A mai nap holnapi jóslatait a tegnappá váló holnap tényei minősítik

Milyen idő volt holnap?!...

Milyen idő volt holnap?!...

Csókolom, 8 C°-os lesz az eltérés! Maradhat? (2. rész)

2018. február 08. - logiman

Ahogy az 1. részben írtam, véleményem szerint a gondolatkísérlet szerinti „időjósdák” időnként túl „laza csuklóval” adnak ki egy-egy előrejelzést. Ennek kapcsán a poszt alatt helyenként érdekes polémia is kialakult.

A február 3-ai posztban a Lebernyeg -7 C°-os és a Széljárás.hu +1 C°-os február 8-ai legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó „jóslatára” – pontosabban az azok közötti 8 C°-os (!) eltérésre – hívtam fel a figyelmet.

Mondjuk másnapra már változott a helyzet, mert reggelre a Lebernyeg jelentősen módosította a február 8-ai legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozó "jóslatát: -7 C°-ról -2 C°-ra, azaz 5 C°-kal!

Csak megerősíteni tudom tegnapi hümmögésem, hogy – hacsak valami teljességgel váratlan fejlemény nem indokolja, akkor véleményem szerint rongálja a „jóslataikba” vetett bizalmat, ha az „időjósdák” egy adott napra vonatkozó „jóslaton” egyik napról a másikra ily nagy mértékben módosítanak…

De lássuk a történteket a gondolatkísérlet számai tükrében:

És lássuk grafikusan is:

Nos, véleményem szerint a Lebernyegnek február 3-án nem igazán látszott valós indoka a -5 C°-ról -7 C°-ra való korrekcióra. De az is jól látszik, hogy a Lebernyeg már másnap visszakorrigált, mondhatni „felrántotta a magassági kormányt”, hiszen február 4-re +5 C°-kal (-7 C°-ról -2 C°-ra) korrigálta a 02.08-ai „jóslatát”.1,2

Azért nézzük meg a legmagasabb hőmérséklet alakulását is ugyanezen időszakban:

A két grafikonból láthatóan február 4. után a gondolatkísérletben az „időjósdák” meglehetős egyetértésben ítélték meg a világ folyását, azaz ahogy a grafikonon is jól látszik, jóslataik viszonylag jól közelítették egymást és „kéz a kézben” jutottak el a mai napi – relatíve szűk sávban (2-2 C°) megadott – hőmérséklethez.

És ez így van jól. Peace! :)

Elvégre csak a gondolatkísérlet szerinti „időjósdákból” van sok. Időjárás csak egy van… Ezt az egy időjárást jól eltalálni, na ehhez kell a tudás! Az „időjósdáknak” összességében ez most elég jól sikerült. Csak így tovább! :)

Megjegyzések:

1 Szélsőértékektől tisztított átlaghőmérséklet: egy adott jellemzőre az öt „időjósda” azonos időpontban megadott öt mérési értéke közül a legnagyobb és a legkisebb figyelembe vétele nélkül megmaradó három mérési érték átlaga.

2 A véleményezés a január 4-ei posztban jelzett keretek között zajlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenidovoltholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr1313645814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása