A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

És a műrepülő parasztbácsi újra szárnyal a mínuszokban...

2018. március 05. - logiman

Legutóbb az előző posztomban hívtam fel a figyelmet egy olyan napra, melyre vonatkozó egyes „jóslatok” láttán a Moldova-féle műrepülő parasztbácsi is elégedetten csettintene: „na, erre nem gondoltam.”

Azt hittem, hogy a műrepülő parasztbácsi végre „tisztába teheti” magát, majd legalább egy pár napot pihenhet.

Hát, tévedtem…

A március 5-ei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslataikkal”, valamint az aznapra „megadott” hőmérsékleteikkel két „időjósda” (a Jövőkép és a Lebernyeg) is igen kacskaringós utat járt be.

Kettejük „jóslatai” így néznek ki:

Jól láthatóan mind a Jövőkép (kék szalag), mind a Lebernyeg (barna szalag) rendesen „megrángatta” a „magassági kormányt”…

A -6. napon 2 Cº különbséggel indultak, majd a -5. napra ellentétes irányban mozogva elérték, hogy 4 Cº-ra nőjön közöttük a különbség. Aztán jórészt együtt mozogva a -3. napon mindössze 1 Cº-os eltéréssel „jósolták” meg a március 5-ei legalacsonyabb hőmérsékletet. A -2. napra ismét 4 Cº-ra sikerült növelni a különbséget, de csak azért, hogy a -1. napra ismét 1 Cº-ra csökkentsék. És ilyen viszontagságok után érkeztek meg március 5-hez, amikor is az aznapi hőmérsékletet ismét 2 Cº különbséggel adták meg. Láthatóan mindketten jó sokat dolgoztak azért, hogy a -6. napi 2 Cº-os különbség után március 5-én is 2 Cº legyen a differencia…

De túl ezeken a "szédítő" mozgásokon azt is sikerült mindkettőjüknek elérnie, hogy a ”jóslatok” 7 nap (-6, -5, -4, -3, -2, -1 napok, valamint aznap) alatti hőmérsékleti korrekcióinak az összege mindkettőjük esetébe 17 Cº lett!

A 7 nap alatti összességében legnagyobb mértékű hőmérsékleti korrekció csúcsát eddig is a Lebernyeg tartotta: a február 25-ei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó "jóslatai" kapcsán a Lebernyeg a felfelé/lefelé hőmérsékleti korrekciókkal 7 nap alatt összesen 17 C°-nyit korrigált.

Nos, a március 5-ei legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó "jóslataikkal" mind a Lebernyeg, mind Jövőkép „beállította” a 17 Cº-os csúcsot...

De nézzük meg azt is, hogy mire mentek „jóslataik” fentiek szerinti sok és jelentős korrekciójával!

A március 5-ei legalacsonyabb hőmérséklet a gondolatkísérlet szerinti öt „időjósda” átlagában -7,00 Cº volt1,2. Nos, március 5 – és az azt megelőző 6 nap – vonatkozásában a „jóslatok” átlagos eltérése az MMSZ esetében volt a legkisebb (1,14 Cº). A második legkisebb átlagos eltérést a Lebernyeg produkálta (2,00 Cº-kal). A Jövőkép „jóslatai” 2,43 Cº-kal a 4. legkisebb átlagos eltérést érték el. Úgy tűnik tehát, hogy míg a Lebernyegnek alapvetően „bejött” a sok és meredek korrekció, a Jövőképnek kevésbé…

De akkor lássuk összességében is az öt „időjósda” „jóslatainak” az alakulását ugyanebben az időszakban!

A "jóslatok" mozgása alapján látszik, hogy a -5. és a -3. nap között gyakorlatilag mindannyian jelentős lefelé korrekciókat hajtottak végre. Ennyiben tehát nem „lógott ki a sorból” a Lebernyeg és a Jövőkép.

Az is látszik, hogy valamennyi „időjósda” kisebb-nagyobb korrekciókat hajtott végre. Kivétel a Széljárás.hu volt, amely a -3. naptól stabilan tartotta „jóslatát” (bár az már más kérdés, hogy e stabilitással végül 3 Cº-kal tért el a március 5-ei legalacsonyabb átlagos hőmérséklettől).

Ugyanakkor az azért elgondolkodtató – és az MMSZ dicsőségére válik –, hogy a március 5-re vonatkozó „jóslataival” úgy érte el a legkisebb átlagos eltérést, hogy a 7 nap alatti hőmérsékleti korrekciókra mindeközben mindösszesen 7 Cº-t „használt” el!

Respect!

Megjegyzések:

1 A viszonyítási alapul szolgáló átlaghőmérséklet alatt az ún. szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet értendő. Ez az öt „időjósda” szerinti (azonos időpontban rögzített) hőmérsékletek közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három hőmérséklet átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr613717494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása