A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Akkor kicsit, vagy nagyon fáztunk február 24-én?!...

2018. február 25. - logiman

4 nappal ezelőtt, a legutóbbi posztomban jeleztem, hogy a február 24-ei, szombati legalacsonyabb hőmérséklet megítélésében az „időjósdák” között jelentős véleménykülönbség látszott. Míg a Széljárás.hu csak -1 Cº-t, addig a Jövőkép jóval hidegebbet, -9 Cº-t „jósolt”, azaz a „jóslataik” között 8 Cº (!) eltérés mutatkozott.

Nos, lássuk, hogy végül „milyen idő volt holnap”?!

A gondolatkísérlet szerinti „időjósdák” által február 24-én megadott aznapi hőmérsékletekből számolva a szélsőértékektől tisztított legalacsonyabb hőmérséklet1,2 -3,67 Cº volt.

Saját személyes mérésem szerint a már zajló lehűlés közepette, február 24-én éjfélkor Budapesten azon belül Dél-Pesten 24:00-kor a hőmérséklet -4 C° volt, azaz a fenti szélsőértékektől tisztított legalacsonyabb hőmérséklet nagyon is helyénvalónak tűnik...

Csak érdekességként, a Széljárás.hu -2 Cº-t, a Jövőkép -6 Cº-t adott meg aznapi legalacsonyabb hőmérsékletként3. Látszik, hogy a 4 nappal ezelőtti „jóslataik” utóbb közeledtek egymáshoz: a Széljárás.hu 1 Cº-t lefelé, a Jövőkép pedig 3 Cº-t fölfelé korrigált. Megjegyzendő, hogy e korrekciók ellenére is kissé soknak tűnik a február 24-re megadott hőmérsékleteik közötti 4 Cº küslönbség ahhoz képest, hogy elvileg nem „jóslatról”, hanem a február 24-ei, aznapi tényhőmérsékletről volt szó… Tudom, hogy nagy ez Budapest... De tényhőmérsékletnél nem sok ez egy kicsit?!...

Lássuk, hogy február 24-re valójában ki adta a legmegbízhatóbb „jóslatot”! Nos, a február 24-ei legalacsonyabb hőmérsékletre 6, 5, 4, 3, 2 és 1 nappal korábban készült „jóslatoknak” az aznapi, szélsőértékektől tisztított legalacsonyabb hőmérséklethez képesti átlagos eltérése a Széljárás.hu esetében volt a legkisebb (1,48 Cº), tehát a 7 nap összességében a Széljárás.hu jóslatai voltak a legmegbízhatóbbak.

Gratulálok a Széljárás.hu-nak!

Megjegyzem, hogy ugyanezen időszakban a legnagyobb átlagos eltérés (3,38 Cº) a Jövőkép esetében adódott. Az eltérés jelentősnek mondható…

Egyéb szempontból is érdekesen alakultak a február 24-re vonatkozó „jóslatok”.

A február 24-re 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábban az egyes "időjósdák" által "jósolt" legmagasabb hőmérsékletek:

A február 24-re 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábban az egyes "időjósdák" által "jósolt" legalacsonyabb hőmérsékletek:

Miközben a hétvégére esedékes jelentős lehűlés természetesen „megdolgoztatta” az „időjósdákat”, „jóslataik” eltérése az átlagosnál is nagyobb lett, azonban helyenként ezzel együtt is elgondolkodtató különbségek is adódtak.

Míg a legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatok” esetében a 7 napos időszak (-6, -5, -4, -3, -2, -1 napok és aznap) legkisebb átlageltérése 0,29 (és ezzel az értékkel a legmegbízhatóbb "jóslatot" az MMSZ adta), addig a legnagyobb 2,14 C° (Poorcast). Az eltérés jelentős…

A fenti grafikonokon is jól látszik, hogy a 7 napos időszakban pl. a legmagasabb hőmérsékletek esetében a Lebernyeg (barna szalag) egyfajta mondhatni "flúgos" futam keretében jóval több és/vagy nagyobb mértékű korrekciót hajtott végre (a 7 nap alatt összesen 14 C°-t!), miközben az MMSZ (zöld szalag) jóval „simább utat járt be” (a 7 nap alatt összesen csak 4 C°-t!). És mint fentebb látható, ezzel a "nyugalmával" az MMSZ "mellesleg" a legkisebb átlageltérést produkálta a legmagasabb hőmérsékletek tekintetében...

Ugyanakkor a legalacsonyabb hőmérsékletek esetében a Jövőkép (kék szalag) és a Lebernyeg (barna szalag) futott "flúgos futamot", azaz hajtott végre több és/vagy nagyobb mértékű korrekciót (a 7 nap alatt összesen 9-9 C°-t!), miközben a Poorcast (sárga szalag) járt be jóval „simább” utat (a 7 nap alatt összesen csak 2 C°-t!). De – mint láttuk – a legalacsonyabb hőmérsékletek tekintetében ezzel együtt a legkisebb átlageltérést (1,48 C°-t) a Széljárás.hu produkálta (miközben a Poorcast esetében ez az érték 1,95 C°-nak adódott). 

Mindezzel együtt a napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó átlageltéréseket együtt tekintve a jelzett időszakban összességében az MMSZ „jóslatai” voltak a legmegbízhatóbbak (mivel az MMSZ átlagos eltérése volt a legkisebb: 1,31 C°). A napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek együttese esetében a Széljárás.hu minimális különbséggel a második legkisebb átlageltérést (1,38 C°) tudta produkálni.

Gratulálok az MMSZ-nek!

Ugyanakkor a napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó átlageltéréseket együtt tekintve a legnagyobb átlagos eltérés (2,05 C°) a Poorcast esetében adódott.

Megjegyzések:

1 Szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

3 A február 24-én megkezdődött jelentős lehűlés esetében a „sportszerűség” úgy kívánja, hogy jelezzem: az „időjósdák” a február 24-re vonatkozó „jóslataikkal” nem voltak könnyű helyzetben. Várható volt a nagy lehűlés, de az már jóval nehezebben volt „megjósolható”, hogy az mennyire lesz gyors, a hideg légtömeg a nap folyamán mikor éri el Budapestet, stb. Mindezért – továbbá a lehető legjobb összevethetőség érdekében – a 7 napos időszakban a minden nap 14 órakor képzett hőmérsékleti adatok képezték a véleményalkotás alapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr4813694528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása