A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Május: egy átlagosan szélsőséges időjárású hónap… (2. rész)

2018. június 02. - logiman

Ahogy az 1. részben írtam, május egy „átlagosan szélsőséges” időjárású hónap volt. Ez alatt azt értettem, hogy sajnos mintha végleg elfelejthetnénk a korábbi, „békebeli” évszakok és hónapok szerinti megszokott, „hagyományos” időjárást. Idén már májusban is ízelítőt kaptunk (kétszer is) az igazi nyárból…

További meglepetésként jeleztem, hogy a hőmérsékleti előrejelzések beválása tekintetében véleményem szerint az MMSZ májusban visszavette az elsőséget Poorcasttól, amely az 1. helyről szűken, de a 3. helyre csúszott vissza, miközben a Jövőkép megőrizte 2. helyét.

Az 1. részben összefoglaltam a májusi hőmérsékleti „jóslatok” alapvető jellemzőit. Lássunk néhány további májusi időjárási „jóslási” érdekességet is!

Érdemes pl. megnézni azt, hogy az „időjósdák” mely napok várható hőmérsékletére vonatkozó „jóslatai” kapcsán voltak a legbiztosabbak, vagy legbizonytalanabbak a dolgukban. Azaz mely napok 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi „jóslatai” során korrigáltak a legkisebb, vagy legnagyobb mértékben?

Májusban három olyan nap is adódott, amikor az egy-egy adott napra vonatkozó 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi hőmérsékleti „jóslataiban” valamely „időjósda” egyetlen Cº-nyi korrekciót sem végzett. Az elmúlt hónapok tendenciáit látva ez a nyugalom inkább a napi legalacsonyabb hőmérsékletekre és inkább a Széljárás.hu jóslataira volt igaz (a háromból két alkalommal).

Persze egy a 7 nap során rezzenéstelen „jóslat” önmagában semmit sem mond egy „időjósda” teljesítményére, ha a „jóslatnak” végül nem sok köze van a „jóslatokkal” érintett nap tényleges hőmérsékletéhez. Szerencsés módon májusban a jelzett három „jóslat” stabilitása egyben a jóságukat is jelezte. A háromból két alkalommal az MMSZ, ill. a Széljárás.hu a stabilitás mellett a 2. legkisebb, míg egy alkalommal a Széljárás.hu a ténylegesen legkisebb eltérést mutatta a tárgynapi legalacsonyabb hőmérsékletek szélsőértékektől tisztított átlagaihoz1,2 képest.

Eredőben tehát elmondható, hogy májusi „nullás jóslataikkal” mind a Széljárás.hu, mint az MMSZ meglehetősen jó teljesítményt nyújtottak.

De akkor nézzük meg azt is, hogy melyik „időjósda” „dolgozott” a legtöbbet egy „jóslattal”! Azaz a 6, 5, 4, 3, 2, 1 nappal korábbi hőmérsékleti jóslatai, valamint aznapra megadott értékei tekintetében melyik „időjósda” hőmérsékleti korrekcióinak az összege a legnagyobb?

Nos, ebben a tekintetben a május érdekesen alakult. Míg áprilisban az egy adott napra vonatkozó „jóslatok” legnagyobb és legkisebb értékei között 9 Cº-os volt a legnagyobb eltérés, addig májusban „csak” 8 Cº, de az viszont három alkalommal is. Ebből két esetet a Poorcast, egyet pedig a Lebernyeg produkált.

Ugyanakkor májusban egy olyan nap is volt (május 11.), amelyre vonatkozó „jóslatok” legnagyobb és legkisebb értékei közötti legnagyobb eltérés sem haladta meg az 1 Cº-ot!

A május 15-ei legmagasabb hőmérséklet esetében a 7 nap során a Poorcast az egyes napok között összességében 17 Cº (!) hőmérsékleti korrekciót végzett (lásd az alábbi grafikonon a sárga szalagot). Megjegyzem a legnagyobb hőmérsékleti korrekciót áprilisban is a Poorcast végezte és áprilisban is éppen 17 Cº értékben…

A „hónap kapufája” is a Poorcast-é lett azzal, hogy májusban az ő egyik „jóslatuk” tért el a legjobban egy adott nap tényleges hőmérsékletétől.

Történt ugyanis, hogy a május 15-ei legmagasabb hőmérsékletre vonatkozó 5 nappal korábbi, május 10-ei „jóslatuk” 6,00 Cº-kal tért el a május 15-re megadott legmagasabb hőmérsékletek átlagától.

Mindezek tükrében talán érthető is a Poorcast áprilisi 1. helyének az elvesztése…

Ugyanakkor jó hír, hogy a hónap során mind az öt „időjósdának” – közte a Poorcastnak is! – a márciusit messze meghaladó számban voltak maximális pontosságú, azaz 0 Cº-os „jóslatai”!

Érdemes azt is megnézni, hogy májusban mikor volt és mekkora volt az összhang, ill. véleményeltérés az egyes „időjósdák” „jóslatai” között!

Nos, májusban két – a 4-ei és 23-ai legmagasabb hőmérsékletekre vonatkozó 5, ill. 1 nappal korábbi – „jóslat” hozta el azt a csodát, hogy mind az öt „időjósda” jelzett „jóslatai” tökéletesen egyeztek egymással!

Ugyanakkor az „időjósdák” „jóslatai” közötti legnagyobb eltérés csak 9 Cº volt (a május 15-re vonatkozó május 10-ei „jóslatok” között), ami az áprilisi 14 Cº-hoz képest kifejezetten jó érték.

Júniusban is folytatom a vizsgálódást. Érdekes lehet látni, hogy az „időjósdák” miként birkóznak meg az első „igazi” nyári hónap hőmérsékleteire vonatkozó „jóslatokkal”…

Megjegyzések:

1 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

2 Szélsőértékektől tisztított átlag: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr3714017084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása