A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

A műrepülő parasztbácsi esete a mínuszokkal...

2018. február 25. - logiman

Mint az előző posztomban olvasható volt, már a tegnapi napra vonatkozó hőmérsékleti „jóslatok” is bőven tartalmaztak „csemegéket”…

De ez mind semmi a mai naphoz képest!

Még a Moldova féle műrepülő parasztbácsi sem gondolhatott volna ezekre…

Az első „meglepit” a mai legacsonyabb hőmérsékletre 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábban készült „jóslatok” okozzák. Ezek így alakultak:

A nagy meglepetés az a „flúgos futam”, amit a Lebernyeg mai napra vonatkozó „jóslatai” (barna szalag) mutatnak. A fenti grafikonokon jól látszik, hogy a 7 napos időszakban a Lebernyeg jóval több és/vagy nagyobb mértékű korrekciót hajtott végre (a 7 nap alatt összesen 17 C°-t!), miközben az MMSZ (zöld szalag) és a Poorcast csak 4-4 C°-t, a Széljárás.hu pedig mindössze 3 C°-t!

Mindeközben a gondolatkísérlet szerinti „időjósdák” által február 25-én megadott aznapi hőmérsékletekből számolva a szélsőértékektől tisztított legalacsonyabb hőmérséklet1,2 -11,00 Cº volt. A február 25-re vonatkozó 6 napi jóslatok, valamint az aznapi hőmérséklet alapján a szélsőértékektől tisztított legalacsonyabb hőmérséklethez képesti legkisebb átlagos eltérést – mindössze 0,57 Cº-t! – az MMSZ mutatta, ezzel az ő jóslatai bizonyultak a legmegbízhatóbbnak.

Gratulálok az MMSZ-nek!

Megjegyzem, hogy ugyanakkor a legnagyobb eltérést (1,86 Cº-t) a Széljárás.hu mutatta…

Az igazi „műrepülő” érzetet a legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó március 2-ai (azaz 5 napos), de főleg a március 3-ai (azaz 6 napos) „jóslatok” szélsőségei okozzák.

A március 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletre a Lebernyeg -3 Cº-t „jósol”. Ugyanerre a Széljárás.hu „jóslata”: -14 Cº! A különbség 11 Cº! A megszokottnál nagyobb!

De ez mind semmi...

A március 3-ai legalacsonyabb hőmérsékletre a Lebernyeg +2 Cº-t „jósol”. Ugyanerre a Széljárás.hu „jóslata”: -12 Cº! A különbség 14 Cº!!! A megszokottnál lényegesen nagyobb!

Úgy tűnik, hogy a Lebernyeg és a Széljárás.hu ezen a két napon nagyon "összeakadt": mindkét nap jelentősen eltérő „jóslatai” hozzájuk fűződnek…

A műrepülő parasztbácsi meg csak repül, repül…

És hogy milyen állapotú nadrággal fog leszállni?! Nos, legkésőbb március 4-re kiderül…

Megjegyzések:

Szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr3313697214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása