A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

A műrepülő parasztbácsi szárnyalása a mínuszokban... (1. rész)

2018. március 03. - logiman

A előző posztomban két olyan napra is felhívtam a figyelmet, melyekre vonatkozó egyes „jóslatokra” a Moldova-féle műrepülő parasztbácsi is elégedetten csettintene: „na, erre nem gondoltam.”

Február 25-én egyrészt a március 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozóan születtek „érdekes” „jóslatok”. Ezek tehát 5 nappal korábbi „jóslatok” voltak.

Konkrétan a március 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletre a Lebernyeg -3 Cº-t, a Széljárás.hu pedig -14 Cº-t „jósolt”! Azaz a különbség 11 Cº (!) volt.

Nos, lássuk, hogy kinek lett igaza…

Az alábbi grafikon kettejüknek a napi legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó „jóslatait” mutatja be a február 25. és március 2. közötti időszakban:

Jól látható a március 2-hoz képesti -5. napon (azaz február 25-én) a Lebernyeg (lásd barna szalag) és a Széljárás.hu (lásd lila szalag) „jóslatainak” az eltérése.

Másnapra (-4 nap) mintha mindketten „megijedtek” volna a túl magas, ill. túl alacsony "pozícióiktól": a Lebernyeg 3 Cº-kal lefelé korrigált (-6 Cº-ra), míg a Széljárás.hu még meredekebben fölfelé (5 Cº-kal -9 Cº-ra).

Sőt, ezt a korrekciót a -3. napon is folytatták, melynek nyomán a Lebernyeg és a Széljárás.hu -5. napi "jóslatai" gyakorlatilag "helyet cseréltek": nagyon lentről induló Széljárás.hu február 2-re vonatkozó „jóslata” magasabb lett (!), mint a magasról induló Lebernyegé!

Mindeközben a műrepülő parasztbácsi egyre erősebben kapaszkodott…

Na aztán a -2. napon mind a Lebernyeg, mind a Széljárás.hu „visszahőkölt”: a Lebernyeg ismét fölfelé, a Széljárás.hu viszont lefelé korrigált. Ezzel aztán a „jóslataik” sok viszontagság után viszonylag közel kerültek egymáshoz. A -2. és -1. napon, valamint aznap (azaz március 2-án) a Széljárás már stabilan -7 C°-ot "jósolt". Eközben a Széljárás.hu az utolsó pillanatig "reszelgette" a "jóslatait". Végül február 2-ai legalacsonyabb hőmérsékletet aznap 1 C° különbséggel adták meg.

Huh, ez nehéz szülés volt...

A két "matadorhoz" képest a gondolatkísérlet szerinti másik három "időjósda" (MMSZ, Jövőkép, Poorcast) viszonylag „nyugiban”, kis lépésekben finomítgatta a március 2-ai „jóslatait”:

"Jóslataik" mozgása alapján nem látszik olyan váratlan időjárási körülmény, amely indokolná a Lebernyeg és a Széljárás.hu előrejelzések hektikusnak tűnő mozgásait...

A február 2-ai legalacsonyabb hőmérséklet az öt „időjósda” átlagában 7,33 Cº volt1,2. Február 2 – és az azt megelőző 6 nap – vonatkozásában a „jóslatok” átlagos eltérése az MMSZ esetében volt a legkisebb (1,14 Cº). Viszont a fentiek alapján nem meglepő módon a legnagyobb átlagos eltéréseket a Lebernyeg és Széljárás.hu produkálta (2,24 és 2,48 Cº-kal).

De műrepülő parasztbácsi még mindig nem nyugodhat meg... Mint a február 25-ei posztomban jeleztem, március 3-ra is „érdekes” „jóslatok” születtek. Ezek beválásáról, sorsáról a következő posztban fogok írni.

Egyebekben a hőmérsékleti „jóslatok” további februári „csemegéiről” ITT meg ITT lehet olvasni.

Megjegyzések:

A viszonyítási alapul szolgáló átlaghőmérséklet alatt az ún. szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet értendő. Ez az öt „időjósdára” azonos időpontban vonatkozó hőmérsékleti értékek közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérséklet átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9913710134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása