti hőmérsékleti korrekciók összege a Lebernyeg esetében volt a legnagyobb: a február 25-ei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó "jóslat" kapcsán a Lebernyeg a felfelé/lefelé hőmérsékleti korrekciókkal 7 nap alatt összesen 17 C°-nyit korrigált. Nos, a március 3-ai legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó "jóslataira" a 7 nap alatt összesen 16 C°-ot "használt" el...

Mindezt látva az emberben azért ott motoszkálnak a kérdések:

  • Hogy a fenében hozták össze a -6. napi jóslataikat 14 Cº (!) különbséggel?
  • De ha már összehozták, akkor mire föl kezdődtek azok a „flúgos futamaik”, melynek eredményeként a Széljárás.hu egyetlen nap alatt 8 Cº-t korrigált, ill. 2 nap alatt 16 Cº-ot (!), míg a Lebernyeg 8 Cº-ot, miközben a többi „jóslat” mozgásain nem nagyon látszik olyan ok, ami ezeket a durva korrekciókat indokolná?!

A műrepülő parasztbácsi meg csak ül és üveges szemmel a nadrágját meg a nyakát vizsgálgatja…

Egyebekben a hőmérsékleti „jóslatok” további februári „csemegéiről” ITT meg ITT lehet olvasni.

Megjegyzések:

1 A viszonyítási alapul szolgáló átlaghőmérséklet alatt az ún. szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet értendő. Ez az öt „időjósdára” azonos időpontban vonatkozó hőmérsékleti értékek közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérséklet átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr3513710964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása